Nusigyvenome: net norėdami įsukti lemputę kviečiame italus

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 4, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:48 PM

Atrodo, kad Vilniaus vyrija bent trumpam apgynė garbę ir orumą, nes gatvių apšvietimo tinklų renovacijos projektas nepajudėjo iš mirties taško. Kitaip būtų, jei tą projektą įsuktų.

Tuomet kiekvienas vilnietis galėtų sau tarti: „Esu mėmė.“ Sostinę apniktų savigrauža. Ir visa tai dėl nelemtos elektros lemputės.

Koks gi įvykis šią savaitę įvyko, kad sostinės vyrai gali lengviau atsidusti?

Ogi priešpaskutiniame Vilniaus tarybos posėdyje dalis opozicijai atstovaujančių tarybos narių (tai jiems stipriosios lyties atstovai turėtų dėkoti) išėjo iš salės ir neleido priimti sprendimo dėl gatvių apšvietimo tinklų renovacijos.

Pakilo konservatoriai bei „tvarkiečiai“ ir būriu patraukė salės durų link, o „darbiečiai“ sutartinai ištraukė balsavimo korteles. Ir prasidėjo taryboje maištas, kuris turbūt nušluos gatvių apšvietimo projektą, darantį gėdą visiems Vilniaus vyrams.

Argi nebemokame elektros lemputės įsukti, laidų išvedžioti, naujų stulpų gatvės žibintams pastatyti, na, gal dar vieno kito kompiuterio įjungti, kad dairomės pagalbos po viso pasaulio pakampes?

Nemokame. Taip nusprendė dabar jau nueinanti valdžia ir pakvietė įmonę „Gemmo“ iš Italijos, kad ji apšviestų Vilnių.

Nesvarbu, kad projektas nenaudingas finansiškai, apskritai savivaldybei nepakeliamas, o kiti miestai sugeba gatvių apšvietimo rekonstrukcijos projektus įgyvendinti kviesdami Lietuvos įmones ir naudodami europinės paramos pinigus.

Vilnius elgėsi tikrai kaip prastas vyras – kam sukti galvą, jei galima paskolos iš banko prašyti ir tuos žibintus gatvėse atnaujinti?

Nesvarbu, kad italams dar nepradėjus darbų tektų jiems kas mėnesį atseikėti nemenką sumą pinigų. O per metus ji siektų 5,2 mln. eurų.

Paprastai geras šeimininkas, pasamdęs darbininkus ir sutaręs dėl atlygio, pinigus sumoka tada, kai darbas jau padarytas. Vilnius ruošėsi pinigus mokėti italams nė piršto dar nepajudinus.

Vieni sako, kad gatvių apšvietimo tinklai Vilniuje dar nėra tragiškai nusidėvėję, nors pastarąjį kartą buvo atnaujinti 2000-aisiais. Kiti siūlo sutemus užsukti į senamiesčio gatvelę, kurią apšviečia vos kelios spingsulės.

Atrodo, kad jos dar ilgai žibės, nes sužlugdę buvusios valdžios parengtą projektą, bet išgelbėję vyrų garbę naujieji Vilniaus vadovai dar ilgai suks galvą, kaip patiems įsukti pirmąją LED apšvietimo lemputę.

Tad jei atsibodo klaidžioti patamsiais, sukite į Gedimino prospektą – ten šviesu. Arba pakelkite akis į naujoviškai apšviestus Tris Kryžius.

Tai Vilniuje gatvių žibintus užsimojusių pakeisti italų dovana. Žinoma, jeigu jos užsirūstinę neišsiveš.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.