Kuršių marių pakrantėje – akmeninis laivas negrįžusiems atminti

Kuršių marios per pastaruosius trisdešimt metų pasiglemžė ne mažiau dvidešimties gyvybių – vyrų, moterų, vaikų. Šią statistiką prieš paminklo, skirto visoms marių aukoms, atidengimą surinko Kintų (Šilutės r.) seniūnijos seniūnas Antanas Kližentis. Žmogus, kurio akyse dužo daug pamario gyventojų likimų vien dėl to, kad vandenų stichija joje atsidūrusiam staiga parodė savo žiaurią jėgą.

Kintuose atidengtas paminklas tiems, kurie nebegrįžo iš marių.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Kintuose atidengtas paminklas tiems, kurie nebegrįžo iš marių.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Apr 11, 2015, 5:12 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:30 AM

Kas ginė ir gena žmones į mirtinai pavojingus vandenis? Pasak buvusio Kintų mokytojo Sauliaus Sodonio, 1989-ųjų rugpjūtį per Kuršių marių regatą ir jos metu kilusią audrą jis neteko trijų geriausių draugų – kintiškių Tomo Kaknevičiaus, Sauliaus Galadausko ir gargždiškio Sauliaus Karlono. Į marias juos visus vedė aistra, pomėgis, darbas.

Prieš 25 metus netekęs draugų, prieš 15 metų S.Sodonis išpopuliarino idėją ant Kuršių marių kranto, Ventės rage, pastatyti paminklą visiems, kas išplaukė ir negrįžo. Nesvarbu, ar jų kūnus bangos išmetė į krantą, ar jie amžiams liko dūlėti dugne.

Šilutiškis architektas Izidorius Žilinskas, dabar jau išėjęs Anapilin, sukūrė paminklo projektą, bet įgyvendinti jo niekaip nepavyko. Fondas, kurį tikėtasi sukaupti iš aukų, buvo pernelyg kuklus. Bet viskas pasikeitė, kai idėjos įgyvendinimo pernai ėmėsi Ventės ir Šturmų kaimo bendruomenė, kurios sumanymą europinėmis paramos lėšomis parėmė vietos veiklos grupė „Pasienio žuvys“.

Pasak seniūno A.Kliženčio, paminklo statyba ir bendruomenės namų įrengimas iš viso atsiėjo apie ketvirtį milijono litų. Bendruomenės pirmininkė Antanina Adomaitytė, visų darbų organizatorė ir projekto vykdytoja, sako esanti patenkinta – 150 gyventojų turintys Ventės ir Štrumų kaimai padarė tai, ko tikėjosi ne tik bičiulių gedintis S.Sodonis.

Kintų, Stankiškių, Mingės, Rusnės, Šilutės ir kitų kraštų našlės, našlaičiai, motinos, tebesiilginčios iš marių negrįžusių sūnų, šeštadienį atvyko į paminklo atidengimo iškilmes, uždegė žvakes, padėjo gėlių. Paminklo atidengimo juostą atrišo devintąją dešimtį įpusėjusi vietos gyventoja Emilija Kuliešienė, kurios vyrą ir sūnų marios pasiglemžė prieš daugelį metų.

Katalikų ir liuteronų-evangelikų kunigai Vytautas Tamašauskas ir Mindaugas Žilinskis laimino paminklą ir sakė, jog šis laivas gali liudyti viltį. „Tikriausiai ne vieną kartą ir ne du kažko esame netekę... Žmogus gyvena, patiria audrų ir negandų, ir vieną dieną jo gyvenimo laivas pranyksta. Bet mes tikime, kad jis neišnyko amžiams, tiesiog nuplaukė į kitą pusę. Tikime, kad ten, kitame krante, negrįžusieji yra su Dangiškuoju Kūrėju ir su tais žmonėmis, kurie yra iškeliavę anksčiau“.

Bendrovė „Akmens namai“ sukūrė paminklą pagal autentišką klaipėdiečio architekto Adomo Skiezgilo projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.