VSD vadovu siūlomas D. Jauniškis – kariuomenės sėkmės pavyzdys

Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasakė, ką norėtų matyti VSD vadovo vietoje. Iškelta karininko Dariaus Jauniškio kandidatūra. Pavardė nieko nesako? Apie šį žmogų visuomenė mažai žino, tačiau apie jo sukurtas Specialiųjų operacijų pajėgas (SOP) turbūt žino ne vienas Lietuvos žmogus. Kuo D.Jauniškis yra ypatingas ir įdomus?

Prezidentė VSD vadovu siūlo D.Jauniškį.<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentė VSD vadovu siūlo D.Jauniškį.<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 7, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:41 AM

Karybos ekspertas Aleksandras Matonis šį karininką prisimena dar nuo kruvinų Sausio 13-osios įvykių, kai jis savanoriškai prisidėjo prie AT apsaugos. Kokiais žodžiais A.Matonis galėtų apibūdinti žmogų, apie kurį visuomenė nėra nieko girdėjusi?

Sėkmės pavyzdys

„Jeigu kalbėtume apie Lietuvos kariuomenės sėkmės istorijos pavyzdį, juo būtų Darius Jauniškis“, – trumpai atsakė A.Matonis.

Lietuvos kariuomenėje praleidęs 20 metų, nuo 2008-ųjų vadovauja Specialiosioms operacijų pajėgoms (SOP). Pulkininkas D.Jauniškis yra vienas iš SOP kūrėjų, ėjęs šias pajėgas nuo pirmųjų dienų. Šis kariuomenės dalinys yra slaptas, todėl nieko keista, kad apie jo vadą viešos informacijos yra labai mažai.

Už nuopelnus Lietuvai D.Jauniškis yra apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, Kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu ir Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi.

Dar būdamas 23-ejų, D.Jauniškis pasisiūlė savanoriu ginti Aukščiausiąją Tarybą. Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriaus (ATAS) savanoris jau tuomet pasižymėjo ryžtu.

„Kai kariuomenėje pradėjo kurtis Specialiųjų operacijų pajėgų užuomazgos, jis buvo vienas pradininkų komandos žmonių. Prezidentė jį apibūdino kaip „uosčiusį parako“. D.Jauniškis yra dalyvavęs trijose kovinėse misijose Afganistane, dviejų eskadronų „Aitvaras“ vadas. Mažai žmonių, kuriems suteikti Vyčio ordinai už ypatingus nuopelnus“, – kalbėjo A.Matonis.

Gerai siūlomą kandidatą į VSD vadovus pažįstantis A.Matonis pabrėžė, kad D.Jauniškis puikiai dirba komandoje, tačiau turi lyderio savybių ir yra neabejotinas autoritetas.

A.Matonio knyga apie Specialiųjų operacijų pajėgas „Gabrieliaus kariai“ leido pažvelgti į SOP iš labai arti. Apibūdindamas jų vadą, A.Matonis pabrėžė, kad SOP yra ne kariuomenės raumenys, o intelektas, valia ir motyvacija.

Savo akimis A.Matonis įsitikino, kad D.Jauniškis geba suburti aplink save žmones ir juos motyvuoti, o tai labai svarbios vadovo savybės, kurias kandidatas į VSD vadovus parodė nuo pirmųjų dienų. Ir ne kalbomis, o darbais.

„SOP yra ne raumenys, o intelektas, valia ir motyvacija. D.Jauniškis – šių savybių atspindys ir įsikūnijimas. Jeigu nežinodami paklaustume, kaip turėtų atrodyti Lietuvos karininkas ir kokioms vertybėms jis turėtų atstovauti, pulkininkas D.Jauniškis būtų pavyzdys visomis gerosiomis pusėmis“, – pabrėžė A.Matonis.

VSD reikia stipraus lyderio

Iš prezidentės galima suprati, kad būsimam VSD vadovui keliami nepaprastai aukšti reikalavimai, todėl tikimasi rimtos VSD reformos. Tad Gediminą Griną pakeisiantis žmogus turės nemažai darbo.

„Jeigu kalbėsime apie tai, ar jis pajėgus... Kaip dalyvavęs pajėgų kūrimo procese nuo nulio, tai, mano nuomone, – pajėgus. Pagal išsilavinimą, principus ir tvirtą stuburą, manau, kad tinkamas kandidatas“, – sakė A.Matonis.

Ar pavyks iš kariuomenės atėjusiam žmogui diplomatiškai sutarti su politikais?

A.Matonis tikisi, kad SOP vadui tai pavyks: „Aš tą žmogų pažįstu kaip diplomatišką ir sugebantį išklausyti argumentus. Be to, jis yra pakankami principingas, kad galėtų savo argumentus ginti ir įrodinėti.“

Yra svarstymų, ar kariškiui derėtų vadovauti VSD. Tačiau, A.Matonio nuomone, tai neturi didelio skirtumo – pagal įstatymą nuo tos dienos, kai būtų paskirtas, jis išeitų į atsargą ir taptų civiliu.

„Tada matytume civilį su tomis gerosiomis savybėmis, kurias aš išvardijau. Sunku pasakyti, kada įvyks pertvarkos ir pasimatys reformos, kurių tikimąsi. Labai svarbi politinė parama. Ir ne tik prezidentės, kuri iškėlė jo kandidatūrą“, – sakė A.Matonis.

Buvusio VSD vadovo Mečio Laurinkaus nuomone, tai, kad D.Jauniškis yra atėjęs iš kariuomenės, neturi didelės reikšmės.

„Išsilavinimas ir buvę dabar neturi didelio skirtumo. Tendencija yra priartinti prie karinės struktūros. Gal norima labiau integruoto informacijos žvalgybos srityje, Rusijai žvanginant ginklais?“, – kalbėjo M.Laurinkus.

Jis pabrėžė, kad tai sena diskusija, ir demokratinėse valstybėse norima atskirti politinę ir karinę žvalgybą.

M.Laurinkus pabrėžė ir tai, kad, stebint iš šalies, buvęs VSD vadovas G.Grina tarnybą patobulino, sustiprino žvalgybą ir kontržvalgybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.