Rektorius A. Žukauskas garsins Vilniaus universitetą

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje trečiadienį iškilmingai inauguruotas naujasis rektorius profesorius 58 metų Artūras Žukauskas. Jis tapo 85-uoju VU rektoriumi.

Naująjį VU rektorių A.Žukauską pasveikino VU Tarybos pirmininkė I.Šimonytė.<br>M.Kulbio nuotr.
Naująjį VU rektorių A.Žukauską pasveikino VU Tarybos pirmininkė I.Šimonytė.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 1, 2015, 4:22 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:14 PM

A.Žukauskas prisiekė universitetui ir pasižadėjo bendruomenės nariams rūpintis universiteto klestėjimu, ginti jo autonomiją bei akademinę laisvę, garsinti universiteto vardą Lietuvoje ir pasaulyje.

Ruošiasi permainoms

Naujajam rektoriui universiteto tarybos pirmininkė Ingrida Šimonytė įteikė insignijas – aprengė tradicinėmis toga ir pelerina, uždėjo grandinę ir kepurę, perdavė skeptrą ir antspaudą.

Inauguracinėje kalboje naujasis rektorius sakė, kad universitetas sieks mokslą priartinti prie tarptautinio lygmens, vienys universiteto bendruomenę ir sudarys jai galimybes prisidėti prie kiekvienos universitete rengiamos pertvarkos.

„Mūsų pagrindiniu kelrodžiu išliks nuolatinė VU egzistavimo priežastis – tai apibrėžta jo misija. Iš praeities kylanti, dabarties iššūkių skatinama ir ateities kartoms perduodama nepaneigiama universiteto pareiga ir teisė stiprinti Lietuvos ir pasaulio pažintines ir kūrybines galias. Taip pat puoselėti akademines, dvasines ir socialines vertybes, ugdyti aktyvius ir atsakingus Lietuvos piliečius ir visuomenės lyderius“, – teigė VU vairą į savo rankas perėmęs naujasis VU rektorius A.Žukauskas. 

Išreiškė pasitikėjimą

Rektoriaus inauguracijoje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri taip pat buvo A.Žukausko klasės draugė sostinės S.Nėries gimnazijoje. Ji sveikino naująjį rektorių ir teigė, kad jis šio garbingo posto yra vertas.

„Sveikiname ir turime daug vilčių. Iš VU vadovų visada valstybė tikėjosi daug. Šios gražios regalijos atneša didžiulę atsakomybę. Universitetas visada buvo mokslo, kultūros ir pasiekimų židiniu. Nuo universiteto priklauso mūsų valstybės vardas ir jos ateitis. Mes gerbiame ir mylime universitetą. Lietuvai ir Europai jis be galo svarbus.

Tikimės, kad jis buvo ir liks vienas geriausių Europos universitetų. Tai didžiulė atsakomybė, bet ji šviesi ir garbinga. Tikiuosi, kad rektorius sugebės šią naštą sėkmingai nešti. Ir dar aukščiau pakelti tą kartelę. Dar kartą sveikiname su atsakomybe ir su garbingu darbu, kurio šis rektorius tikrai vertas“, – sakė D.Grybauskaitė.

Rektorių pasveikinusi VU Tarybos pirmininkė I.Šimonytė negailėjo gerų atsiliepimų.

„Sveikinu susirinkusius į VU rektoriaus inauguraciją, kuri vyksta balandžio 1-ąją, tačiau yra tikra. Rinkimų procesas buvo trumpas, tačiau drįsčiau teigti, kad atviras ir skaidrus. A.Žukauską puikiai visi pažįsta. VU rektoriui svarbūs ne tik mokslo laurai ar pedagoginiai talentai. VU labai didelė įstaiga, todėl rektorius atsakingas už didelį kolektyvą ir didžiulius išteklius“, – sakė I.Šimonytė.

Pasak jos, išrinktasis rektoriaus daug dėmesio skiria vadybos klausimams. Ji negalėjo pasakyti, kuri dalis lėmė A.Žukausko pergalę. Tačiau džiaugėsi, kad pavyko rektorių išrinkti dviem paprastais žingsniais. Didelių lūkesčių turi universiteto bendruomenė ir žmonės, esantys už universiteto ribų. I.Šimonytė naujajam rektoriui pažadėjo visokeriopą Tarybos paramą visuose jo darbuose.

Palinkėjo išlaikyti geriausiu

A.Žukauską pasveikino buvęs VU rektorius Benediktas Juodka: „Nuoširdžiai sveikinu jus, rektoriau. Nuo šios dienos paėmėte vairą universiteto, kuris vaidina svarbų vaidmenį. VU buvo ir lieka svarbiu mokslo ir kultūros centru. Visada prioritetu buvo mokslas ir mokslinė veikla. Čia ypatingą aurą kuria ne tik puikus rūmų ansamblis, bet ir žmonės“, – sakė B.Juodka.

„Čia kuriamos, kaupiamos ir skleidžiamos žinios. Čia viskas viename. Visus pastaruosius 15 metų Lietuvos universitetų reitinguose VU buvo pirmas ir geriausias universitetas. Linkiu, kad ir toliau toks išliktų. Šiandien jūs inauguruojamas Šv. Jonų bažnyčioje, vien dėl to jums negali nesisekti“, – džiugiai kalbėjo buvęs universiteto rektorius.

Iškilmingoje šventėje taip pat dalyvavo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona, Valdas Adamkus, Rimantė Šalaševičiūtė, Dainius Pavalkis, Juozas Olekas, Gintaras Steponavičius, Algirdas Sysas ir kiti politikai, universiteto bendruomenė, alumnai ir kiti svečiai.

Naująjį rektorių VU Taryba slaptu balsavimo išrinko kovo 12 d. Prieš tai jis ėjo Taikomųjų mokslų instituto Puslaidininkinės optoelektronikos skyriaus vedėjo pareigas.

Jis taip pat yra Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Elektros ir elektronikos instituto (IEEE) vyresnysis narys, Lietuvos mokslo premijos laureatas, Lietuvos mokslų akademijos Povilo Brazdžiūno premijos laureatas bei Nacionalinės pažangos premijos laureatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.