25 iškiliausių žmonių rinkimuose – staigmenos ir dėsningumai

Lietuvos nepriklausomybės 25 metų sukakties proga portalas lrytas.lt pakvietė įvertinti tuos, kurie savo idėjomis bei darbais stiprino Tėvynę. Iš iškilių Lietuvos asmenybių sąrašo skaitytojai renka ir į viršų kelia savo mylimiausius atstovus, palikusius jiems ryškiausią prisiminimą.

Iš iškilių Lietuvos asmenybių sąrašo skaitytojai išrinko savo numylėtinius.<br>Montažas
Iš iškilių Lietuvos asmenybių sąrašo skaitytojai išrinko savo numylėtinius.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

2015-04-02 23:54, atnaujinta 2018-01-07 15:51

Nuo balsavimo pradžios ryškia persvara pirmauja kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus. Kodėl jis neužleidžia lyderio pozicijos? Kas lemia, kad dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė puikuojasi tik devintoje vietoje? Į šiuos ir kitus klausimus atsakė sociologas, „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Palaiko tautos vienytoją

Didžiausio skaitytojų palaikymo sulaukė 13 tūkst. skaitytojų balsų surinkęs V.Adamkus. Net dvi kadencijas dirbęs ir 10 metų aktyviai politikoje dalyvavęs politikas neužleidžia pirmos vietos. Pasak sociologo, tai lemia ne viena priežastis. 

„Istoriškai labai svarbu, kada V.Adamkus pasirodė Lietuvoje ir kada tapo pastebimas bei žinomas politikas. Jis iškilo priešpriešos  tarp Vytauto Landsbergio ir Algirdo Mykolo Brazausko kontekste. Visuomenė tuo laikotarpiu, nuo 1990 iki 1997 metų, buvo susipriešinusi.

V.Adamkaus, kaip tautos vienytojo,  pasirodymas virš tų priešpriešų buvo labai įspūdingas, laukiamas ir reikalingas. Vien dėl to jis įėjo į istoriją, nes atsirado reikiamu metu“, – pastabomis apie buvusį prezidentą dalijosi V.Gaidys.

Pasak sociologo, kita vertus, V.Adamkus atėjo iš šalies (JAV), ir žmonių akyse liko kaip objektyvus žmogus, nesusietas su oligarchais ir ekonominiais interesais. Gyventojų apklausose V.Adamkus yra apibrėžiamas kaip sąžiningas, patikimas ir doras žmogus.

Skaitytojai antrąją vietą kol kas duoda krepšininkui Arvydui Saboniui. Penkis kartus tapęs geriausiu Europos krepšininku, regis, jis visam laikui užsitarnavo Lietuvos gyventojų simpatijas.

Poetas Justinas Marcinkevičius yra atsidūręs trečioje Lietuvos iškiliausių žmonių pozicijoje. Tautos poetu ir šaukliu vadinamas menininkas, nors ir nebėra gyvųjų tarpe, tačiau liko gyvas žmonių širdyse ir mintyse.

Pasidalijo visuomenę

Lietuvos nepriklausomybės šauklys Vytautas Landsbergis balsavime pralenkė plaukikę Rūtą Meilutytę (penktoji vieta) ir dainių Vytautą Kernagį (šeštoji vieta). Dvi kadencijas Europos parlamente dirbęs politikas ir visuomenės veikėjas V.Landsbergis šiuo metu – ketvirtas. Jis yra surinkęs daugiau kaip 11 tūkst. balsų.

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas taip pat sulaukė gausaus palaikymo ir skaitytojų pastangomis šiuo metu yra septintojoje vietoje.

„Tiek V.Landsbergis, tiek A.M.Brazauskas nuo 1989 metų stabiliai įsitaisė kolektyvinėje žmonių atmintyje. Jie yra labai ryškūs, nors ir skirtingi. V.Landsbergis – kovotojas už Lietuvos nepriklausomybę. Jis yra dešiniųjų pažiūrų politikas, didžiulis reformatorius. Didžiajai visuomenės daliai būtent ir svarbi ši pozicija“, – aiškino sociologas.

Pasak „Vilmorus“ vadovo, A.M.Brazauskas tam tikra prasme yra  V.Landsbergio antipodas. Žvelgiant į 1990 metus, dalis žmonių nenorėjo staigių reformų. Jis, atvirkščiai nei V.Landsbergis, žingsnis po žingsnio patraukė kitą visuomenės dalį.

1990 metų kovo mėnesio gyventojų apklausose labiausiai buvo palaikomas A.M.Brazauskas (59 proc.) ir V.Landsbergis (45 proc.). Šiuo metu skirtumas tarp jų lieka taip pat nedidelis.

Tėvui Stanislovui Dobrovolskiui kol kas dar nepavyko aplenkti Valdovų rūmų iniciatoriaus ir globėjo A.M.Brazausko. Tačiau didelis kunigo, pamokslininko ir vienuolio palaikymas rodo, kad bažnyčia ir tikėjimas šiandien tebėra vieni svarbiausių dalykų žmonių gyvenime.

Koją kiša antroji kadencija

Dabartinė Lietuvos prezidentė tarp iškiliausių Lietuvos žmonių tvirtai užima devintąją vietą. Tarp Lietuvos prezidentų ji yra vienintelė, išrinkta antrą kartą iš eilės. 2014 metais gyventojai jai dar kartą patikėjo garbingą prezidento postą.

„Viena stipriųjų D.Grybauskaitės pusių – įvaizdis, jog ji yra nepriklausomas žmogus. Į Lietuvos politiką ji atėjo iš Briuselio. Skaitytojų rinkimuose D.Grybauskaitė galėjo sulaukti mažesnio palaikymo dėl to, kad labai retai būna, jog antroje kadencijoje žmogaus sulaukia didesnio pasitikėjimo nei pirmoje“, – teigė V.Gaidys.

Vienu pakopa žemiau, dabar dešimtoje vietoje, yra antrasis Lietuvos kardinolas per visą istoriją –  Vincentas Sladkevičius.

Be to, skaitytojai aktyviai  pildo iškiliausių asmenybių sąrašą savo pasiūlymais. Daugiausia jie nori matyti politikų ir menininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.