Miesto tvarkytojai lapais užvertė aerodromą Kaune

Šiemet šimtmetį švęsiančiame S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, kuris įrašytas į Kultūros paveldo sąrašą, riogso kalnai lapų ir grindinio akmenų, pradėtos gabenti ir nugenėtos medžių šakos. Kiek tai truks?

„Technopolio“ vadovė L.Valalytė stebėjosi, kuo paverstas istorinis aerodromas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Technopolio“ vadovė L.Valalytė stebėjosi, kuo paverstas istorinis aerodromas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 29, 2015, 2:47 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:53 AM

Neįprasta padėtis mieste susidarė pernai vasarą, kai Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) pradėjo rekonstruoti Nemajūnų gatvėje esančią žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę.

Būtent šioje vietoje kauniečiai anksčiau galėdavo palikti sugrėbtus lapus ar nupjautą žolę, tačiau prasidėjus darbams pasiūlyta naudotis Kėdainių rajone esančia aikštele.

Miesto gyventojams tokia galimybė visiškai netiko, todėl prie gatvių ir namų riogsojo didelės krūvos lapų.

Surado laisvos vietos

Nuo lapų krūvų kauniečius išgelbėjo savivaldybės valdoma įmonė „Kauno švara“ – ji susitarė dėl žemės sklypo nuomos su S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo administracija.

Šioje vietovėje pradėjo kilti kalnai lapų, mat vežti juos į pakaunėje esantį Lapių sąvartyną draudžiama.

Netoliese įsikūrę įstaigų darbuotojai ir vietos gyventojai nerimastingai stebi, kad atėjus pavasariui lapų krūvos vėl didėja, o dar baisiau, kad pradėtos vežti medžių šakos.

Vaizdas nekelia džiaugsmo

Pasak mokslo ir technologijų parko „Technopolis“ direktorės Ligitos Valalytės, anksčiau žadėta, kad lapai bus sukrauti laikinai, tačiau jokių gerų pokyčių nematyti. „Pavasarį lapai pradėjo pūti, sklinda nemalonus tvaikas, tuo skundžiasi nuomininkai“, – dėstė įstaigos vadovė. L.Valalytės skaičiavimais, atliekos kraunamos vos pora šimtų metrų nuo „Technopolio“ pastato.

Ši aplinkybė tikrai neprisideda prie gero įstaigos įvaizdžio, nejauku kviesti svečius.

L.Valalytė stebėjosi, kad valdininkai prieš kelerius metus neleido „Technopoliui“ plėstis, nors tokiam projektui jau buvo gauta parama, tačiau dabar leidžiama niokoti istorinį aerodromą.

„Iš vienos pusės stūkso lapų kalnai, iš kitos – krūvos grindinio akmenų, o neseniai pradėjo vežti medžių šakas. Jaučiamės lyg sėdėtume apkasuose“, – piktinosi L.Valalytė.

Miesto savivaldybė aerodrome nusprendė laikinai sukrauti grindinio akmenis, iškastus rekonstruojant A.Juozapavičiaus prospektą.

Laukia aikštelės atidarymo

„Medžių lapai ir šakos nėra pavojingos atliekos, jų nereikia bijoti.

Miške taip pat gausu nukritusių lapų, tačiau niekas nebijo ten eiti“, – svarstė savivaldybės valdomos įmonės „Kauno švara“ direktorius Dalius Tumynas.

Jis pridūrė, kad „Kauno švara“ šakų į aerodromą neveža. Galbūt tai daro kita miestą tvarkanti įmonė. Tačiau šiek tiek nuo praėjusių metų užsilikusių lapų dar atgabenama.

Įmonės vadovas sakė žinantis, kad vietos gyventojams nepatinka kraunamos atliekos, tačiau kol kas neranda geresnio sprendimo.

D.Tumynas tikino, kad lapai bus išvežti iš aerodromo teritorijos, kai tik KRATC įrengs žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę.

Kada tai įvyks? „Kauno švaros“ vadovas viliasi, kad vasarą ji tikrai pradės veikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.