Ar taupuolis R. Šimašius išlįs iš energingojo A. Zuoko šešėlio?

Giedra, truputį vaikiška šypsena, greitakalbe beriami žodžiai apie permainas Vilniuje, atviras, įsiklausantis į vilniečių norus žvilgsnis. Tokį įspūdį palieka naujasis sostinės meras Remigijus Šimašius. 

R.Šimašius trečiadienį davė priesaiką ir tapo Vilniaus meru.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Šimašius trečiadienį davė priesaiką ir tapo Vilniaus meru.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2015-04-22 17:42, atnaujinta 2018-01-06 04:35

Tačiau naujajam sostinės vadovui kurį laiką nepavyks išvengti net 11 metų Vilniaus vairą staigiais judesiais sukiojusio Artūro Zuoko šešėlio.

Politologai, viešųjų ryšių specialistai sakė, kad net už R.Šimašių balsavę rinkėjai nesąmoningai lygins jį su buvusiuoju meru, labai stipria asmenybe. Tai R.Šimašiui bus rimtas iššūkis – įrodyti, kad Vilnių gali gerai valdyti švelnesnio būdo, kuklesnių užmojų vadovas.

Portalas lrytas.lt, apklausęs politikos ekspertus, asmeniškai R.Šimašių pažįstančius žmones, pabandė atsakyti į klausimą, kuris rūpi visiems vilniečiams: kokiam žmogui suteiktas toks gausus pasitikėjimo kreditas 4 metams?

Naujojo Vilniaus mero 41 metų R.Šimašiaus ir buvusio sostinės vadovo 47 metų A.Zuoko žmonas sieja toks pat vardas – Agnė. Dabartinio ir buvusiojo merų šeimose auga po tris vaikus. Po dvi dukras ir po vieną sūnų.

Žinoma, tai įdomūs, bet visiškai atsitiktiniai sutapimai. Buitinė aplinka, iš kurios kilę šiuodu politikai, karjeros pradžios sąlygos skiriasi kaip diena nuo nakties.

Užgrūdino sunkumai

Iš Jonavos kilęs A.Zuokas augo probleminėje, į alkoholį įnikusioje šeimoje. Vienas jo brolis ir tėvas jau mirę, jų mirtį paskatino potraukis prie svaigalų.   Psichologai mano, jog sunki vaikystė išugdė kietą dabar jau buvusio mero asmenybės būdą. Tai irgi turėjo įtakos, kad sulaukęs vos 32 metų lakios vaizduotės ir palčių užmojų A.Zuokas pirmąkart tapo sostinės meru.

O R.Šimašius gimė tvarkingoje šeimoje Tauragėje. Tėvas – elektrikas, motina dirbo vaistinėje. Abu tėvai iki šiol gyvi. R.Šimašius augo neapsuptas prabangos, tačiau nepriteklių šeima nejautė. Naujasis Vilniaus meras turi jaunesnį 28 metų brolį Andrių. Jis dirba vertėju ES struktūrose.

Nors tėvai neturėjo aukštojo išsilavinimo, namuose buvo gausu knygų. Remigijui buvo sudarytos puikios sąlygos šviestis. Baigus Tauragės 1-ąją vidurinę mokyklą (dabar Martyno Mažvydo progimnazija) R.Šimašiaus gyvenimo ir karjeros linija kilo tik aukštyn.

„Rinkausi tarp miškininkystės, filosofijos ir teisės studijų. Vilniaus universitete Teisės fakultete įgijau magistro laipsnį, o vėliau – socialinių mokslų daktaro laipsnį M.Romerio universitete. Disertacijos temą „Teisinis pliuralizmas“ pasirinkau siekdamas paneigti mitą, kad atsirasti teisei būtina valstybė“, – apie savo studijas ir mokslinį darbą 1992–2002 metais pasakojo R.Šimašius.

Sėkminga jaunuolio karjera

Išėjęs iš tėvų namų R.Šimašius iš karto ėmė gyventi savarankiškai, dirbo jau nuo pirmo kurso.

„Teko įsitikinti, kad makaronai nėra pats prasčiausias valgis“, – juokėsi R.Šimašius.

Studentiško gyvenimo laikais patirtas alkio jausmas suformavo jo, kaip smagurio, polinkius. Kai žmona, mokslo pasaulyje žinoma psichologė Agnė Matulaitė išvyksta į komandiruotę, R.Šimašius nesitenkina prideginta kiaušiniene ir vaikų alkanų nepalieka. Ruošti valgį – vienas didžiausių jo pomėgių (šalia šachmatų).

