Pabradėje galią demonstruoja iki 30 km šaudanti savaeigė haubica

Pabūklo vamzdis grakščiai pakilo ir netrukus nugriaudėjo šūvis. Savaeigė haubica apsigaubė dūmų kamuoliu, o vamzdis lėtai nusileido. Pratybose „Ugninis griausmas 2015“ dalyvaujantys JAV kariai į Lietuvą pirmą kartą atgabeno artilerijos sistemas „Paladin“. Mūsų šaliai ruošiantis įsigyti nuosavų savaeigių haubicų, pažintis su amerikiečių naudojamomis artilerijos sistemomis, pasak kariškių, yra nepaprastai naudinga.

Pabradėje savo galią demonstruoja iki 30 km šaudanti JAV savaeigė haubica.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pabradėje savo galią demonstruoja iki 30 km šaudanti JAV savaeigė haubica.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Apr 19, 2015, 5:25 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:31 AM

Pratybos „Ugninis griausmas 2015“ Lietuvoje rengiamos jau trečią kartą. Tai yra netiesioginės ugnies paramos vienetų šaudymo pratybos, kuriose dalyvauja artilerijos ir minosvaidžių padaliniai. Pagrindinis pratybų tikslas – treniruoti netiesioginės ugnies paramos vienetus teikti efektyvią ugnies paramą gynybinių operacijų metu, taip pat tobulinti sąveiką su NATO partneriais.

Šiemet ne tik išsiplėtė pratybų geografija (jos vienu metu rengiamos Klaipėdos r. esančiame Generolo Povilo Plechavičiaus poligone ir greta Pabradės esančiame Generolo Silvestro Žukausko poligone), bet ir išaugo dalyvių skaičius. Pratybose dalyvauja apie 450 karių iš keturių NATO šalių: JAV, Lenkijos, Lietuvos, ir Portugalijos.

Apie artilerijos sistemą „Paladin“

Pratybose dalyvaujantys Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų 155 mm savaeigių haubicų būrys iš 1-41 Lauko artilerijos bataliono į pratybas atsigabeno keturias artilerijos sistemas M109A6 „Paladin“ ir kitokią logistinę techniką. Pasak mūsų šalies kariškių, Lietuvai rengiantis įsigyti nuosavų savaeigių haubicų, pažintis su amerikiečių naudojama technika ir jos galimybėmis yra nepaprastai vertinga.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, JAV kariuomenės artilerijos sistema „Paladin“ – tai 155 mm pabūklu ginkluota savaeigė artilerijos haubica, kuri pirmą kartą JAV sausumos pajėgoms buvo pristatyta dar 1960 metais. Į Lietuvą pratyboms atgabenti jau devintosios kartos šios ginkluotės modeliai M109A6 „Paladin“, kurių maksimalus šaudymo nuotolis yra iki 30 km.

Vienos artilerijos sistemos įgulą sudaro 6 kariai – vadas, šaulys, šaulio padėjėjas, vairuotojas ir 2 užtaisytojai.

Pirmą kartą ši artilerijos sistema kovinėmis sąlygomis buvo išbandyta dar Vietnamo kare. Vėliau ji buvo naudojama beveik visuose kariniuose konfliktuose, kuriuose dalyvaudavo JAV. Šias artilerijos sistemas naudoja nemažai NATO šalių, taip pat ir Aljansui nepriklausančios valstybės.

Vikšrinę savaeigę haubicą varo 405 AG dyzelinis variklis. Važiuodama asfaltuotu keliu ši sistema gali pasiekti 56 km/val. greitį ir nuvažiuoti iki 350 km.

32 mm savaeigės haubicos šarvas įgulą saugo nuo lengvųjų šaulių ginklų ir artilerijos sviedinių skeveldrų. Ji ginkluota 155 mm haubica ir 12,7 mm kulkosvaidžiu.

Sistema aprūpinta moderniomis taikymosi sistemomis, naktinio stebėjimo įranga. Pabradėje šaudančios sistemos „Paladin“ jau atliko ir naktinio šaudymo užduotis, savaitgalį JAV kariai treniruojasi šaudydami šviesiuoju paros metu.

Lietuva artimiausiu metu norėtų įsigyti Vokietijos koncerno „Krauss-Maffei Wegmann“ (KMW) gamybos jau naudotų Vokietijos kariuomenėje, tačiau atnaujintų savaeigių 155 mm haubicų „Panzerhaubitze 2000“ („PzH 2000“), kurios yra dar modernesnės už šiuo metu Pabradėje šaudančias „Paladin“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?