Su moterimis norėjusi persirengti Agness Landau sukėlė skandalą

Dėl lytį pakeitusios egzotiškos gražuolės kyla sumaištis, kai pasportavusi klube Mindaugo gatvėje ji nueina persirengti į moterims skirtą patalpą.

Agness Landau tikino, kad klube ji negirdėjo garsiai reiškiamų priekaištų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agness Landau tikino, kad klube ji negirdėjo garsiai reiškiamų priekaištų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Apr 18, 2015, 8:31 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:26 AM

Dėl lytį pakeitusios egzotiškos gražuolės kyla sumaištis, kai pasportavusi klube Mindaugo gatvėje ji nueina persirengti į moterims skirtą patalpą.

Sporto klubo lankytojos nepatenkintos ir reiškia priekaištus administracijai, bet pati Agness Landau nelinkusi skųstis.

Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nurodė, kad jei gautų transseksualės skundą, būtų galima pradėti tyrimą dėl priekabiavimo lyties pagrindu.

Nežino, kaip pasielgti

„Laimė, kad dar buvau nenusirengusi, kai ji atėjo į persirengimo kambarį. Pažinau ją jau anksčiau sporto salėje, nes ne kartą buvau mačiusi televizijos ekranuose. Nežinau, kaip jausčiausi nuo jos žvilgsnio, jeigu būčiau pusnuogė“, – „Sostinei“ prisipažino sporto klubą „Fit Life“ lankanti Aušra.

Ji ne kartą buvo girdėjusi Agness Landau pasakojimų, kad ji pakeitusi lytį. Anot vilnietės, nežinia, ko ši mergina, anksčiau buvusi vyru, užsuka į sporto klubą. Ji, Aušros žodžiais, ne sportuoja, o tiesiog maivosi.

Kai Agness Landau drąsiai įžengė į moterų persirengimo kambarį, kur tuo metu Aušra persirenginėjo, ji nutarė prieš išeidama išsakyti pretenzijas administracijai.

„Iš pokalbio supratau, kad ne aš pirmoji dėl to priekaištauju.

Sporto klubo atstovai skėsčiojo rankomis: „Nežinome, ką daryti – juk negalime jai pasiūlyti persirengti tarp vyrų.“

Pas vyrus eiti neketina

„Nejaugi turiu eiti į vyrų persirengimo kambarį? Juk ten orgijos kiltų, o aš nepersirengčiau“, – pati Agness mėgino juokauti kalbėdama su „Sostine“.

Ji tvirtino sporto klube iš moterų negirdėjusi priekaištų, nieko neužsiminė ir administracija. Tiesa, Agness pastebėjo, kad kai kurie atėjusieji sportuoti stengiasi ją paslapčia nufotografuoti: „Vaidina, kad fotografuoja save, o iš tiesų mane.“

Į klubą Mindaugo gatvėje Agness Landau užsukanti neseniai – ji siekia patobulinti kūno formas. „Fit Life“ vadovė Jūratė Šereikytė kol kas nežino, kaip sporto klubas elgsis ateityje ir kur galėtų pasiūlyti Agness persirengti.

Smarkiai pakito išvaizda

21 metų Agness Landau atliktos nosies, dantų, lūpų ir krūtinės plastinės operacijos. Apie dar kelias ji garsiai nekalba.

Akivaizdžiausias išvaizdos pokytis – krūtinė. Anksčiau Agness turėjo A dydžio krūtinę, o dabar – C su puse.

Iš pradžių norėjo didesnės, bet suprato, kad puikiai tinka ir ši.

Turi priimti kaip moterį

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėja Laima Vengalė-Dits sakė, kad dar nesulaukta skundų dėl transseksualių žmonių diskriminavimo.

„Transseksualus žmogus, žmogus, pakeitęs lytį, save identifikuoja arba kaip vyrą, arba kaip moterį. Konkrečiu atveju transseksualė sporto klube identifikavo save kaip moterį, todėl lankėsi moterų persirengimo kambaryje.

Kaip žmogus save suvokia ir su kuo susitapatina, taip jį turėtų traktuoti ir visuomenė.

Todėl transseksualios moters patirta diskriminacija būtų greičiausiai traktuojama kaip diskriminacija lyties pagrindu“, – aiškino L.Vengalė-Dits.

Ji nurodė, kad tai – tik preliminari išvada, reikėtų su šia situacija susipažinti išsamiau.

Tirtų, jei neaptarnautų dėl lyties

L.Vengalė-Dits pažymi, kad šis atvejis išryškino kai kurias įstatymų spragas. Jeigu Agness Landau įkyrėtų moterų žvilgsniai, priekaištai ir ji kreiptųsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, skundas būtų suvokiamas kaip priekabiavimas lyties pagrindu prekių ir paslaugų teikimo srityje.

Tačiau nei priekabiavimas, nei seksualinis priekabiavimas lyties bei kitais pagrindais prekių ir paslaugų teikimo srityje nėra įvardijamas nei Moterų ir vyrų lygių galimybių, nei Lygių galimybių įstatymuose kaip lygių galimybių pažeidimas.

„Transseksualės skundas būtų tiriamas tuo atveju, jeigu jai sporto klube būtų atsisakyta teikti paslaugas dėl lyties arba jai būtų nustatytos mažiau palankios paslaugų įsigijimo sąlygos nei vyrams“, – paaiškino tarnybos atstovė.

Ji patarė sporto klubui viešai deklaruoti, kad šioje vietoje gerbiamos žmonių teisės ir su visais žmonėmis elgiamasi vienodai, nepaisant jų lyties, tautybės, lytinės orientacijos, kilmės, religijos. Tokią praktiką taiko kai kurie klubai, barai Europos Sąjungos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.