Pričiupta priedus vokeliuose mokėjusi Šiaulių įmonė

Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Šiaulių AVMI) specialistai kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apygardos valdybos tyrėjais vienoje Šiaulių įmonėje užfiksavo „juodąją buhalteriją“.

Šiaulių įmonė nemažą dalį atlyginimo išmokėdavo vokeliuose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiaulių įmonė nemažą dalį atlyginimo išmokėdavo vokeliuose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 15, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:40 PM

Operacija atlikta tiriant Valstybinės mokesčių inspekcijos pasitikėjimo telefonu gautą informaciją apie vokeliuose mokamus atlyginimus ir neapskaitomas pajamas.

Palyginus gautą informaciją ir oficialios buhalterijos duomenis, išsiaiškinta, kad nė 10 darbuotojų neturinčioje įmonėje išmokėta beveik 18 tūkstančių eurų neapskaityto darbo užmokesčio.

Per patikrinimą pareigūnai rado rankraščius, kuriuose labai tiksliai nurodoma kam, kada, kiek ir už ką buvo mokami neoficialūs priedai.

„Darbuotojams išmokėtos sumos pagal rastuosius rankraščius neatitinka oficialiai mokėtų atlyginimų. Kai kurių skiriasi tris kartus, o vieno darbuotojo neoficialus darbo užmokestis net penkis kartus didesnis už oficialųjį“, – sakė Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė.

Pasak departamento vadovės, mokesčių slėpimas pažeidžia pačių darbuotojų socialines garantijas senatvės, ligos ar neįgalumo atveju.

Tokia apgaulinga apskaita daro žalos ir iš pirmo žvilgsnio niekuo su tikrinama įmone nesusijusiems žmonėms.

Šiuo atveju įmonėje vienas darbuotojas uždirbdavo vos 116 eurų, nors realiosios pajamos buvo penkiskart didesnės. Oficialus atlyginimas buvo išmokamas mažesnis tam, kad jis galėtų mažiau mokėti alimentų savo paties vaikui išlaikyti.

Kelių kitų darbuotojų neoficialūs mėnesinio darbo užmokesčio „priedai“ buvo kuklesni – nuo 12 iki 50 eurų. Bet paskaičiuota, kad per praėjusius ir šiuos metus šios įmonės darbuotojams vokeliuose buvo išmokėta beveik 18 tūkstančių eurų neapskaityto darbo užmokesčio.

Sukčiavimo schemą sukūrusiems darbdaviams teks stoti prieš teismą – FNTT Šiaulių apygardos valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Gyventojai, turintys informacijos apie įvairius mokestinius pažeidimus, taip pat ir nelegalų darbą, įmonėse mokamus „vokelius“, neapskaitomas pajamas bei kitus mokesčių vengimo atvejus raginami pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

Apie nusikalstamą darbdavio veiklą galima informuoti ir užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui ar pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat informuojant apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.