Vilniaus gatvių valytojų misija – kelti kuo daugiau dulkių

Žirmūnų gyventojai dar ilgai čiaudėjo nuo dulkių, kurias sukėlė nevykusiai gatvėje valomas purvas. Pasirodo, tai buvo daroma sugedusiu traktoriumi. Tačiau iš kur jis atsirado? Tvarkdariai gūžčioja pečiais.

Traktorius, keldamas milžinišką dulkių debesį, Žirmūnuose braukė purvą nuo šalikelės ir jis vėl čia pat nusėdo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Traktorius, keldamas milžinišką dulkių debesį, Žirmūnuose braukė purvą nuo šalikelės ir jis vėl čia pat nusėdo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2015-04-14 20:50, atnaujinta 2018-01-06 19:36

Vilniaus savivaldybė pradėjo kuopti po žiemos susikaupusį purvą nuo gatvių ir šaligatvių.

Darbas kilnus, tačiau Žirmūnuose jis atrodė keistai.

Traktorius, keldamas milžinišką dulkių debesį, braukė purvą nuo šalikelės ir jis vėl čia pat nusėdo. Tik kur kas plačiau.

Technika garsiai burzgė, efektas įspūdingas, bet naudos jokios – gatvė netapo švaresnė.

„Pirmąkart matau, kad taip būtų valomos šalikelės, – stebėjosi miestą tvarkančios įmonės „Grinda“ direktorius Algimantas Vilūnas, pažvelgęs į „Sostinės“ atsiųstą nuotrauką. – Gatvės paprastai valomos rankiniu būdu. Tik kai lieka mažas purvo sluoksnis, pravažiuoja technika.“

Žirmūnus, kaip ir visą šiaurinę Vilniaus dalį, tvarko bendrovė „Stebulė“.

„Gal technika sugedusi? Savivaldybė paprašė įmonės, kad ji nenaudotų šio traktoriaus gatvėms valyti“, – sakė sostinės savivaldybės atstovė Inga Simanonytė.

Tačiau „Stebulės“ atstovai kratėsi atsakomybės ir tikino neturintys tokio traktoriaus.

Vilniaus savivaldybė pranešė, jog išvalyta per 30 proc. gatvių. Skaičiuojama, kad jau išvežta per 2 tūkst. kubinių metrų smėlio.

Šiuos darbus tikimasi pabaigti iki balandžio 4 dienos, o šaligatvius nuvalyti planuojama iki balandžio 17-osios.

Gatvės buvo pradėtos tvarkyti kovo pradžioje, darbai tuomet buvo atliekami rankiniu būdu. Pagerėjus orų sąlygoms, nuo kovo 10 dienos gatvės buvo pradėtos valyti vakuuminiu būdu drėkinant siurbimą.

Naktimis sostinėje šie darbai atliekami pasitelkus 10 vakuuminių siurblių.

Pavasarį oro tarša padidėja

Ela Gurina

Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė

„Kovas pasitaikė sausas, todėl po žiemos susikaupęs purvas tapo gausių dulkių šaltiniu. Oras prisipildė kietųjų dalelių, jos trukdo kvėpuoti.

Dulkės neigiamai veikia bronchus, jautresniems žmonėms gali sukelti alergiją. Didžiausia oro tarša Vilniuje nustatoma senamiestyje ir Kareivių gatvėje.

Senamiestyje kietųjų dalelių daug, nes žmonės būstus dar šildo kietuoju kuru. Nelyja, o nestiprus vėjas teršalų neišsklaido. Kareivių gatvėje oro tarša padidėjusi dėl didelio transporto srauto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.