Varėnos rajono girininkas tebesapnuoja kankinimą elektrošoku

„Kai tik išgirstu žodį „elektrošokas“, iškart pajuntu skausmą kojose“, – ištarė varėniškis girininkas Domantas Averka, patyręs baisų kankinimą, bet taip ir nepasiekęs, kad budeliai būtų nubausti.

Girininkas D.Averka: „Skausmas buvo žiaurus. Atrodė, kad elektra teka per visą kūną ir viską drasko į gabalus.“
Girininkas D.Averka: „Skausmas buvo žiaurus. Atrodė, kad elektra teka per visą kūną ir viską drasko į gabalus.“
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

2015-04-17 06:49, atnaujinta 2018-01-06 15:07

Kankinimai užmovus ant galvos dujokaukę ir užspaudus žarną, murdymas vandens kibire, daužymas kumščiais ir lazdomis.

Tai buvo neatsiejami sovietinės milicijos tardymo metodai. Neretas į tuomečių pareigūnų rankas patekęs žmogus gali patvirtinti, kad tokiais būdais buvo bandoma išgauti prisipažinimą.

Atrodė, kad tie laikai jau seniai baigėsi.

Bet tai, apie ką pasakojo varėniškis girininkas D.Averka, vėl privertė krūptelėti.

Miškininkas tikino, kad kaip liudytojas iškviestas į apklausą Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinėje jis buvo surakintas antrankiais, daužomas kumščiais ir net kankinamas elekrošoku.

Nors girininkas prokurorams pateikė kankinimo įrodymus, beveik metus nusikalstamą pasieniečių veiklą tyrusi Alytaus apylinkės prokuratūra baudžiamąją bylą nutraukė.

Pavadino savo kolega

Iki tol jokių reikalų su teisėsauga neturėjęs 35 metų girininkas D.Averka praėjusių metų balandžio 11 dieną į apklausą Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinėje atėjo nejausdamas nerimo ar baimės.

Išvakarėse jam telefonu paskambino vienas pareigūnas ir paprašė atvykti į apklausą. Jis teigė, kad tai tik formalumas, o apklausa užtruks pusvalandį.

Regis, nieko blogo nežadėjo ir pokalbio pradžia rinktinės ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininko Alfredo Aleksonio kabinete. Vyrai net pajuokavo, kad jie abu yra sargybiniai – vienas saugo sieną, kitas – miškus.

Sudomino suteikta paskola

Bet netrukus pokalbis pakrypo kita linkme. Pasieniečius ypač domino vienas geras girininko pažįstamas.

Pareigūnai jo namuose buvo atlikę kratą ir radę apie 100 tūkstančių litų.

Neteisėtu praturtėjimu apkaltintas vyriškis pareiškė, kad dalį šių pinigų – 40 tūkstančių litų – jam paskolino.

Būtent ši paskola ir domino į apklausą girininką iškvietusius pareigūnus. Jie ėmė tvirtinti, kad miškininkas net negalėjo turėti tiek pinigų.

„Bandžiau paaiškinti, kad jau seniai dirbu girininku, gaunu gerą algą, o ir mano žmona buhalterė gerai uždirba“, – prisiminė apklausą D.Averka.

Tačiau pareigūnai to nenorėjo girdėti: „Kaip tu gali skolinti tiek pinigų, juk net neturi už ką automobilio susiremontuoti?“

Liepė atnešti antrankius

Po neilgų diskusijų apie pajamas pasieniečiai pasiūlė D.Averkai patvirtinti, kad jis jokių pinigų neskolino, ir baigti apklausą.

Tačiau girininkas tai daryti atsisakė: „Nesupratau, kodėl turiu tvirtinti, kad neskolinau, jeigu aš iš tiesų paskolinau.“

Pareigūnų kantrybė baigėsi. Anot girininko, tuomet kabineto šeimininkas A.Aleksonis apklausoje dalyvaujančiam operatyvininkui Nerijui Užgiriui nurodė atnešti antrankius ir elektrošoką.

Po kelių minučių operatyvininkas grįžo su antrankiais ir pareiškė, kad elektrošokas dar kraunasi.

Daužė kumščiais ir segtuvu

Girininkas teigė, kad pareigūnai antrankiais už nugaros surakino jam rankas, liepė atsistoti, tada puolė jo mušti.

Vienas storu dokumentų segtuvu girininkui trankęs per galvą, o kitas kumščiais daužęs pilvą.

Po kelių smūgių pareigūnai miškininko pasiteiravo, ar jis ir toliau tvirtins, kad skolino pinigų.

Girininkas nuomonės nekeitė, tad ir toliau buvo mušamas. Skyriaus viršininkas užduodavo klausimus, o kai sulaukdavo netinkamo atsakymo, liepdavo operatyvininkui: „Boksuok!“

Miškininkui buvo nurodoma atsistoti, o pareigūnas jį daužė lyg bokso kriaušę – talžė dažniausiai į pilvą ir vietas, kur nelieka mušimo žymių.

