Prokuroras poetui su ekonomistui leido lengviau atsikvėpti

Jeigu už mokesčių grobstymą teisiami poetas ir ekonomistas toliau dirbs ir atlygins žalą, valstybei bus naudingiau, nei laikyti juos už grotų. Taip išspręsti sudėtingą finansinę bylą siūlė prokuroras.

Poetas G.Bleizgys (kairėje) jau atlygino žalą, o verslo konsultantas R.Šalkauskas žadėjo pinigus grąžinti per 2 metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Poetas G.Bleizgys (kairėje) jau atlygino žalą, o verslo konsultantas R.Šalkauskas žadėjo pinigus grąžinti per 2 metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-04-22 09:37, atnaujinta 2018-01-06 05:42

Už finansinius nusikaltimus teisiami 39 metų poetas Gintaras Bleizgys ir buvęs Vilniaus universiteto dėstytojas 44 metų Rolandas Šalkauskas Vilniaus miesto apylinkės teisme galėjo lengviau atsikvėpti. Prokuroras Vytautas Kukaitis teismo neprašė jų siųsti už grotų.

Už pridėtinės vertės mokesčių (PVM) ir pelno mokesčių pasisavinimą, apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą ir dokumentų klastojimą teisiamam G.Bleizgiui prokuroras siūlė skirti 1 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o jos vykdymą atidėti dvejiems metams.

Maždaug prieš dešimtmetį į verslo pasaulį įžengęs žinomas poetas G.Bleizgys buvo įkūręs verslo konsultavimo įmonę „Sikc“, kuri greitai tapo viena šios srities lyderių.

Kai sulaukdavo tiek užsakymų, kad viena nebespėdavo jų vykdyti, „Sikc“ samdydavosi specialistus iš bendrovės „Fondlita“, kuriai vadovavo R.Šalkauskas.

Kartą G.Bleizgys verslo partneriui užsiminė, kad yra galimybių susimažinti mokesčius ir susigrąžinti dalį grynųjų pinigų.

G.Bleizgio įkalbėtas bendrovės „Fondlita“ vadovas su keturiomis bendrovėmis pasirašė 100 tikrovės neatitinkančių sąskaitų, kuriose nurodyta, kad už konsultavimo paslaugas jos pervedė daugiau kaip 1,4 milijono litų.

Teigiama, kad, nuslėpę mokesčius, G.Bleizgys su R.Šalkausku per trejus metus išsigrynino ir pasidalino per 438 tūkst. litų.

G.Bleizgys jau yra atlyginęs valstybei padarytą žalą – daugiau kaip 20 tūkstančių eurų jis grąžino tyrimo metu, o dar 5 tūkstančius eurų sumokėjo bylai jau pasiekus teismą.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) teismui nurodė, kad teisiamieji dar liko skolingi beveik 101 tūkstantį eurų. Atlyginti šią žalą yra įsipareigojęs R.Šalkauskas.

Prokuroras jam taip pat siūlė paskirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę – 2,6 metų nelaisvės, jos vykdymą atidedant.

Prokuroras V.Kukaitis įsitikinęs, kad R.Šalkauskas turėtų būti įpareigotas atlyginti žalą per protingą terminą – dvejus metus.

R.Šalkauskas tikino galintis tai padaryti dviem būdais – pasiėmęs iš banko paskolą arba pardavęs beveik pusės milijono litų vertės butą.

Abiejų teisiamųjų turtui taikomas areštas.

Prokuroras siūlo jo nepanaikinti, kol nebus visiškai padengtas VMI ieškinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.