Kristinai Brazauskienei įgriso laukti: ji ėmė grūmoti teismais

Nesulaukdama, kol valdžia jai pagaliau pradės mokėti prezidento našlės rentą, o Vyriausybei neapsisprendžiant dėl išmokos dydžio, Kristina Brazauskienė ėmė grūmoti teismais.

K.Brazauskienė nepritekliais nesiskundžia, bet nori gauti, kas jai priklauso.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Brazauskienė nepritekliais nesiskundžia, bet nori gauti, kas jai priklauso.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 16, 2015, 7:50 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:21 PM

K.Brazauskienė pareiškė per teismus ketinanti prisiteisti visą per penkerius metus jai neišmokėtą sumą, kuri dabar esą siekia beveik 100 tūkst. eurų. Moteris skaičiuoja ne tik negautą rentą, kuri siekia 1,7 tūkst. eurų per mėnesį, bet ir delspinigius.

„Aš dėl savo teisių kovosiu, aš priversiu įstatymus vykdyti jeigu ne per Lietuvą, tai per Strasbūrą“, – „Lietuvos ryto" televizijai sakė 66 metų garsioji našlė. Galimybę teisybės ieškoti teismuose ji tvirtino jau aptarusi su teisininkais.

K.Brazauskienei kantrybė trūko pamačius, kad valdininkams niekaip nepavyksta sukurti naujos tvarkos dėl išmokų našliams ir jų dydžio, – ją dar pernai buvo įpareigota parengti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Konstitucinis teismas pernai liepą išaiškino, kad rentos skyrimas prezidento našlei prieštarauja Konstitucijai.

Teismas nusprendė, kad našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią išmoką, nes tai įtvirtina privilegiją dėl asmens socialinės padėties.

„Vien mirusio asmens turėtas socialinis statusas savaime nėra konstituciškai pateisinamas pagrindas užtikrinti jo ar jos našlei arba našliui gauti daug didesnio dydžio socialinę paramą negu užtikrinama kitiems našliams arba našlėms“, – nusprendė teismas.

Po to Socialinės apsaugos ir darbo ministerija privalėjo rasti išeitį, kaip neprieštaraujant Konstitucijai būtų užtikrinta buvusios pirmosios šalies ponios gerovė.

Bet ministerijos parengtas pasiūlymas vietoj 50 proc. prezidento rentos dydžio mokėti 30 proc. valstybinę išmoką sulaukė pastabų ir įstrigo.

„Mes dabar deriname ir artimiausiu metu vėl teiksime Vyriausybei patikslintą projektą“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius.

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius kalbėdamas „Lietuvos ryto" televizijai atmetė K.Brazauskienės priekaištus dėl vilkinimo: „Toks pareiškimas yra keistokas dėl to, kad ši Vyriausybė kaip tik pradėjo ruošti įstatymo projektą dėl rentos mokėjimo našlėms arba našliams.“

Bet premjeras pabrėžė, kad projektas rengiamas ne tik dėl K.Brazauskienės: „Norima turėti tokį įstatymą, nes Lietuva dar tikriausiai turės daug prezidentų, po to bus našlių ir jiems tikriausiai reikės mokėti rentas.“

Neapsispręsdami dėl išmokos K.Brazauskienei dydžio valdininkai negalėjo pasakyti, ar jai bus sumokėta už tuos metus, kol buvo laukiama Konstitucinio teismo sprendimo.

Dėl rentos Algirdo Brazausko našlė kreipėsi 2010 metais.

Iš pirmų lūpų

Stasys Šedbaras

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys

„Aš rimtai abejoju K.Brazauskienės galimybėmis prisiteisti neišmokėtus pinigus.

Konstitucijoje numatyta, kad Konstituciniam teismui pripažinus kurią nors normą prieštaraujant pagrindiniam šalies įstatymui, ji negali būti taikoma. Nuo to momento ji savo galią praranda.“

Pagerbė A.Brazauską

* Sostinės taryba bendru sutarimu vakar Vilniaus garbės piliečio vardą suteikė buvusiam prezidentui ir premjerui A.Brazauskui.

* Buvusį socialdemokratų vadovą paskelbti sostinės garbės piliečiu pasiūlė kadenciją baigiantis meras A.Zuokas bei valdančioji dauguma, tam pritarė ir dalis opozicijos.

* Kadenciją baigęs prezidentas A.Brazauskas mirė 2010 metų birželio 26 dieną, eidamas 78-uosius metus.

* Vilniaus garbės piliečio vardas yra suteiktas buvusiam JAV prezidentui R.W.Reaganui, buvusiam Islandijos užsienio reikalų ministrui J.B.Hannibalssonui, monsinjorui K.Vasiliauskui, muzikui M.Rostropovičiui, buvusiam JAV Atstovų Rūmų pirmininkui J.D.Hastertui, poetams Cz.Miloszui ir Just.Marcinkevičiui, buvusiam JAV prezidento patarėjui Z.Brzezinski, buvusiam Vilniaus universiteto rektoriui J.Kubiliui, architektui ir dainininkui A.Kaušpėdui, poetui ir vertėjui T.Venclovai, Izraelio prezidentui Sh.Peresui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.