„Jei taip ir toliau kalbėsi, būsi ne tik sudaužytas, bet ir dviem paroms į kamerą įmestas“, – gąsdino pareigūnai.

Įkrovė ir elektrošoką

D.Averka teigė, kas po keliolikos minučių talžymo operatyvininkas vėl išėjo iš kabineto ir grįžo su įkrautu elektrošoko prietaisu.

Tuomet kankinimai buvo tęsiami – skyriaus viršininkas miškininką talžęs kumščiais, o operatyvininkas elektrošoko prietaisu lietęs kojas.

„Skausmas nuo šio prietaiso prisilietimo buvo žiaurus. Atrodė, kad elektra teka per visą kūną ir viską drasko į gabalus. Iki šiol tą baisų skausmą juntu sapnuodamas“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo D.Averka.

Tačiau miškininkas nepalūžo ir toliau tvirtino, kad skolino pinigų savo pažįstamui.

Matydami, kad nieko nepasieks, pareigūnai baigė beveik tris valandas trukusią apklausą su kankinimais.

Tačiau girininkas atsisakė pasirašyti jam atkištą apklausos protokolą – reikalavo, jog būtų įrašyta, kad prieš jį buvo naudojamos specialiosios priemonės.

Įpykęs tyrėjas A.Aleksonis griebė miškininką už marškinių ir juos suplėšė.

Medikai aptiko sužalojimų

Paleistas iš pasieniečių būstinės D.Averka iškart nuvažiavo į Varėnos policijos komisariatą ir parašė pareiškimą, kad prieš jį buvo naudojama prievarta.

Po apklausos policijoje D.Averka kreipėsi į Varėnos pirminės sveikatos apžiūros centrą, o paskui – į Valstybinę teismo medicinos tarnybą.

Tarnybos specialistas konstatavo, kad miškininkui kietais bukais daiktais buvo padaryti mažiausiai du sužalojimai, o elektrošoku mažiausiai keturis kartus nudeginta oda nugaroje ir abiejose šlaunyse.

Krata – po trijų mėnesių

Kai buvo gautos šios specialisto išvados, daugelis manė, kad ši paprasta byla bus greitai išnagrinėta, o smurtavę pareigūnai nubausti.

Tačiau tyrimas buvo visais būdais vilkinamas.

„Net akivaizdžiai buvo matyti, jog ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai viską daro ne tam, kad nuteistų smurtautojus, o kad juos išteisintų“, – kalbėjo D.Averka.

Miškininkas stebėjosi, kodėl kratos smurtautojų namuose buvo daromos ne iškart po padaryto nusikaltimo, o praėjus trims mėnesiams, kai įtariamieji viską galėjo paslėpti.

Be to, visą tą laiką pasieniečiai net nebuvo nušalinti nuo pareigų.

Vaizdo įrašai pradingo

Dar vėliau buvo atliekamos akistatos. Į Varėnos policijos komisariate vykusias akistatas smurtu įtariami pareigūnai ėjo lyg į savo namus, draugiškai sveikinosi su ten sutiktais pareigūnais.

Keisti dalykai vyko ir su Varėnos rinktinėje esančių kamerų įrašais.

Ilgą laiką šių įrašų niekas neprašė, o kai paprašė, pasieniečiai pareiškė, kad jų neišliko.

Tyrimą klaidino ir įtariamų pasieniečių kolegos. Iš pradžių buvo teigiama, kad nėra aišku, kas kvietė D.Averką į apklausą, vėliau buvo nurodoma, jog girininkas išvis neatvyko arba atvyko nesuderinęs laiko.

Sąmoningai buvo taisomas ir Varėnos rinktinės žurnale įrašytas D.Averkos atvykimo ir išvykimo laikas.

Neigė kankinę liudytoją

Nors D.Averka iškart atpažino jį kankinusius pareigūnus, jie kategoriškai neigė smurtavę prieš liudytoją.

Vienas miškininko atpažintas kankintojas – Varėnos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas – tvirtino, kad D.Averkos apklausoje net nedalyvavęs.

A.Aleksonis neneigė apklausinėjęs D.Averką, tačiau tvirtino jokio smurto nenaudojęs: „Pats D.Averka visos apklausos metu elgėsi labai arogantiškai, į savo užrašų knygutę užsirašė mano pavardę, pareigas.“

Kankino kiti žmonės?

Galiausiai šių metų kovo mėnesį, praėjus beveik metams po incidento Varėnos rinktinėje, Alytaus apylinkės prokuratūros prokuroras Kostas Vinerskas nutarė nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Prokuroro nuomone, nebuvo padaryta jokio nusikaltimo.

Nors jis neginčijo specialisto išvados, jog D.Averkai buvo padaryti sužalojimai elektrošoko elektrodais, teigė, kad tai galėjo padaryti bet kas, tik ne N.Užgirys ar A.Aleksonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.