Marga Vilniaus valdžia jau prisibijo A. Maldeikienės

Antradienį pasirašyta naujos Vilniaus savivaldybės tarybos koalicijos sutartis, labai skirtingų, net priešingų įsitikinimų politikai sukirto rankomis. Sostinę valdys kaip reta marga sąjunga: sisteminėms partijoms priskiriami liberalai, konservatoriai, socialdemokratai ir į kraštutinumus linkę „Lietuvos sąrašo“ veikėjai bei tarp sistemos ir radikalizmo svyruojantys partijos „Tvarka ir Teisingumas“ atstovai.

Vilnių valdysianti koalicija sulipdyta iš skirtingų politinių jėgų atstovų. Ar ilgai tvers jų vienybė?<br>D.Umbraso nuotr.
Vilnių valdysianti koalicija sulipdyta iš skirtingų politinių jėgų atstovų. Ar ilgai tvers jų vienybė?<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2015-03-31 18:02, atnaujinta 2018-01-07 21:07

Mero rinkimus laimėjęs liberalas Remigijus Šimašius tvirtino, jog plati koalicija yra ne trūkumas, o privalumas. Tačiau kai kurie į valdančiųjų gretas patekę politikai jau po sutarties pasirašymo prisipažino: keblumų bus.

„Baigėsi katino dienos, bus sunku“, – po koalicijos sutarties iškilmių juokaudamas kalbėjo Vilniaus miesto tarybos narys, „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis, – „Kol buvau opozicijoje, užtekdavo pažerti kritikos, prišokus prie mikrofono, pasakyti skambią frazę – ir jau atidirbai savo. O valdžioje būnant atsakyti reikės už viską“.

Nebus paklusni darželinukė

Savivaldos politikos veteranas teigė nematantis priežasčių, dėl kurių, būdami skirtingų ideologijų atstovais, sostinės savivaldybėje „tvarkiečiai“ nesutartų su liberalais.

Tačiau į koaliciją įeinančios „Lietuvos sąrašo“ atstovė, ekonomistė Aušra Maldeikienė, G.Rudžionio nuomone, gali pamaišyti naujosios valdžios kortas.

„A.Maldeikienė tai jau mus pašokdins. Jos pozicijas numatyti nelengva“, – sakė G.Rudžionis, turėdamas galvoje ekonomistės aštrų būdą ir išskirtinai kritinį požiūrį.

A.Maldeikienės lrytas.lt paklausė – ar ji nusiteikusi būti paklusni valdančiajai Vilniaus miesto tarybos daugumai?

„Aš nesu vaikų darželio auklėtinė, žodis paklusnumas šiame kontekste – netinkamas. Klausysiu rinkėjų, o ne politikų valios. Normaliam darbui netrukdysiu, pagalių į ratus nekaišiosiu, bet jei bus sprendimų, susikertančių su mano nuomone, prieštaraujančių mano nuostatoms, netylėsiu“ – pažadėjo maištingoji ekonomistė.

Ji sakė norinti dirbti Vilniaus miesto tarybos Finansų komitete.

Kalbėjo aptakiai

„Lietuvos sąrašo“, kuriam ir priklauso A.Maldeikienė, vedlys Darius Kuolys pripažino, jog ne visos liberalų daugumos nuostatos „sąrašininkams“ buvo priimtinos.

„Ne visi liberalų požiūriai man priimtini. Būta ginčų, prieštaravimų, bet jie pašalinti. Mūsų programinės nuostatos suderintos. Koalicija priėmė nemažai mūsų pasiūlymų“, – tvirtino D.Kuolys.

Kaip ir reikėjo tikėtis, po koalicijos sutarties pasirašymo politikai kalbėjo aptakiais sakiniais, tikino dirbsiantys ranka rankon, skaidriai, priartinsiantys savivaldą arčiau žmogaus ir panašiai.

Rizikinga pertvarka

Vis tik R.Šimašiaus užsibrėžta sostinės administracijos ir ypač savivaldybės įmonių valdymo pertvarka gali būti uždelsto veikimo bomba, gresianti supriešinti naujosios valdžios sąjungininkus.

Būsimasis Vilniaus meras jau antradienį paskelbė naujo, su jokia politine partija nesusijusio administracijos direktoriaus pavardę.

Šias pareigas sutiko užimti buvęs „Litexpo“ vadovas, profesionalus vadybininkas, 40 metų Darius Aleknavičius.

R.Šimašius tvirtino, jog nesiims šluote iššluoti iš dabartinės Vilniaus savivaldybės visų Artūrui Zuokui valdant paskirtų pareigūnų.

„Politinių motyvų sprendžiant, kuriuos specialistus palikti, kuriuos atleisti, nebus. Įvertinsime nuveiktų darbų rezultatus. Žinoma, komandą rinks administracijos direktorius“, – kalbėjo R.Šimašius.

Politikos apžvalgininkai jau dabar abejoja, ar R.Šimašiui pavyks depolitizuoti sostinės valdymą, kaip jis žadėjo dar rinkimų kompanijos metu. Ypač sunku jam gali būti atjunkyti miesto politikus nuo savivaldybei priklausančių įmonių spenio.

Pavyzdžiui, socialdemokratai nuo seno įsitvirtinę „Vilniaus vandenų“ įmonėje. Bandymas ištraukti „Vilniaus vandenis“ iš socialdemokratų įtakos zonos gali sukelti nesantaiką naujosios, plačios koalicijos viduje.

Išsidalijo postus

Kol kas valdžios dalybos vyksta sklandžiai. Vicemerais paskirti: liberalas, krepšinio specialistas ir verslininkas Linas Kvedaravičius, socialdemokratas Gintautas Paluckas ir konservatorius Valdas Benkunskas.

Liberalams atiteko Kultūros, švietimo ir sporto, Aplinkos, Ekonomikos ir finansų, Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komitetų vadovų postai. Paslaugų ir miesto ūkio, Miesto plėtros komitetams vadovaus konservatorių atstovai, socialdemokratai gavo Sveikatos komiteto vadovo postą, viešosios tvarkos apsaugos ir socialinės rūpybos sritį.

Kontrolės komiteto postas buvo pasiūlytas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovui. Į žurnalistų klausimą, ar tai kerštas A.Zuokui, R.Šimašius atsakė:

„Nei kerštas, nei ne kerštas. Lenkai turi daugiau mandatų, nei A.Zuoko partija. Kontrolieriaus postas tradiciškai skiriamas opozicijos atstovui“.

Rinkimuose Vilniaus savivaldybėje liberalai iškovojo 16 vietų (įskaitant merą), TS-LKD – aštuonias, socialdemokratai ir „Lietuvos sąrašas“ – po keturias, „tvarkiečiai“ – tris. Iš viso koalicija turės 35 vietas savivaldybės taryboje iš 51.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.