Lietuvos bėglius pričiumpa žiniasklaida, o ne teisėsauga

Kodėl žurnalistai nuo Lietuvos teisėsaugos užsienyje besislapstančius asmenis randa greičiau nei pareigūnai? Toks klausimas vėl kilo šiomis dienomis, kai „Lietuvos rytas“ populiariame Tailando kurorte aptiko finansinių aferų meistru vadinamą S.Rachinšteiną ir jį nufotografavo.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Apr 9, 2015, 8:26 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:24 AM

Kaltinamasis dabar turėtų žvelgti į dangų pro grotuotą kameros langą Lietuvoje, o ne dairytis po Tailando kurorto prekybos centro alkoholio lentynas.

Šį asmenį dar pernai gruodžio 30-ąją, likus vos dienai iki senaties termino, pustrečių metų laisvės atėmimo bausme spėjo nuteisti Vilniaus apygardos teismas.

Nuosprendis įsiteisėjo, nors ir apskųstas Aukščiausiajam teismui, nes jis atmetė S.Rachinšteino prašymą stabdyti bausmės vykdymą, kol bus išnagrinėtas kasacinis skundas.

Regis, tokį įvykių scenarijų po dešimtmetį trukusio jo finansinių aferų bylų nagrinėjimo numatęs S.Rachinšteinas išklausyti nuosprendžio teisme nepasirodė. Kaltinamasis jau buvo dingęs iš Lietuvos ir netgi legaliai – leidimą išvykti davė vieną jo bylų tiriantis prokuroras.

Negrįžo S.Rachinšteinas į Lietuvą, kaip žadėjo jo advokatas, ir šių metų vasario 12 dieną susitikti su prokuroru. Teismas nė nesitikėjo, kad nuteistasis pats prisistatys, nes tada išdavė Europos arešto orderį.

Jei dabar S.Rachinšteinas atvyktų į kurią nors ES šalį, jis būtų sulaikytas ir perduotas Lietuvai ilgai negaištant laiko formalioms teisinėms procedūroms.

Bet visai kitokia bėglio padėtis ES nepriklausančioje valstybėje. Galimybes susigrąžinti nuteistąjį lemia tarpvalstybinės teisinės pagalbos sutartys ir tos šalies įstatymai.

Aišku, kad iš turizmo gyvenantis Tailandas neskubės vykdyti Lietuvos prašymo.

Be abejo, nusikaltėlius įmanoma parsigabenti ir iš tokių šalių kaip Tailandas. Tai rodo prieš keletą metų ten sulaikyto ir, nepaisant Rusijos protestų, JAV perduoto ir nuteisto garsaus rusų ginklų prekeivio V.Buto atvejis. Bet nėra ko lyginti Lietuvos ir JAV galimybių.

Todėl akivaizdu, jog jeigu Lietuvos teisėsauga norėjo, kad S.Rachinšteinas atliktų bausmę, nereikėjo jo išleisti iš šalies.

Bet jam tarsi ant lėkštutės buvo padėtas bilietas į užsienį – pats jo bylą tiriantis prokuroras jį išleido, patikėjęs aferisto pažadu sugrįžti.

Dabar pareigūnai, tik iš „Lietuvos ryto“ publikacijos sužinoję, kur atsidūrė nuteistasis, bejėgiškai gūžčioja pečiais ir nė nežino, kokių veiksmų reikėtų imtis siekiant jį pargabenti į Lietuvą.

Tai svarbu ne vien įtvirtinant teisės principą, kad bet kuris nusikaltęs asmuo turi atlikti bausmę ir negali būti jokių išimčių.

Nuosprendis S.Rachinšteinui – dar ne ilgo teisinio proceso pabaiga. Tiriamos dar dvi su šiuo asmeniu siejamos bylos.

Jei S.Rachinšteinas būtų vienintelis be jokio vargo nuo Lietuvos teisėsaugos užsienyje pasislėpęs asmuo, dėl to kaltinti reikėtų tik jo bylas tyrusius pareigūnus.

Tačiau per pastaruosius porą metų dingo net keli garsūs įtariamieji. Vadinasi, tai jau ne atsitiktinumas, o sisteminė teisėsaugos problema.

Netekusi teisinės neliečiamybės užpernai gegužę iš Lietuvos su sūnumi išnyko kelių žmonių gyvybę nusinešusio tariamo Kauno pedofilijos skandalo įkvėpėja, buvusi teisėja, tuometė Seimo narė N.Venckienė.

Šią moterį, vaikštinėjančią Čikagos centre, irgi aptiko ir nufotografavo „Lietuvos ryto“ šaltiniai, o ne teisėsauga. Gal ir pareigūnai nujautė N.Venckienės buvimo vietą, bet jie vis vaizdavo, kad intensyviai ieško bėglės.

Analogiška ir šimtamilijoninių nuostolių valstybei, verslui bei indėlininkams padariusio bankrutavusio Ūkio banko savininko V.Romanovo situacija. Užpernai besimaudantis ežere netoli Maskvos jis taip pat pakliuvo į „Lietuvos ryto“ fotoobjektyvą, o pernai net susitiko pasikalbėti su dienraščio žurnalistu.

Tuo metu Lietuvos teisėsauga jau buvo paskelbusi tarptautinę V.Romanovo paiešką, teismas už akių leido jį suimti.

N.Venckienę iš JAV tikriausiai dar įmanoma susigrąžinti, nors dėl šios šalies teisinės sistemos sudėtingumo prireiks labai daug pastangų ir procesas greičiausiai užtruks ne vienus metus.

Bet sulaukti, kad Rusija perduotų Lietuvai V.Romanovą – iš viso bergždžias reikalas, ypač dabartinėmis tarpvalstybinių santykių sąlygomis.

Rusija net įstatymais įtvirtino, kad savo piliečių užsienio šalims neišduoda jokiomis aplinkybėmis, nebent sutinka juos pati nuteisti. Tad V.Romanovui tereikia pasirūpinti Rusijos pasu, kad galėtų šioje šalyje jaustis visiškai nepasiekiamas Lietuvos pareigūnams.

Akivaizdu, kad jei teisėsaugininkai nenori svarbių bylų nuklampinti į metų metus trunkantį formalų teisinį susirašinėjimą su užsienio valstybėmis, būtina pasirūpinti, kad įtariami asmenys negalėtų išvykti iš Lietuvos.

Bet susidaro įspūdis, kad kai kurių rezonansinių bylų atvejais pareigūnai net lengviau atsikvepia, kai įtariamieji pasislepia užsienyje, nes tada daug pastangų reikalingą tyrimą tiesiog galima nukišti į stalčių.

Matyt, čia turėtų įsikišti ir įstatymų leidėjai ir sugriežtinti tokių pareigūnų atsakomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą