G. Landsbergis dar nelaimėjo, o I. Degutienė jau kapituliavo

Tuo tarpu pirmąjį rinkimų turą pralaimėjusi Irena Degutienė savo varžovą su pergale jau suskubo pasveikinti savo interneto svetainėje: „Nuoširdžiai sveikinu Gabrielių Landsbergį garbinguose rinkimuose tapus naujuoju Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku. Didelis partiečių pasitikėjimas įpareigoja – turime bendromis ir susitelkusios partijos pastangomis įveikti kylančius iššūkius ir ranka rankon kurti gražesnę Lietuvą!“

Pagrindiniais pretendentais į konservatorių lyderius rinkimuose buvo laikomi G.Landsbergis ir I.Degutienė.<br>R.Danisevičiaus, D.Umbraso nuotr.
Pagrindiniais pretendentais į konservatorių lyderius rinkimuose buvo laikomi G.Landsbergis ir I.Degutienė.<br>R.Danisevičiaus, D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 19, 2015, 2:36 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:46 AM

Tuo tarpu pirmąjį rinkimų turą pralaimėjusi Irena Degutienė savo varžovą su pergale jau suskubo pasveikinti savo interneto svetainėje: „Nuoširdžiai sveikinu Gabrielių Landsbergį garbinguose rinkimuose tapus naujuoju Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku. Didelis partiečių pasitikėjimas įpareigoja – turime bendromis ir susitelkusios partijos pastangomis įveikti kylančius iššūkius ir ranka rankon kurti gražesnę Lietuvą!“

Neskuba džiaugtis pergale

Pats G.Landsbergis sekmadienio vakarą, kol dar nebuvo galutinai aišku, ar neprireikės antrojo turo, dar neskubėjo džiaugtis pergale. „Aš dar neleidžiu savęs sveikinti. Vis tik reikėtų sulaukti, kol bus žinomi oficialūs rezultatai. Gali būti, kad šiandien jų dar nebus“, – portalui sakė daugiausia partijos bendražygių balsų rinkimuose gavęs kandidatas. Šie rezultatai G.Landsbergį maloniai nustebino. „Man parodytas pasitikėjimas užkrauna didžiulę atsakomybę. Kad ir koks būtų galutinis rezultatas, beveik pusę rinkimuose dalyvavusių žmonių jau pareiškė norą, kad partija atsinaujintų ir tai įpareigoja, ne tik džiugina“, – kalbėjo vos kiek daugiau nei prieš metus konservatorių gretas papildęs politikos naujokas. Vis dėlto G.Landsbergis neskubėjo atskleisti, kaip greitai, tapęs naujuoju partijos vedliu, atsisakys Europos Parlamento nario mandato. Politikas tai buvo pažadėjęs viešai, tačiau, panašu, kad artimiausiu metu G.Landsbergis dar migruos tarp Vilniaus ir Briuselio. „Buvau pasakęs, kad jei partija patikėtų man vesti kandidatų į Seimą sąrašą, aš atsisakyčiau mandato. Todėl savo įsipareigojimo nesieju su išrinkimo data. Tikrai prisidėsiu prie partijos rinkimų kampanijos, tik nepažadu, kad mandato atsisakysiu jau artimiausiu metu. To negaliu padaryti ir dėl pradėtų, bet nebaigtų darbų“, – aiškino būsimasis konservatorių vedlys. 

A.Kubilių rezultatai nustebino 

Dabartinis partijos vadovas Andrius Kubilius sekmadienio vakarą iš būstinės išvyko taip pat nežinodamas, ar G.Landsbergiui pakako balsų laimėti rinkimus jau per pirmąjį turą, ar vis dėlto ne.

„Kiek žinau, balsai ant ribos. Bet jeigu konkurentė jau sveikina, reiškia partija jau turi naują vadovą. Bet aš nežinau pačių naujausių skaičių. Tarsi, Gabrieliui laimėti užtenka ir pirmojo turo, bet skirtumas labai nedidelis“, – neužtikrintai kalbėjo ligšiolinis partijos vedlys. Tai, kad būsimąjį partijos pirmininką galbūt pavyko išsirinkti jau per pirmąjį turą A.Kubiliui buvo netikėta. „Mane toks rezultatas labai pozityviai nustebino. Nes kandidatų buvo daug ir stiprių. G.Landsbergio pergalė – labai stipri parama jam“, – mano A.Kubilius. Anot politiko, tokie balsavimo rezultatai rodo, kad dauguma konservatorių siekia partijos atsinaujinimo: „Ir aš tikiu, kad G.Landsbergiui ir naujai komandai tikrai pavyks sutelkti partiją naujam Lietuvos raidos laikotarpiui. Linkiu jam sėkmės laimėjus tokioje tikrai įtemptoje kovoje“. Vyko įtempta kova

Savaitgalį vykusiuose rinkimuose partijos naujokas įveikė penkis varžovus, tarp jų – ir konservatorių veteranę, buvusią Seimo pirmininkę 66 metų Ireną Degutienę. Už ją, preliminariais duomenimis, balsavo beveik 3,9 tūkst. rinkimuose dalyvavusių partijos narių, tuo tarpu už G.Landsbergį – per 4,4 tūkst. Tarp šių dviejų kandidatų vyko įnirtingiausia kova – iki pat balsų skaičiavimo pabaigos nebuvo aišku, ar reikės antrojo turo, ar rinkimų nugalėtojas paaiškės jau per pirmąjį rinkimų ratą. Rinkimų baigtį iš esmės lėmė Vilniaus konservatorių balsai. Čia G.Landsbergis laimėjo užtikrintai. Už jaunąjį konservatorių balsavo 594 partijos nariai, už I.Degutienę – 353.

