Užsimojo baudomis perauklėti dūmą pamėgusius moksleivius

Nuo gegužės 1-osios nepilnamečiai, mėgstantys užtraukti cigaretę, bus baudžiami. Jiems teks pakratyti piniginę. Toks – Seimo nutarimas, pagal kurį nemalonę užsitrauks visi, jaunesni nei 18 metų rūkantys ar tik su savimi turintys tabako gaminių asmenys.

Rūkantys moksleiviai turės papurtyti kišenes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rūkantys moksleiviai turės papurtyti kišenes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Apr 21, 2015, 3:07 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:58 AM

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas.

Jomis nutarta įtvirtinti administracinę atsakomybę už jaunesnių kaip 18 metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių rūkymą ar jų turėjimą.

Rūkantiems mokiniams – nemalonumai

Seimo narys Antanas Matulas akcentavo, kad baudos nepilnamečiams už tabako gaminių turėjimą ir laikymą galioja ir kitose Europos Sąjungos šalyse. „Mūsų įstatyme buvo spraga. Per 25-erius Nepriklausomybės metus taip ir neatsirado vyriausybės, kuri suvoktų ar išmanytų, kaip kovoti su žalingais įpročiais. Visi svarbiausi dalykai, kuriuos pasiekė Lietuva – uždraudimas rūkyti kavinėse, rūkalų reklamos draudimas, alkoholio reklamos ribojimai ir pan., – tai atskirų Seimo narių iniciatyvos“, – kalbėjo Seimo narys.

Anot A.Matulo, nors Europos Parlamentas ir priėmė tabako direktyvą, tai buvo padaryta Lietuvai pirmininkaujant ES, bet dabar reikia šią direktyvą perkelti. „Iki šiol nesulaukėme iš Vyriausybės įstatymų projektų, kuria būtų minėta direktyva kompleksiškai perkeliama. Iki šiol Lietuvoje buvo uždrausta nepilnamečiams parduoti ir jiems perduoti tabako gaminius, buvo uždrausta rūkyti mokyklose ir jų teritorijose, bet rūkyti patiems nepilnamečiams nebuvo uždrausta“, – sakė A.Matulas ir pridūrė, kad masiškai būdavo sulaukiama pedagogų skundų, kad nors mokyklos teritorijoje rūkyti draudžiama, parduoti taip pat draudžiama, bet turintys tabako gaminių ir rūkantys tarsi lieka nenubausti.

„Šią klaidą ištaisėme priimdami įstatymo pataisas, kad būtų draudžiama net nepilnamečiams rūkalų parduoti ar perduoti, bet ir turėti su savimi bei rūkyti“, – kalbėjo Seimo narys.

Stebuklų nelaukia

Į klausimą, kieno pareiga bus užsiimti rūkančių paauglių medžiokle ir baudų jiems skyrimu, pašnekovas sakė: „Jūs, policija, merai, savivaldybių tarybų nariai bendruomenės. Turi atsirasti nauja nuostata, kad iki 18 metų negalima nei rūkyti, nei turėti tabako gaminių su savimi nei jų parduoti. Už nepilnamečiui iki 16-os metų atsakomybę prisiims tėvai, jei asmuo yra vyresnis, pats atsakys už savo veiksmus.“

Politikas teigė netikintis, kad per dvi dienas įvyks stebuklas ir visi nepilnamečiai mes rūkyti, bet toks draudimas turės duoti rezultatų. „Gal jauni žmonės rūkys pasislėpę, vengs viešumo, tai darys rečiau. Juk žmonės meta rūkyti ne dėl to, kad patiki, kad tai kenksminga, bet tuomet, kai tam sudaromos labai nepalankios sąlygos“, – sakė A. Matulas ir pridūrė, jog uždraudus rūkyti viešojo maitinimo įstaigose per metus rūkančių vyrų sumažėjo 4 proc. „Moterų skaičius nesumažėjo, nes jos atkaklesnė – ar lietus, ar vėjas jos atėjus laikui skuba į lauką parūkyti, o vyrai pagalvoja, kad šalta“, – dėstė mintis Seimo narys.

Už naujas nuostatas balsavo 72 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai.

Nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar elektroninių cigarečių rūkymas ar tiesiog jų turėjimas užtrauks baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.

Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams (rūpintojams).

Už pakartotinius nusižengimus bauda sieks nuo 28 iki 86 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.