Žydai neprieštarauja statyboms, bet prašo gerbti jų mirusiuosius

Antradienį į Vilnių atvyko Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto pirmininkas Eliakimas Schlesingeris su tarptautinės žydų bendruomenės atstovais, kurie susirūpinę Lietuvos Vyriausybės projektu Sporto rūmus paversti Kongresų centru su konferencijų ir koncertų salėmis.

Vietoj sporto rūmų ketinama statyti Konferencijų centrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vietoj sporto rūmų ketinama statyti Konferencijų centrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 14, 2015, 5:02 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:02 PM

Sporto ir koncertų rūmai pastatyti ant XVI a. žydų kapinių. Jose nebuvo laidojama jau nuo XIX a., tačiau, kaip sakė Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininkė Faina Kukliansky: „Mums nėra buvusių kapinių, yra tiesiog kapinės.“

Žydų atstovai, susipažinę su projektu, sakė neturintys jam priekaištų, svarbiausia, kad būtų išsaugota pagarba judėjų tradicijoms.

Žydų delegacija pritarė Vyriausybės planams, tik prašė, kad žemė būtų nejudinama ir kad teritorijoje nevažinėtų sunkiasvoriai automobiliai.

„Tiesiog prašoma, kad būtų parodyta pagarba mirusiųjų kūnams. O Vyriausybė pati pasiūlė sutvarkyti teritoriją, galbūt surengti kilnojamąją parodą lauke, kuri primintų žydų istoriją“, – sakė žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky.

Apie tai kalbėta ir su premjeru Algirdu Butkevičiumi. Rabinas Herschelis Gluckas (Heršelis Gliukas) po susitikimo sakė, kad „tai labai svarbi diena Lietuvos žydų bendruomenei ir santykiams su Lietuvos valdžios atstovais ir Lietuvos žmonėmis“

Premjeras A.Butkevičius teigė, jog dėl Sporto rūmų įsigijimo derybos bus pradėtos jau kitą savaitę. Vyriausybės vadovas sakė tikįs, kad sąlygos buvusių Sporto rūmų pastato atnaujinimo konkursui bus paruoštos iki rudens ir tuomet bus galima paskelbti  konkursą.

„Tikėkimės, kad spėsime įsigyti objektą ir  manau, kad kita pusė elgsis labai sąžiningai ir atsakingai, nepradės kelti tam tikrų sąlygų dėl kainos didėjimo.  Manau, kad  jau ateinančią savaitę pradėsime formuoti derybinę komisiją, kuri turės įgaliojimus derėtis su komerciniu banku“, – sakė premjeras.

Šiuo metu 14,7 tūkst. kv. metrų ploto rūmus su kiemo statiniais bei 201 tūkst. kv. metrų ploto žemės sklypo dalimi Vilniaus Rinktinės gatvėje įkeisti Šiaulių bankui.  Juos bando parduoti bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) administratorius. Trečiąkart nepavykus objekto su sklypu parduoti aukcione, rūmus siūloma įsigyti derybų būdu. Aukcionuose pradinė turto kaina svyravo nuo 9 iki 11,4 mln. eurų.

Metų pradžioje premjeras A.Butkevičius teigė, kad Vilniaus Sporto rūmus įsigis Turto bankas. Vietoj jų numatoma įrengti Kongresų centrą su konferencijų ir koncertų salėmis. Tuomet jis teigė, kad Turto bankui gegužę turėtų būti suteikta teisė pirkti objektą iš Šiaulių banko, o jų vertė – apie 5 mln. eurų.

Viso projekto vertė galėtų siekti 11,6 mln. eurų, rūmai būtų pertvarkyti iki 2017 metų.

1971 metais pastatyti Vilniaus sporto rūmai dabar įkeisti Šiaulių bankui. Pastatą išlaikyti pernai kainavo beveik 270 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.