Jaunai moteriai protą atėmė žinia apie didžiulį palikimą

Iš Afrikos į Lietuvą atskriejantys elektroniniai sukčių laiškai apie neva paveldėtas milijonines sumas kai kam vis dar atima šaltą protą ir įklampina į skolas.

Vienoje Marijampolės įmonių dirbanti 30-metė savo elektroniniame pašte šių metų pradžioje aptiko užsieniečio laišką.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Vienoje Marijampolės įmonių dirbanti 30-metė savo elektroniniame pašte šių metų pradžioje aptiko užsieniečio laišką.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Apr 7, 2015, 7:40 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:37 AM

Vieni žmonės, gavę netaisyklinga lietuvių kalba parašytą laišką, užkimba ant sukčių jauko, nors apie turtingą giminaitį užsienyje niekada nėra girdėję, o kiti iškart suvokia pakliuvę į aferistų pinkles ir net pasityčioja iš apgavikų.

Nors žmonės nuolat įspėjami apie įvairaus plauko aferistus, aprašomos konkrečios istorijos, iš svetimų klaidų pasimoko ne visi – apgavikai iš tolimojo žemyno Lietuvoje vis dar randa naivuolių.

Patikėjo, kad turi giminaitį

Vienoje Marijampolės įmonių dirbanti 30-metė Aušra savo elektroniniame pašte šių metų pradžioje aptiko užsieniečio laišką.

Buvo rašoma, kad Aušros bendrapavardis Rayanas (pavardė lietuviška. – Red.) žuvo avarijoje ir paliko 630 tūkst. dolerių. Juos esą paveldėjo marijampolietė.

Prie laiško, parašyto netaisyklinga lietuvių kalba, matyt, versto „Google“ vertėjo, buvo pridėtas mirties liudijimas anglų kalba.

Laiško siuntėjas Aušrą informavo, kad jai skubiai reikia tvarkyti paveldėjimo dokumentus.

Marijampolietė niekada gyvenime negirdėjo apie tokį giminaitį, tačiau pradėjo susirašinėti su advokatu prisistačiusiu užsieniečiu, tikėdamasi gauti įspūdingą sumą.

Laiminga paveldėtoja panorusiai tapti Aušrai nesukėlė įtarimo, kad šis laiškas atkeliavo iš Togo (Vakarų Afrika).

Pinigus viliojo pamažu

Sukčius iš marijampolietės pinigus ėmė vilioti nedidelėmis sumomis, matyt, kad nesukeltų įtarimo.

Aušrai buvo nurodyta sąskaita, į kurią ji turėjo pervesti pinigų už advokato, vertėjo ir kitokias paslaugas. Per tris kartus Aušra aferisto kišenę papildė 5 tūkstančiais eurų.

Sukčiaus apetitas augo. Jis išgalvodavo vis naujų priežasčių, kaip iš patiklios lietuvės išmelžti pinigų. Galop marijampolietės santaupos išseko.

Apsišaukėlį advokatą ji informavo, kad nebeturi pinigų. Apgavikas drįso sugėdyti auką: esą dėl tokio palikimo jis ir savo namą užstatytų, o lietuvė dejuoja dėl pinigų ir nesistengia.

Aušra nutarė skolintis iš pažįstamų. Vienam bičiuliui ji papasakojo, kokia sėkmė ją aplankė, tačiau, regis, ranka pasiekiamas palikimas gali ir prapulti, jei nesumokės advokatui.

Vyriškis iš karto suprato, kad Aušrą mausto aferistai. Jis marijampolietei papasakojo, jog tokį pat laišką apie milijoninį palikimą prieš kurį laiką gavo vienas jo draugas.

Aušra kreipėsi į policiją. Bet atgauti į tolimąją Afriką pervestų tūkstančių eurų, ko gero, jai nepavyks.

Milijonai sukėlė juoką

Nedideliame Aukštaitijos mieste gyvenančiai dviejų vaikų motinai 30-metei Ievai iš Clementu Samodji prisistačiusio užsieniečio gautas elektroninis laiškas apie paveldėtus per 5 mln. dolerių neaptemdė sveiko proto.

„Mielas Jonaitiene (pavardė pakeista, tekstas neredaguotas. – Red.), mano pranešimas gali ateiti jums kaip staigmena. Nesijaudinkite, nes buvau visiškai įsitikinęs rašyti jums.

Man reikia jūsų rūšies supratimą ir pagalbą pretenduojanti ir perkeliant iš fondų deponavimo (5.300.00 JAV dolerių), kurios paliko mano pabaigoje klientui Ponas H.Jonaitis, kuris mirė kartu su savo šeima baisi automobilio avarija rugpjūčio 2011 noriu paliko fondas turi būti perkeltos į jus kaip jo artimiesiems, kol ji tampa konfiskuoti vykdomųjų pareigūnų finansų kompanijos čia.

Kreipiausi jus į šį klausimą, nes jūs turite tą pačią pavardę su mano vėlai klientui. Prašome susisiekti su manimi greitu metu arba duoti man jūsų elektroninio pašto adresas. Nuoširdžiausi linkėjimai.“

Toks automatinio vertėjo lietuviško teksto kratinys Ievai sukėlė tik juoką. Sukčiaus laišką ji išsiuntinėjo artimiesiems ir bičiuliams, kad jie pamatytų, kokiais būdais aferistai ieško aukų.

Nesunku išvengti rezgamų pinklių

„Lietuvos rytą“ konsultavęs vienos pinigų pervedimo bendrovės specialistas teigė, kad panašūs aferistų laiškai siuntinėjami į įvairias pasaulio šalis.

Tokiu sukčiavimu daugiausia užsiima nesąžiningi asmenys iš Nigerijos, Ganos, Togo, Benino, Dramblio Kaulo Kranto.

Jei gavote laišką apie įspūdingą paveldėtą turtą, specialistas patarė pirmiausia patikrinti internete siuntėjo vardą.

Nereikėtų bendrauti su siuntėju iš karto, o pasitarti su patikimais žmonėmis.

Būtina išsiaiškinti, ar gali būti toje užsienio šalyje, kuri nurodyta laiške, jūsų giminių.

Vertėtų prisiminti, kad elektroniniu paštu niekas nesiunčia laiškų apie paveldėjimą, jie per teisininkus siunčiami paprastu paštu, surašyti ant oficialių blankų, ir niekas nepradeda tvarkyti paveldėjimo procedūrų nuo reikalavimų sumokėti mokesčius.

Būtina vadovautis šaltu protu bet kokiu atveju, jei nenorite nukentėti finansiškai.

630

Tiek tūkst. JAV dolerių palikimą svajojusi gauti marijampolietė tapo sukčių iš Afrikos auka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.