Išpuoliai prieš lietuvius lenkų tyrėjams nepasirodė grėsmingi

Lenkijos Seinų miestelio meras Arkadiuszas Adamas Nowalski suerzino savo tautiečius paskelbęs, kad pavaduotoju paskirs lietuvį. Kai kurie internete rašė: „Vilnius ir taip bus Lenkijos.“

Seinų miestelio meru tapęs A.A.Nowalski savo pavaduotoju nusprendė paskirti lietuvį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seinų miestelio meru tapęs A.A.Nowalski savo pavaduotoju nusprendė paskirti lietuvį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

Apr 17, 2015, 11:07 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:34 PM

Kiti, smerkdami lietuvių tautybės žmonių veiklą miesto savivaldoje, siūlė lietuviams „grįžti namo“. Dėl tautinės nesantaikos kurstymo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau šią savaitę nesurinkus pakankamai įrodymų jis buvo nutrauktas.

Kompiuterius rado, kaltųjų – ne

Seinų prokuratūra, reaguodama į tautinės nesantaikos kurstymą, ikiteisminį tyrimą pradėjo šių metų kovo viduryje. Suvalkų apygardos prokuratūros atstovas Ryszardas Tomkiewiczius vietos žiniasklaidai patvirtino, kad kai kurie komentarai apie mero sprendimą savo pavaduotoju paskirti lietuvį išties buvo drastiški.

Tačiau praėjus mėnesiui nuo ikiteisminio tyrimo pradžios jis buvo nutrauktas. Esą prokuratūrai taip ir nepavyko išsiaiškinti tapatybės asmens, parašiusio įžeidžiamus komentarus. Įdomu, kad tik prasidėjus tyrimui R.Tomkiewiczius tikino, esą pažeidėjo nustatymas tėra laiko klausimas.

Tuomet jis užsiminė, kad jau yra žinomi kompiuterių IP adresai, iš kurių buvo rašomi komentarai. Deja, pirmadienį šioje istorijoje buvo padėtas taškas, o nesantaiką kurstęs asmuo liko nenubaustas.

Vysk. Antano Baranausko fonde „Lietuvių namai“ dirbanti Dalia Astrauskienė tikino, jog tokia istorijos atomazga visai nestebina. „Nežinau, kodėl prokuratūra numarino tyrimą. Pasiaiškino, neva nerado pakankamai įrodymų. Tačiau tai skamba keistai. Kita vertus, nesistebiu. Lietuviai čia nėra labai mėgiami. Neretai mums bandoma priminti, jog esame ne namuose, o svečiuose. Tačiau juk yra visai kitaip. Čia yra mūsų etinės žemės“, – piktinosi D.Astrauskienė.

Moteris sakė, jog šiuo metu lietuvių bendruomenei Lenkijos savivaldoje atstovauja vos vienas žmogus. Žadėtojo mero pavaduotojo nėra ir greičiausiai nebus. „Manau, meras to nepadarys. Pirmiausia dėl to, kad sprendžia ne vienas jis, o miesto taryba. Ji tikrai nenori matyti pavaduotojo kėdėje lietuvio“, – paaiškino Dalia. Problemos nemato

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis šioje istorijoje nieko blogo ar įžeidžiamo nemato. Nors pats politikas nuolat kalba apie prastą lenkų tautinės mažumos padėtį Lietuvoje ir reaguoja kone į kiekvieną neigiamą pareiškimą lenkų atžvilgiu, dabar jam atrodo, kad vieno žmogaus komentarai – dėmesio nevertas reikalas.

„Manau, kad čia tuščia diskusija. Nežinau šios situacijos. Man tai visiška naujovė, tokios informacijos negirdėjau. Manau, kad tautybė čia niekuo dėta. Jeigu vienas pasakė, o kitas kartoja, tema yra dirbtinai išpūsta. Jeigu reiškinys turi didelę skalę, tada  kitas reikalas.

O dabar vienas žmogus ką nors pasakė, ir mes neturime visi to komentuoti. Žmonių yra milijonai ir kiekvieno žiniasklaidoje aptarinėti nereikia. Pati žiniasklaida išpučia tokius dalykus. Kam reikia eskaluoti šiuos klausimus?“ – ketvirtadienį sakė politikas.

Chamai tautybės neturi

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Audronius Ažubalis, paklaustas, ar tokie atvejai nekenkia dvišaliams Lenkijos ir Lietuvos santykiams, atsakė: „Chamai tautybės neturi.“

„Manau, šis atvejis, kaip ir Berznyko, liudija apie primityvaus nacionalizmo stereotipų gyvavimą. Tai verčia tik apgailestauti. Manau, kad jokiais pamokslais to neišgyvendinsi. Turi pasikeisti kartos. Turime viltis, kad tokie atvejai neatitinka Lenkijos didžiosios dalies visuomenės nuostatų ir tėra „senos išrūgos“. Deja, chamai tautybės neturi“, – teigė A.Ažubalis.

Beje, politiko nuomone, tokius įvykius neretai sukelia ne kas kita, o patys politikai, formuodami neigiamą visuomenės nuomonę apie kitos tautos atstovus.

„Kad kas nors, inspiruojamas savo „šeimininkų iš Latvių gatvės“, bando eskaluoti šiuos dalykus, mes žinome. Tai Lenkų rinkimų akcijos grietinėle. Ne vien V.Tomaševskis, bet visa jo partijos vadovybė.

Viliuosi, kad tai anksčiau ar vėliau baigsis. Jei kalbėsime apie tarptautinius standartus, visos tarptautinės organizacijos kalba apie Lietuvą kaip pavyzdinę šalį“, – sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas.

Konservatorius neabejoja, kad už tautinę nesantaiką bausti būtina. Nors šį kartą kaltininkui pavyko išsisukti, politikui atrodo, kad vien ikiteisminio tyrimo pradėjimas yra geras signalas. „Galbūt kitą kartą žmogus susimąstys, ar verta rašyti įžeidžiamus komentarus, nes antrąkart išsisukti gali ir nepavykti“, – teigė A.Ažubalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.