„Savaitgaliais šeimos svečiams vaišes dažniausiai ruošiu aš“, – savo kulinariniais gebėjimais didžiavosi naujasis Vilniaus šeimininkas.

R.Šimašius stačia galva puolė į visuomeninės veiklos sūkurį, dalyvavo Žaliųjų judėjime, įsijungė į liberalų gretas. Sparčiai kilo politinės ir profesinės karjeros laiptais. Dirbo Laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertu, 2004–2008 m. – LLRI viceprezidentas, vėliau prezidentas.

Aukščiausias R.Šimašiaus pasiekimas iki tampant Vilniaus metu buvo teisingumo ministro postas 2008–2002 metais.

Jautrus ir atviras

Naujojo sostinės vadovo oficiali biografija – kaip ant delno. Tačiau kokie jo asmenybės bruožai?

Su R.Šimašiumi ir dalykiškai, ir asmeniškai daug bendraujantis vilnietis verslininkas Romualdas Mačiulis sakė, kad naujasis meras yra praktiškas, viską gerai apskaičiuojantis žmogus.

„Remigijus pasižymi šachmatininko, matematiko protu. Jis turi gerų idėjų Vilniui, bet nėra linkęs į avantiūras, kiekvieną projektą pasveria, apskaičiuoja. Jis toks žmogus: jei turės kišenėje 10 litų, o reikės išdalinti 15, tai ir skolinsis ne daugiau kaip 5 litus. Bet gal ir nesiskolins, bandys išsiversti su tokia sumos, kokią turi“, – naujojo sostinės mero taupumą pabrėžė R.Mačiulis.

Taupiai R.Šimašius tvarko ir asmeninį biudžetą. Jis turi paskolų, jų neišvengė įsigydamas butą prestižinėje T.Vrublevskio gatvėje. Pro buto langus matyti Gedimino pilis.

Naujasis Vilniaus vairininkas atrodo visada gerai nusiteikęs, laisvai bendraujantis, atsipalaidavęs. Bet nerūpestinga išvaizda, pasirodo, slepia jautrią žmogaus, siekiančio tobulo rezultato, prigimtį.

„Jis labai išgyvena, jei nepavyksta ko nors atlikti tobulai. Nesakau, kad nesėkmių jis nepakelia, bet jos liūdina. Pamenu, kaip Remigijus sielojosi, kai Vyriausybė atsisakė remti mažąsias ūkines bendrijas. Didele dalimi R.Šimašiaus pastangomis toji parama buvo skirta“, – prisimena verslininkas R.Mačiulis.

Jis taip pat gyrė R.Šimašiaus atvirą, demokratišką būdą: „Jis niekada nesuteikia reikšmės žmogaus socialinei padėčiai. Gali padėti kitam žmogui pastumti automobilį, jei šis sustoja gatvėje. Ir taip daro ne siekdamas viešųjų ryšių efekto, o tiesiog iš širdies“, – tikino naujojo mero draugas.

Teks labai pasistengti

Turbūt R.Šimašius ne tik atrodo, bet ir yra geras žmogus. Bet geras žmogus – ne profesija.

Naujojo mero pirmuosius žingsnius ir ateities galimybes stebintys politikos ekspertai sako, kad jo laukia rimtas iššūkis, nes norom nenorom, bent jau pirmaisiais mėnesiais, jis bus lyginamas su judriu, energija trykštančiu ir drąsiai ateitį projektuojančiu A.Zuoku.

Šiomis savybėmis R.Šimašius galbūt sąmoningai nenorės prilygti pirmtakui. Jam paranku ir tai, kad nėra apipintas prieštaringų vertinimų, skandalų.

„R.Šimašius, kaip ir A.Zuokas, – liberalas, atviras naujovėms. Gana žinomas viešojoje erdvėje kaip buvęs ministras, Seimo narys. Bet kaip sostinės meras jis – naujas veidas.

O svarbiausia – nesusijęs su skandalais, prieštaringais ryšiais. Vilniečiai R.Šimašių pasirinko kaip geresnį A.Zuoko variantą. R.Šimašius rinkėjų akyse buvo švelnesnis, demokratiškesnis, atviresnis ir įtampos dar neišsekintas A.Zuokas“, – teigė viešųjų ryšių bendrovės „Idea Prima“ vadovas Paulius Tamulionis.

