FNTT skundžia ministrą S.Skvernelį, o šis kaltina nekompetencija

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius generolas Kęstutis Jucevičius Generalinei prokuratūrai apskundė jo patikimumą nurodžiusį tikrinti vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį. Ministras atkirto, kad toks jo žingsnis tik atskleidė nekompetenciją.

FNTT vadovas K.Jucevičius vidaus reikalų ministrą S.Skvernelį apskundė prokuratūrai.
FNTT vadovas K.Jucevičius vidaus reikalų ministrą S.Skvernelį apskundė prokuratūrai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Mar 31, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:53 PM

FNTT vadovas prokurorų prašo pradėti tyrimą dėl galimo ministro piktnaudžiavimo tarnyba pradėjus tarnybinį patikrinimą dėl jo patikimumo.

Nesulaukė tyrimo pabaigos

Paklaustas apie skundą, vidaus reikalų ministras sakė, kad pirmiausia jam reikėtų pasižiūrėti, kas ten konkrečiai parašyta. Kol kas jis žino, kad yra pateiktas prašymas pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Tai rodo visišką asmens nekompetenciją ir visiškai nesuprantamus jo veiksmus. Tai, ką jis sugalvojo padaryti, yra nekompetentingo pareigūno žingsnis, prasilenkiantis su jo žodžiais, kuriuos ne kartą buvo kartojęs: „Nieko nebijau ir esu pasiruošęs viskam“, – atkartojo ministras.

Pasak S.Skvernelio, reikėjo tiesiog sulaukti tyrimo pabaigos. Tik tada, jei reikėtų, priimti vieną ar kitą sprendimą, nes dabar patikrinimo procedūra nebaigta.

„Patikrinimo, kuris atliekamas direktoriaus atžvilgiu dėl galimybės darbuotis su įslaptinta informacija pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, procedūroje numatyti pagrindai, kuriems esant tas tyrimas yra atliekamas, terminas, per kurį tai turi būti padaryta, ir numatyta, kam galima skųsti“, – įstatymų nuostatas ramiai aiškino ministras S.Skvernelis.

Mėnesį kalbėjo, bet netikrino

„Praėjusią savaitę padaviau Generalinei prokuratūrai pareiškimą, kad būtų įvertintas praėjusių metų VRM sprendimas pradėti procedūrą dėl pakartotino tikrinimo mano darbo su įslaptinta informacija, o ne dėl tikrinimo melo detektoriumi, kaip yra rašoma.

Aš skundžiu ne ministrą, o patį faktą, kad būtų įvertintas procedūros teisėtumas, ar nėra iš dalies piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi“, – portalui lrytas.lt  teigė K.Jucevičius.

Paklaustas, ar tokiu būdu jis nesistengia išsisukti nuo atsakomybės, K.Jucevičius  peradresavo šį klausimą S.Skverneliui: “Jei būtų (stengiamasi įsisukti. – Red. pastaba) nuo atsakomybės,  galėjau tą daryti jau praėjusių metų lapkričio mėnesį. Gal atsakomybę tegul prisiima VRM iniciatorius. Mėnesį šneka apie melo detektorių ir iki šiol niekaip negali tos procedūros atlikti, nors yra viskas, net raštiškas sutikimas pateiktas.“

Į klausimą, jog galbūt siekia Generalinės prokuratūros vadovybės užtarimo, FNTT direktorius atsakė trumpai: „Nežinau, gandų nenoriu komentuoti. Tie, kas skleidžia gandus, tegul jie ir komentuoja. Negirdėjau ir nieko nežinau.“

Nebegali susipažinti su įslaptinta informacija

Vidaus reikalų ministro S.Skvernelio įsakymu Vidaus reikalų ministerijos generalinė inspekcija atlieka tyrimą dėl FNTT direktoriaus generolo K.Jucevičiaus patikimumo. Tyrimas pradėtas pernai gruodžio pradžioje, FNTT direktoriui laikinai 120 dienų laikotarpiui sustabdyta teisė dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Praėjusią savaitę pranešta, kad FNTT vadovui buvo pasiūlyta pasitikrinti poligrafu, vadinamuoju melo detektoriumi.

K.Jucevičius sutiko, nors teigė abejojantis dėl tokio tikrinimo teisėtumo. Siekiant objektyvaus tyrimo, tyrimą poligrafu nuspręsta atlikti Antrajame operatyvinių tarnybų departamente prie Krašto apsaugos ministerijos.

Abejonių dėl FNTT vadovo kilo, kai buvo paviešinta informacija apie galimą korupciją. FNTT direktorius K.Jucevičius buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje kaip specialusis liudytojas atliekant ikiteisminį tyrimą advokato Juzefo Kozubovskio byloje.

Jau skelbta, kad tirta informacija esą K.Jucevičius per tarpininkus reikalavo didelio kyšio, tačiau pernai spalį šis tyrimas nutrauktas. Prokuratūra konstatavo, kad K.Jucevičius su kyšiais nesusijęs. Be to, prokuratūra FNTT vadovą ir jo pavaduotoją pripažino nukentėjusiaisiais, nes jie buvo neteisėtai paslapčia sekami.

2012-aisiais tiriant, kas galėjo nutekinti informaciją apie planuojamą „Snoro“ nacionalizavimą, vadinamuoju melo detektoriumi buvo patikrinti ankstesni FNTT vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas. Po tyrimų tuometinis ministras Raimundas Palaitis, remiant Prezidentūrai, juos atleido iš pareigų. Teismai šiuos atleidimus pripažino neteisėtais ir priteisė kompensacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.