Lietuvą pasiekė galinga JAV ginkluotė – ar mūsiškė bus panaši?

Šeštadienį Klaipėdos uostą pasiekė mūsų šalyje dar nematyta karinė technika. Trys JAV sausumos pajėgų savaeigės haubicos Lietuvos kariams priminė ginkluotę, kurią Krašto apsaugos ministerija svarsto pirkti iš Vokietijos. Haubicos ir dar apie 20 pagalbinės technikos agregatų Lietuvoje išbus dvi savaites, kol vyks tarptautinės pratybos „Ugninis griausmas 2015“.

Šeštadienį į Lietuvą atgabenta galinga JAV ginkluotė.<br>S.Purytės nuotr.
Šeštadienį į Lietuvą atgabenta galinga JAV ginkluotė.<br>S.Purytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2015-04-11 14:15, atnaujinta 2018-01-07 01:49

JAV sausumos pajėgų 155 mm savaeigių haubicų būrys atvyko iš 1-41 Lauko artilerijos bataliono. Kariai pratyboms atsigabeno tris artilerijos sistemas M109A6 „Paladin“.

Technika atgabenta iš Vokietijos. Lietuvoje haubicomis šaudys JAV kariai. Lietuviams ginkluotė bus tik aprodoma. „Bendruose mokymuose JAV kariai veiks su savo ginkluote, mes – su savo“, – aiškino Sausumos pajėgų štabo viešųjų ryšių karininkas Andrius Dilda.

Lietuva ketina įsigyti panašaus tipo ginklų, todėl, anot vyr. leitenanto, lietuviams šis amerikiečių vizitas bus itin vertingas. „Susipažinti su panašaus pavyzdžio ginkluote – labai naudinga. Amerikiečių ir vokiečių haubicų veikimas iš principo yra tas pats“, – pasakojo leitenantas.

Sumažins baimę dėl Rusijos?

Karinę techniką į Lietuvą amerikiečiai atgabeno savo lėšomis. Jie taip pat pasirūpino kuru galingoms haubicoms.

„Atvykome čia, nes mus pakvietė Lietuvos kariuomenė. Jie norėjo pasitreniruoti kartu su JAV kariais ir ginkluote. Atsigabenome savo artileriją, kad kartu su Lietuvos artilerija galėtume atlikti bendrus veiksmus, remti jų operacijas“, – Kairių poligone sakė amerikietis, bataliono vadas Brettas Forbesas.

Paklaustas, ar atvykimas į Lietuvą kaip nors susijęs su Rusijos galimai didėjančia karine galia, leitenantas pulkininkas sakė: „Jei JAV ginkluotės ir karių apsilankymas Lietuvoje sumažins baimę, su džiaugsmu atliksime šią misiją.“

Jo vadovaujamas batalionas tarnavo Afganistane bei Irake. Afganistane haubicų neprireikė, tačiau į Iraką ši ginkluotė buvo nugabenta. „Tai vienintelės tokios sistemos JAV kariuomenėje, todėl apima jaudulys, kad galime jas atgabenti į kitas šalis“, – džiaugėsi B.Forbesas.

Nauja šio tipo haubicų versija turėtų pasirodyti 2017 metais. Tad kol kas Lietuvą lankančias haubicas galima vadinti naujausiu modeliu.

Taikiniai jūroje ir ant žemės

Haubicos antradienį Kairių poligone šaudys į taikinius jūroje, dar po savaitės Pabradėje – į antžeminius taikinius. Haubicos gali būti naudojamos ir puolimams, ir gynybai.

„Klaipėdiečiai, ko gero, nieko negirdės. Pabradės gyventojai – galbūt. Tai nėra labai triukšmingas ginklas“, – sakė A.Dilda.

Į Klaipėdą taip pat atgabenti šarvuoti visureigiai kariams gabenti, kuro papildymo sunkvežimiai ir kita technika būrio reikmėms.

Leitenanto teigimu, pratybos nėra susijusios su galimai didėjančia Rusijos karine grėsme. „Šios pratybos vyksta trečius metus iš eilės. Jos nėra nulemtos – nei išplėstos, nei sumažintos – dėl dabartinės situacijos“, – aiškino A.Dilda.

Pernai į  pratybas Lietuvoje buvo atvykę 300 karių, šiemet – 450. Kitąmet planuojamos dar gausesnės pratybos, juolab kad užsienio šalys pačios prašosi kartu dalyvauti pratybose. Šiemet su Lietuvos ir JAV kariais pratybose dalyvaus ir lenkai bei portugalai.

Šaudymo nuotolis – iki 30 km

JAV kariuomenės artilerijos sistema „Paladin“ – tai 155 mm pabūklu ginkluota savaeigė artilerijos haubica, kuri pirmą kartą JAV Sausumos pajėgoms buvo pristatyta dar 1960 metais. 

Į Lietuvą pratyboms atgabenti devintosios kartos šios ginkluotės modeliai M109A6 „Paladin“, kurių maksimalus šaudymo nuotolis yra iki 30 km.

Vienos artilerijos sistemos įgulą sudaro 6 kariai – vadas, šaulys, šaulio padėjėjas, vairuotojas ir 2 užtaisytojai.

Generolo Povilo Plechavičiaus (Klaipėdos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko (Pabradė) poligonuose rengiamos pratybos „Ugninis griausmas“ vyks ateinančias dvi savaites, jose dalyvaus apie 450 karių iš keturių NATO šalių: JAV, Lenkijos, Lietuvos, ir Portugalijos.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos „Ugninis griausmas“ Lietuvoje rengiamos jau trečią kartą. Kasmet norą dalyvauti jose pareiškia vis daugiau NATO šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.