Kuo R.Šimašius, be skaidraus įvaizdžio ir holivudiškos šypsenos, pranašesnis už pirmtaką ir kurioje srityje jam reikėtų labiau pasitempti?

Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Algis Krupavičius sakė, jog R.Šimašiui dar reikės gerokai pasistengti, kad pasivytų ir praaugtų tokią stiprią, lyderio savybėmis pasižyminčią asmenybę kaip A.Zuokas.

„R.Šimašius nėra naujokas savivaldoje, bet Vilniaus tarybos nariu jis buvo seniai ir nieko išskirtinio nenuveikė.

Jis dar neturi tokios ryškios vilnietiškos tapatybės kaip A.Zuokas, kuris suaugęs su sostine. Nelengva R.Šimašiui bus pralenkti A.Zuoką ir drąsiais užmojais, kurių nemažai jis ir įgyvendino.

Vargu ar praėjusios kadencijos pradžioje kas nors būtų patikėję, kad Vilnius įkurs nacionalinę oro linijų bendrovę „Air Lituanica“, tai atrodė kaip stebuklas. Tiesa, R.Šimašius apie didingus projektus ir nekalba, pabrėžia kasdienius buitinius miesto rūpesčius ir žada taupyti. Nuostata iš esmės teisinga, bet kai atsisakoma didelių, nors gal ir ne visada realių projektų, nelieka intrigos“, – svarstė politologas.

Komandos žaidėjas

A.Krupavičius neakivaizdžiai patarė R.Šimašiui geriau parengti viešąsias kalbas, kurioms esą trūksta argumentavimo, skaičių ir faktų.

„Ypač po pirmojo savivaldos rinkimų turo, debatų metu buvo matyti skirtumas A.Zuoko naudai – apie Vilniaus reikalus jis kalbėjo berdamas skaičius, faktus. O R.Šimašiaus kalbos buvo bendro turinio, toks tarsi kalbėjimas apie nieką.

Žinoma, tai patirties problema. Kai naujasis meras įsigilins į miesto reikalus, irgi galės aiškiau pasisakyti“, – kalbėjo politologijos profesorius.

Apibendrindamas pagrindinį A.Zuoko ir R.Šimašiaus skirtumą, mokslininkas pabrėžė: „A.Zuokas buvo ryškus lyderis, traukos centras buvo jo asmenybė. R.Šimašius – komandos žaidėjas. Todėl jo, kaip mero, karjerą ir sėkmę vilniečiams lems komandos pasirinkimas“, – teigė A.Krupavičius.

R.Šimašiaus, kaip komandinio valdymo šalininko, savybes pabrėžė ir viešųjų ryšių specialistas P.Tamulionis.

„Tai ir stiprioji, ir silpnoji R.Šimašiaus vieta. Labai svarbu, kokią padėtį jis, kaip meras, užims toje komandoje. Ar bus partijos, liberalų valios vykdytojas, ar susipainios su kokia nors interesų grupe, o pagundų bus daug – nuo to priklausys, ar Vilnius turės savarankiškai veikiantį merą, ar interesų grupių valdomą vasalą“, – sakė P.Tamulionis.

Jo nuomone, R.Šimašius turėtų pasimokyti oratorinio meno. Ypač, anot viešųjų ryšių specialisto, naujasis meras iš pirmtako turėtų pasimokyti greitos, šmaikščios reakcijos į kritiškas, provokuojančias pastabas, gebėjimo šmaikščiai atsikirsti.

„R.Šimašius kalba sklandžiai, logiškai, bet greitkalbe beria žodžius, nesudeda akcentų. Ir tuo skiriasi nuo A.Zuoko aiškaus, pabrėžtino kalbėjimo.

R.Šimašius turėtų žinoti, kad rinkėjai jam suteikė charizmą avansu, kaip pasitikėjimo kreditą. Tarkime, būdamas teisingumo ministras jis pareigas ėjo tvarkingai, viskas buvo skaidru, be skandalų. Bet kokių nors naujų, ką nors keičiančių idėjų jis nepateikė. Tad R.Šimašiaus laukia tikrai dideli iššūkiai. Ryškumu prilygti ir aplenkti pirmtaką jam bus nelengva“, – tvirtino P.Tamulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.