Pastarasis daugiau simpatijų taip pat sulaukė ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

Kaune už G.Landsbergį balsavo 561 partijos narys, už I.Degutienę – 355. Klaipėdoje jis taip pat įsiveržė į priekį surinkęs 64 balsus, tuo tarpu I.Degutienė su 90 balsų uostamiestyje liko antra. Preliminariais duomenimis, už šiuose rinkimuose taip pat dalyvavusį Jurgį Razmą pasisakė 228 partijos nariai, už Mantą Adomėną – 204, už Emanuelį Zingerį – 28, Laima Liucija Andrikienė gavo 108 balsus.

Dvylika metų partijai vadovavęs A.Kubilius nusprendė rinkimuose nedalyvauti. Naująjį partijos vadovą konservatoriai renka visuotiniuose rinkimuose. Tris dienas vykęs balsavimas baigėsi penktadienio pavakare. Nors partijos lyderio rinkimuose dalyvavo šeši kandidatai, iš anksto buvo prognozuojama, kad įnirtingiausia kova vyks tarp I.Degutienės ir A.Kubiliaus proteguojamo G.Landsbergio. Sekmadienio pavakare pradėjus skaičiuoti rinkimuose dalyvavusių konservatorių balsus, į priekį įsiveržė I.Degutienė, G.Landsbergis jai nuožmiai mynė ant kulnų. Tarp šių kandidatų buvo kelių šimtų balsų atotrūkis. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderio rinkimuose galėjo dalyvauti per 16 tūkst. jos narių. Preliminariais duomenimis, savaitgalį vykusiuose partijos pirmininko rinkimuose jų panoro dalyvauti daugiau nei pusė – beveik 9 tūkst. narių.

Konkurentų pagyros pakišo koją

Toks aktyvumas džiugino abu pagrindinius varžovus. „Vykstantys konservatorių lyderio rinkimai yra demokratijos pavyzdys kitoms partijoms. Tik mūsų partijoje eilinis narys turi teisę kelti kandidatą ir pareikšti savo poziciją, kas turėtų tapti pirmininku. Mes esame šioje srityje pionieriai ir vien šis faktas nuteikia maloniai“, – laukdama rinkimų rezultatų portalui sakė I.Degutienė.

Politikė prisiminė, kad pirmus kartus lyderio rinkimai partijoje buvo sudėtingesni, nes žmonės tam dar nebuvo psichologiškai nusiteikę.

Anot I.Degutienės, anksčiau ir partijos nariams, ir kandidatams dar buvo kiek svetima vidaus konkurencija. „Bet dabar jaučiamas ryškus postūmis į priekį. Žmonės tampa sąmoningesni, drąsesni, laisviau reiškia mintis, nebijo kalbėti“, – pažymėjo kandidatė į partijos vedlius.

I.Degutienė neabejoja, kad tradiciją rinkti partijos lyderį visuotiniuose rinkimuose perims ir kitos šalies partijos. Kol kas jų lyderiai tik komentuoja konservatorių rinkimų kovą.

Antai, socialdemokratas Gediminas Kirkilas viešai pareiškė, kad G.Landsbergio išrinkimas konservatoriams taptų katastrofa. Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius prabilo apie tai, kad būdamas konservatoriumi balsuotų už I.Degutienę.

Pastaroji įsitikinusi, kad tokia kairiųjų politikų parama jai neišėjo į naudą: „Dalis partijos narių, ypač vyresnio amžiaus, tokius socialdemokratų pasakymus galėjo suprasti tiesmukai – o kodėl I.Degutienę remia kitos partijos, ir dar kairiosios, lyderiai? Tai visame pasaulyje patikrintas propagandos metodas, kai norint pakenkti kandidatui reikia, kad jį smarkiai girtų kas nors iš oponentų.“

Likus kelioms valandoms iki balsavimo pabaigos I.Degutienė svarstė, kad naujasis partijos vadovas nebus išrinktas per pirmąjį turą. „Manau, kad reikės antrojo turo, į kurį turėtų patekti G.Landsbergis ir, ko gero, aš“, – svarstė politikė, kuri prognozavo, kad kova tarp pagrindinių kandidatų bus apylygė.

Tačiau antrojo turo baigties I.Degutienė nedrįso prognozuoti.

To vengė ir G.Landsbergis. „Sunku ką nors pasakyti, visi variantai įmanomi. Nenorėčiau spėlioti. Kad ir kaip viskas baigsis, tikiuosi, kad partija bus vieninga ir mes sėkmingai dirbsime su bet kuriuo išrinktu vadovu“, – prieš balsų skaičiavimą nuojautomis dalytis nedrįso jaunasis politikas.

Jei būtų išrinkta partijos pirmininke I.Degutienė žadėjo pasiūlyti G.Landsbergiui tapti jos pavaduotoju. Pastarasis tokį vyresniosios kolegės gestą įvertino ypač palankiai. „Esu nepaprastai dėkingas ir man malonu, kad tai buvo pasakyta. Tai rodo rimtą nusiteikimą kurti vieningą komandą. Džiaugiuosi ir palaikau tokią mintį“, – sakė G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.