Darius Jauniškis Seime: „Visuomenė turi žinoti, kas yra priešas“

Į VSD vadovo postą siūlomas Darius Jauniškis, matyt, pirmą kartą susilaukė šitokio dėmesio. Kariškiui žingsniuojant Seimo koridoriais į jį nukrypo daugybė kamerų, fotografų kameros šaudė serijomis. Ir šis dėmesys buvo skirtas ne jo vadovaujamoms Specialiųjų operacijų pajėgoms (SOP), o jam pačiam.

Seime antradienį lankėsi atleistas VSD vadovas G.Grina ir būsimasis įstaigos direktorius D.Jauniškis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seime antradienį lankėsi atleistas VSD vadovas G.Grina ir būsimasis įstaigos direktorius D.Jauniškis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 7, 2015, 4:33 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:31 AM

Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė VSD direktoriaus kandidatūrą. Tai – 47 m. karininkas D.Jauniškis, kurio pavardė iki šiol buvo žinoma tik mažam žmonių ratui.

Kandidatą Seimo nariams pristatė prezidentės vyriausiasis patarėjas Valdemaras Sarapinas.

Pritarė G.Grinos atleidimui

Prieš tai Seimas balsavo dėl dabartinio vadovo Gedimino Grinos atleidimo projekto. Jis atleidžiamas iš pareigų, pasibaigus skyrimo į pareigas laikotarpiui. Už projektą balsavo 85 Seimo nariai, du susilaikė.

Remigijus Ačas vakariniame Seimo posėdyje klausė, ar nebus užlipta ant to paties grėblio, kai, VSD vadovaujant G.Grinai, bendradarbiavimas su Seimu ir Prezidentūra buvo prastas.

„Prezidentė neplanavo skirti G.Grinos antrajai kadencijai, o rinkdamasi naują kandidatą atkreipė dėmesį į jo darbinę patirtį ir asmenines savybes, kad bendradarbiavimas su Seimu ir Prezidentūra būtų kuo efektyvesnis“, – sakė V.Sarapinas.

Jis pabrėžė, kad D.Jauniškis visą savo gyvenimą skyrė Lietuvos gynybai, tarnyboje atliko reikšmingas užduotis. V.Sarapinas sakė, kad prezidentė ieškojo žmogaus, kuris galėtų atlikti tarnybą sudėtingomis sąlygomis.

„Kandidatas turi asmeninių savybių, kurių tikrai reikia VSD vadovui: lyderystė, atsakomybės jausmas, problemų sprendimas sudėtingomis sąlygomis“, – sakė V.Sarapinas.

Jis pabrėžė, kad VSD turės ne tik rinkti informaciją apie grėsmes, bet ir imtis veiksmų joms šalinti. Prezidentės patarėjas taikliai pastebėjo, kad D.Jauniškis yra Lietuvos patriotas, o jo vadovaujamos SOP prisideda prie patriotizmo ir pasididžiavimo savo valstybe.

Visuomenė turi žinoti priešus

Kalbėdamas parlamentarams D.Jauniškis pripažino, kad jaučia didelę atsakomybę. Jis pabrėžė, kad jo sprendimą kandidatuoti į VSD direktoriaus vietą nulėmė „aiškus grėsmių Lietuvai suvokimas“.

„Lietuva šiandien patiria spaudimą. Jaučiamos įvairios grėsmės – informacinės, šnipinėjimo, kibernetinės, šantažo. Vyksta hibridinis karas, kurio pasyviai stebėti negalima. Jaučiami bandymai ardyti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinę santvarką. Šalys, kurios suinteresuotos nusistovėjusios tvarkos keitimu, naudoja visai kitas, ne demokratinio žaidimo taisykles“, – sakė D.Jauniškis.

Jo teigimu, VSD turėtų imtis lyderio vaidmens užkardant grėsmes.

„Esame savo šalies šeimininkai, todėl turime imtis veiksmų patys, nelaukdami paraginimo ir padrąsinimo. Informacijos rinkimas, grėsmių šalinimas leistų VSD užimti lyderio pozicijas ginant Lietuvą“, – sakė jis.

Jis pabrėžė, kad visuomenė turi žinoti, kas yra priešas, todėl informacijos sklaida turi būti užtikrinta. 

„Reikia informuoti visuomenę. Dalykai, kuriuos sužinome mes, ne visi gali būti visiškai slapti. Reikia informaciją pasverti – kiek ji duoda naudos ištransliavus į visuomenę?

Jeigu nenukenčia valstybės interesai, kodėl neinformuoti visuomenės? Jeigu ji bus sąmoninga ir mums padės tvarkytis su grėsmėmis, mes pasieksime geresnių rezultatų“, – sakė D.Jauniškis.

Sprendimas – sunkus

Jis sakė, kad turėjo mažai laiko apsispręsti. Labiausiai jam gaila karjeros kariuomenėje – ten buvo galima dar daug ką nuveikti. Tačiau net ir matydamas, koks kritiškas informacinis laukas tvyro aplink departamentą, jis nusprendė tapti pretendentu.

„Sprendimas buvo tikrai sunkus. Bet tik dėl to, kad šiuo metu dėl naujų grėsmių yra sudėtinga situacija Lietuvoje. Bet kažkas turi tai daryti, tad ir priėmiau sprendimą“, – sakė į VSD vadovus siūlomas D.Jauniškis.

Pulkininkas pabrėžė, kad vienas pirmųjų uždavinių VSD – motyvuoti ten dirbančius žmones ir kad ši motyvacija atsispindėtų jų darbe taip, kaip atsispindi SOP.

Dar vienas svarbus žingsnis – nupiešti aiškų grėsmių paveikslą ir imtis veiksmų joms užkardyti. Jo nuomone, departamentas turi pakankamai svertų sustabdyti grėsmes.

D.Jauniškis pripažino, kad kol kas jo turimos žinios nėra gilios, taip pat jis tiksi, kad jeigu taps VSD vadovu, jam bendradarbiauti su Seimu nebus sudėtinga.

Ne vienas Seimo narys žavėjosi D.Jauniškio biografija. Pretendentas į VSD direktorius yra aktyvus Lietuvos nepriklausomybės gynėjas. Nuo 1990-ųjų jis trejus metus dirbo Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriuje.

Siūlomas VSD direktorius ne kartą apdovanotas aukštais valstybės ir kitais apdovanojimais. Kandidatas į VSD vadovus turi 5 vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.