Šiaulių teisme – audra dėl kyšininkavimo

Kyšininkė. Tokią etiketę Šiaulių apylinkės teismo pirmininkei 58 metų Gemai Janušienei bando užklijuoti to paties teismo teisėjo padėjėja 37 metų Jurgita Daunienė, pati turinti problemų dėl neteisėtos veiklos.

Šiaulių apylinkės teismo pirmininkei G.Janušienei (kairėje) pavaldinė J.Daunienė metė kaltinimus kyšininkavimu.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių apylinkės teismo pirmininkei G.Janušienei (kairėje) pavaldinė J.Daunienė metė kaltinimus kyšininkavimu.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 15, 2015, 7:48 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:42 PM

Daugiau kaip 15 metų teisme dirbanti G.Janušienė kratosi metamų kaltinimų. Lietuvos teisėjų tarybos narė įsitikinusi, kad tokiu puolimu pavaldinė bando užglaistyti asmenines problemas. Mat dėl J.Daunienės veiklos teisme yra pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Į neregėtą skandalą yra įtrauktos aukščiausios valstybės institucijos – J.Daunienė laišką išsiuntinėjo Prezidentūrai, Vyriausybei, Seimui, Teisėjų tarybai. Parodymus STT pareigūnams davusi teismo darbuotoja valstybės vadovų paprašė, kad būtų ir inicijuotas G.Janušienės atleidimas.

Teismo vadovė G.Janušienė savo ruožtu kreipėsi į prokuratūrą, kad jie įvertintų neteisėtą pavaldinės veiklą. Tyrimą atlieka STT Šiaulių valdybos pareigūnai.

Domėjosi brolio turtais

Incidentas teismą supurtė po to, kai buvo gautas J.Daunienės brolio skundas dėl neteisėto domėjimosi jam priklausančiu nekilnuojamuoju turtu.

Pasvalio rajone ūkininkaujantis vyriškis kovo pradžioje pareiškė, kad informacija buvo renkama per teismui priklausantį kompiuterį.

Netruko paaiškėti, kad pasvaliečio informacija – ne iš piršto laužta. Nustatyta, duomenys rinkti kone pusšimtį kartų. Todėl G.Janušienė sudarė komisiją ir jai pavedė išsiaiškinti visą situaciją.

„Pradėjus tarnybinį patikrinimą, J.Daunienė prašė jį nutraukti, nes neva nieko nepažeidė, – sakė teismo vadovė. – Keista, kad patyręs teismo darbuotojas savaip supranta teisės normas“.

Prakalbo apie du kyšius

Ši istorija J.Daunienei galėjo užkirsti kelią kopti karjeros laiptais – teisininkė siekia tapti teisėja. Kaip tik šį pavasarį ji buvo pasiprašiusi atostogų, kad galėtų pasirengti egzaminams.

Nenutraukus tarnybinio tyrimo, J.Daunienė parašė jos nusižengimą tiriančiai komisijai apie nusikalstamą G.Janušienės veiklą. Rašte teigiama, kad teismo pirmininkei dukart teko duoti kyšį.

Pirmasis kartas buvęs, kai 2011 m. vasaros pabaigoje prašėsi perkeliama iš Pasvalio prokuratūros, kurioje dirbo vyr. prokurorės padėjėja.

„Per kitą asmenį padaviau 5000 litų kyšį, nes teismo pirmininkė tikino per mane turėjusi problemų“, – sakė Civilinių bylų skyriuje dirbanti J.Daunienė.

Antras kartas buvęs 2012 m. gegužę, kai paprašė išleisti atostogų. „Teko sumokėti 3000 litų, nes teisėjas manęs neišleido, – patikino J.Daunienė. – Po mėnesio pirmininkė manęs prašė paskolinti 5000 litų, bet atsakiau, kad neturiu – juk teisėjo padėjėja uždirba vos 2000 litų“.

Pribloškė pažerti kaltinimai

J.Daunienė pripažino, kad rinko duomenis apie savo namiškius, nes tėvai ne jai, o broliui padovanojo žemės sklypų: „Bet tai – tik formalus pažeidimas. Nematau čia jokio kriminalo“.

Į teisėsaugos institucijas kreipusis teismo vadovė G.Janušienė vylėsi, kad netruks paaiškėti tiesa.

„Šiauliuose niekas nesiveržia į teisėjų padėjėjus, nes visuose šalies teismuose jiems mokama vienodai. Šių specialistų trūksta – pas mus ką tik vyko konkursas, bet atsirado vos trys padėjėjai, o reikia šešių“, – sakė Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė.

G.Janušienė įsitikinusi, kad skandalą sukėlusi pavaldinė bando išvengti gresiančių nemalonumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.