Seime vietoj A. Patacko – žmogus, kurio jis ragino saugotis

Kovą su klastinga liga pralaimėjus Seimo nariui Algirdui Patackui, durys į Seimą atsivėrė kitam partijos „Drąsos kelias“ nariui Audriui Nakui. Šiuo atveju situacija kiek ironiška, mat A.Patacką keičia žmogus, kurį jis ne kartą viešai kritikavo dėl jo proputiniškų pažiūrų. A.Patackas buvo atsiribojęs nuo A.Nako vadovaujamo tinklalapio ekspertai.eu veiklos.

A.Nako veiklą politikos apžvalgininkai vertina prieštaringai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Nako veiklą politikos apžvalgininkai vertina prieštaringai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Apr 8, 2015, 10:40 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:20 AM

A.Patackas laišku kreipėsi į A.Naką

„Maždaug šių metų vasarą „ekspertuose“ įvyko lūžis. Pasirodė straipsniai, niekinantys Ukrainos laisvės kovą, paimti iš putiniškosios Rusijos spaudos.

Tuoj pat, tarsi pajutę dvėselieną, prie ekspertai.eu komentatorių gretų prisijungė smulkūs graužikai iš rusiškosios KGB veteranų „brigados“ ir užteršė internetinę erdvę tiek, kad padorūs komentatoriai buvo priversti trauktis“, – viešu laišku į portalo skaitytojus praėjusią vasarą kreipėsi A.Patackas.

Laiško pabaigoje buvo ir tiesioginis kreipimasis į portalo redaktorių: „Gerbiamas Audriau Nakai, esu paprastas portalo skaitytojas ir retkarčiais autorius.

Tol, kol jūsų pavardė siejama su ekspertai.eu portalu, jūs privalote įvardinti asmenį ar jų grupę, atsakingus už portalo ideologinę liniją. Anonimiškumas čia nepadės.“

Pirmoji apie tokią įvykių eigą prabilo konservatorė Rasa Juknevičienė. Ji savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė: „Labai įdomiai klostosi situacija po Algirdo mirties. Pastaruosius mėnesius jis labai piktinosi „ekspertais“. Buvo priėjęs ir sakė, kad portalui įtaką daro Kremlius, kad būtume atsargūs, kad mūsų frakcija neleistų jiems spausdinti mūsų platinamos informacijos. Sakė, kad jis nesupratęs anksčiau, kas per reikalas. Apie tai jis kalbėjo ne man vienai. Paradoksas, bet jį Seime keičia A.Nakas.“

V.Vasiliauskas: „Vienas žmogus nesujauks Seimo darbo“

„Tokia yra mūsų rinkimų sistema. A.Nakas buvo vienas iš partijos „Drąsos kelias“ įkūrėjų, bet sąraše jo numeris buvo gal 38-as, tačiau buvo išreitinguotas į 10-ą vietą. Tad pagal Rinkimų įstatymą ši vieta jam ir priklauso. Žinoma, tai savotiškas paradoksas, juo labiau kad išlieka visi moraliniai ir politiniai prieštaravimai“ , – situaciją komentavo Seimo narys Valdas Vasiliauskas.

Jis prisiminė, kad A.Patackas net buvo išplatinęs viešą laišką, kuriame išsakė savo protestą dėl tinklalapio ekspertai.eu turinio bei krypties ir nutraukė bendradarbiavimą.

Seimo salėje naujasis kolega turėtų pasirodyti jau kitą savaitę: „Žinoma, dar reikėtų pasiklausti ir paties kandidato į Seimą, ar jis sutinka. Jei jis atsisaktų, tuomet pagal sąrašą į Seimą eitų Audronė Skučienė.“

Į klausimą, ar gali nutikti taip, kad naujas Seimo narys pažers diskutuotinų pasiūlymų bei projektų, V.Vasiliauskas atsakė: „Viskas priklauso nuo to, kokią frakciją pasirenka Seimo narys ir ar ši frakcija sutinka jį priimti. Jei atsakymas neigiamas, tuomet parlamentaras lieka mišriojoje frakcijoje, nes „Drąsos kelio“ frakcijos Seime nėra.

Kalbant apie siūlymus ir iniciatyvas, tokių būti gali, bet esama daug įvairių filtrų, kurie apsaugo nuo sukrėtimų ir nestabilumo. Tačiau vienas žmogus negali pakreipti Seimo darbo, juo labiau jo sujaukti ar sukelti chaosą“.

L.Jakimavičius: „Likimas šaiposi iš mūsų“

Rašytojas ir literatūros kritikas Liudvikas Jakimavičiaus buvo vienas iš keturių asmenų, kurie praėjusių metų liepą išplatino oficialų laišką, kad nutraukia bendradarbiavimą su A.Nako vadovaujamo portalu ekspertai.eu.

„Mes, tinklalapio ekspertai.eu apžvalgininkai ir bendradarbiai, jau senokai stebime tendencijas, kad portale skelbiamos medžiagos dažnu atveju (sąmoningai ar nesuvokiant) įtartinai sutampa su Rusijos vykdomo propagandinio karo prieš ES, NATO ir ypač JAV tikslais ir siekiais“, – teigiama 2014-ųjų liepą išplatintame pareiškime.

„Mano supratimu, tai ne ta pati svorio kategorija ir viskas dedama ne ant tų svarstyklių. Žiūrėdamas į visą tai iš šalies, galiu pasakyti, kad veikiausiai likimas šaiposi iš mūsų“, – dabartinę situaciją įvertino L.Jakimavičius.

Anot pašnekovo, partijoje, kuriai priklauso A. Nakas, šiuo metu vyrauja sumaištis: „Stebiu pastaruosius partijos „Drąsos kelias“ įvykius, kurie susiję su Stasio Brundzos atėjimu, Valdo Vasiliausko išėjimu. Atrodo, kad atėjo atsitiktiniai žmonės, kurie nesilaiko vertybių, kurias deklaravo eidami į rinkimus. Taip labai negražu, nes juk jie tas vertybes deklaravo ir žmonės už tai balsavo.“

Savo pasitraukimą iš portalo ekspertai.eu kūrybos komandos L.Jakimavičius vadino teisingu ir savalaikiu sprendimu: „Žingsnis buvo teisingas, nemanau, kad turinys būtų pasikeitęs, jis tik radikalėjo. Tinklalapis Ukrainos atžvilgiu yra labai proputiniškas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.