Pinigai klajokliai Panevėžyje netikėtai grįžo pas šeimininkus

Panevėžiečių pensininkų pora, per užmaršumą išmetusi juodai dienai laikytus 2000 litų, stebuklingai juos atgavo po trijų mėnesių. Kur pinigai buvo visą tą laiką – mįslė, kuri vargu ar bus įminta.

Senukai buvo praradę viltį, kad pinigai atsiras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Senukai buvo praradę viltį, kad pinigai atsiras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-04-01 10:05, atnaujinta 2018-01-07 20:23

Į aštuntą dešimtį įkopę sutuoktiniai buvo sukaupę santaupų litais. Dalį tų pinigų jie paskolino, o 2000 litų sudėjo į spalvotą polietileninį maišelį ir paslėpė sekcijoje tarp drabužių.

Artėjant Naujiesiems metams šeima nutarė išsivalyti namus – į konteinerius išmetė nemažai namuose kauptų nereikalingų daiktų, tarp jų buvo ir senų drabužių.

Išmetė su senais daiktais

Nuo šių metų pradžios Lietuvai įsivedus eurą, sutuoktiniai vis pasikalbėdavo, kad metas būtų pasikeisti turimas santaupas į eurus.

Tam besirengiant atėjo ir kovo pradžia. Tuomet ir buvo pasigesta tarp drabužių laikytų santaupų. Sutuoktiniai išieškojo visus namus, bet pinigų taip ir nerado.

Kur padėjo tuos 2000 litų, pensininkai niekaip negalėjo prisiminti. Jie nuėjo net pas būrėją, tikėdamiesi gauti atsakymą, kur ieškoti prarastų litų.

Būrėja pasakė, jog pinigai iš namų yra iškeliavę. Tuomet vyras ir žmona suprato, kad santaupas, ko gero, bus išmetę į konteinerius kartu su senais drabužiais.

Pinigus rado moksleivis

Papriekaištavę vienas kitam dėl išsiblaškymo panevėžiečiai atsisveikino su santaupomis.

Tačiau kovo viduryje jiems vėl atgijo viltis susigrąžinti pinigus – per televizorių sutuoktiniai pamatė reportažą, kad moksleivis gatvėje rado tokią pinigų sumą, kokią jie buvo praradę.

„Lietuvos rytas“ jau rašė, jog kovo viduryje keturiolikmetis Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos moksleivis rado 2000 litų.

Eidamas iš mokyklos berniukas pastebėjo ant šaligatvio besimėtantį pinigą. Priėjęs arčiau jis šalia rado ir visą ryšulį kupiūrų. Nors Lietuvoje jau atsiskaitoma eurais, kažkas dar nešiojosi litų, sudėtų į plastikinį spalvotą maišelį.

Paauglys paėmė rastus pinigus, parsinešė juos namo ir parodė tėvams. Moksleivio motina dirba Panevėžio viešosios policijos skyriaus vyresniąja tyrėja. Berniukas jos paprašė padėti surasti pinigus pametusį žmogų.

Pensininkui – gera žinia

Apie radinį buvo paskelbta policijos tinklalapyje. Bet visą savaitę neatsirado nė vieno žmogaus, susidomėjusio radiniu.

Svarstyta, jog pinigus galėjo pamesti senyvo amžiaus žmogus, nesinaudojantis kompiuteriu. Policijos atstovai kreipėsi į kelių miesto bažnyčių klebonus, prašydami pamaldų metu pranešti apie rastus pinigus.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai televizija ir laikraščiai paskelbė apie pinigus, kurių šeimininkas dar neatsirado, į policiją atėjo pensininkas. Jis iškart pasakė labai nesitikįs, kad rasti pinigai bus tie, kuriuos jis prarado, ir papasakojo namų švarinimo istoriją.

Vyras papasakojo, kokios spalvos polietileno maišelyje buvo litai, žinojo, kad beveik visa suma buvo 200 litų kupiūromis. Pareigūnai įsitikino, kad pinigai priklauso būtent tam žmogui. Bet niekas negali paaiškinti, kur tie 2000 litų buvo beveik 3 mėnesius nuo tos dienos, kai sutuoktiniai juos su senais daiktais išmetė į konteinerį.

Į polietileninį maišelį suvynioti pinigai buvo rasti ne prie konteinerio. Manoma, kad ryšulėlis buvo patekęs į kokio nors benamio rankas ir jis juos galėjo antrą kartą prarasti.

Pas būrėją – ieškoti pamirštų santaupų

Lukrecija Dūdienė, vieno Panevėžio būrimo salono šeimininkė:

„Gerai prisimenu tą pagyvenusių žmonių porą, kuri atėjusi pas mane labai pykosi dėl dingusių pinigų. Vyras vis barė žmoną, kad ji pradangino santaupas. Aš pasakiau, kad pinigai buvo viršutinėje sekcijos dalyje. Bet dabar jų jau nebėra – jie iškeliavo iš namų.

Nuo naujųjų metų pradžios iki šiol pas mane ateina nemažai žmonių ir prašo padėti surasti santaupas. Jei litai nebūtų keičiami į eurus, tie užmiršti pinigai ir toliau gulėtų ten, kur buvo padėti. Bet nusprendę pasikeisti litus į eurus žmonės nebeatsimena, kur guli jų santaupos.

Štai ir praėjusią savaitę vienas klientas man atnešė puokštę gėlių. Aš jam pasakiau, kad pinigai guli sandėliuke. Sakiau, kad visą sandėliuką išpurtytų, bet nieko neišmestų. Jis apieškojo, bet nerado. Tada nešė deginti senus batus ir pajuto, kad juose kažkas yra.

Įkišęs ranką į bato vidų jis ten surado kadaise paslėptus 10 tūkstančių litų. Vyras sakė vos nenuvirtęs iš laimės.

Žmonės santaupas slepia neįtikimiausiose vietose. Vienas vyras pinigus buvo užmūrijęs garažo sienoje, o paskui užmiršo pats, kurioje vietoje – viršuje ar apačioje. Kortos parodė, kad pinigai – sienos viršuje.

Kol žmonės ieško ir neranda pinigų, jie žada padovanoti dalį rastos sumos. Bet kai atranda, tuomet tuos pažadus užmiršta. Kai kurie dėkodami už pagalbą atneša gėlių ar saldainių. Bet man smagu, kad galiu padėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.