Žaidimas: raskite daugiau panašumų tarp Kauno merų

Argi dar mažai panašumų? Ką gi, galima tęsti sąrašą.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2015-04-03 17:15, atnaujinta 2018-01-07 14:29

Didžiausias skirtumas aiškiai matyti: V.Matijošaitis yra vienas turtingiausių merų po nepriklausomybės atkūrimo, o ubagų karaliumi praminto V.Šustausko kišenėse švilpauja vėjai. Tačiau vis dėlto panašumų yra.

Dar prieš tiesioginius mero rinkimus savivaldybėje vykusių debatų metu burtai abu šiuos kandidatus suvedė į porą ir jie susirinkusiesiems turėjo paaiškinti, ką gero galėtų nuveikti miestui dirbdami kartu.

Įvykdyti tąkart duotų pažadų šiems kauniečiams nebus lemta, mat V.Matijošaitį kauniečiai išrinko meru, o neseniai 70 metų jubiliejų šventęs V.Šustauskas net nepakliuvo į tarybą. Tačiau nieko tokio – šis politikas mero darbo skonio jau ragavo.

„Kai dirbau Kauno meru, miesto taryboje nebuvo opozicijos“, – tų pačių debatų metu tikino V.Šustauskas, kuris gyrėsi neleidęs didinti tarifų centralizuotai tiekiamai šilumai.

V.Matijošaitis taip pat nuolat kartojo, kad taryboje neturėtų būti opozicijos, visi tarybos nariai gali kartu dirbti miesto gerovei. Taip pat žadėjo pirmiausia sumažinti komunalinius mokesčius, kurie esą dirbtinai padidinti.

Kai Kauno meru buvo išrinktas V.Šustauskas, kitų miestų gyventojai ir net šalies valdžios atstovai negalėjo patikėti, kad Kaune gali taip nutikti. Kauniečiai esą turėtų mirti iš gėdos ir mirštantis miestas tikrai numirs. Nenumirė, o tie patys kauniečiai V.Šustauską išrinko į Seimą.

Kol kas galima tik spėlioti, kaip toli gali ir nori eiti vertingos patirties rengiant rinkimų kampaniją įgijęs V.Matijošaitis.

Po verslininko pergalės pirmajame rinkimų ture prieš kadenciją baigiantį merą A.Kupčinską apie miestui gresiančią katastrofą plyšavo net tik pastarojo partijos bičiuliai. Šalies prezidentė D.Grybauskaitė užuominomis taip pat prasitarė remianti A.Kupčinską.

Argi dar mažai panašumų? Ką gi, galima tęsti sąrašą.

Abu kauniečiai pasižymi geru humoro jausmu, todėl nenuostabu, kad gavo kvietimus į balandžio 1-osios proga surengtą Auksinių svogūnų įteikimo ceremoniją ir buvo apdovanoti.

V.Matijošaičiui niekas neprilygo Metų posakio nominacijoje, kai verslininkas mėgino išsiaiškinti, kas Kaune populiaresnis: jo kalaitė Broškė ar dabartinis Kauno meras A.Kupčinskas.

V.Šustauskas liko ištikimas tradicijai skeptiškai žvelgti į viską, kas susiję su Vakarų kultūra, todėl jis pareiškė nekenčiantis euro, o litus į bendrą Europos valiutą siūlė keisti santykiu 1:1. Tai jam lėmė Metų mokslininko apdovanojimą.

Auksinio svogūno už Metų iššūkį galėtų būti vertas ir vienas artimiausių kadenciją baigiančio mero A.Kupčinsko bendražygių M.Panceris.

Paskutiniame šios kadencijos tarybos posėdyje A.Kupčinskas apdovanojo J.Vileišio medaliais tuos politikus, kurie nebuvo išrinkti į netrukus darbą pradėsiančią tarybą. Likusieji gavo padėkos raštus.

Tokį apdovanojimą meras norėjo įteikti ir M.Panceriui, tačiau susidarė įspūdis, kad pastarasis kaip įmanydamas bandė išvengti šios ceremonijos bei A.Kupčinsko rankos paspaudimo. Kai nepavyko, padėkos raštą paliko ant sekretoriato stalo.

Galbūt M.Panceris išties nuoširdžiai įsitikinęs, kad tokio apdovanojimo jis nenusipelnė ir nepritaria padėkų ar medalių dalyboms be ypatingo reikalo.

Vis dėlto savivaldybės koridoriuose aptarinėjama ir kita versija – pastarieji rinkimai išryškino nuomonių skirtumus tarp pačių konservatorių. Dalį frakcijos narių smarkiai papiktino A.Kupčinsko rinkimų kampanija, kurios metu bandyta priminti oponentui V.Matijošaičiui jo darbo policijoje metus.

Kai kurie A.Kupčinsko bendražygiai jau tuomet kalbėjo, kad meras kasa sau duobę, nes mieste iškabinti plakatai įžeidė tiek patį V.Matijošaitį bei jo komandos narius, tiek policijoje dirbusius ar dirbančius pareigūnus.

Tad kas galėtų pasakyti, kad panašumų galima įžvelgti ir tarp A.Kupčinsko bei V.Matijošaičio?

„Laikinoji sostinė“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.