Čigonai apskundė medikus, bet nieko nelaimėjo

Respublikinės Panevėžio ligoninės medikams teko aiškintis Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai dėl to, kad 17-metį čigoną bandė paguldyti į vieną palatą su dviem jo tautietėmis. Vaikinas teigė, kad tokią kaimynystę draudžia jo tautos papročiai.

R.Jablonskaitės teigimu, neįgalus, skaityti, rašyti ir net skaičiuoti nemokantis jos sūnus būtų neradęs kelio namo. Laimė, vaikinas prie ligoninės sutiko pažįstamą žmogų, kuris jį palydėjo.<br>Stopkadras
R.Jablonskaitės teigimu, neįgalus, skaityti, rašyti ir net skaičiuoti nemokantis jos sūnus būtų neradęs kelio namo. Laimė, vaikinas prie ligoninės sutiko pažįstamą žmogų, kuris jį palydėjo.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-04-23 07:37, atnaujinta 2018-01-06 03:43

Panevėžio rajone gyvenantys čigonai pasijuto įskaudinti, kai jų 17-mečiam sūnui ligoninėje buvo pasakyta, kad lietuviai nenori gulėti vienoje palatoje su čigonais.

Jam pasiūlyta persikelti į palatą, kurioje gulėjo dvi čigonės su savo kūdikiais.

38-erių Rita Jablonskaitė pasakojo, kad abiejų plaučių uždegimu sergantis jos 17-metis sūnus Saidaras iš pradžių buvo paguldytas į palatą vienas.

Bet netrukus slaugytoja atvedė moterį su kūdikiu. Mažojo ligonio motina lietuvė pareiškė, kad atsisako gultis į vieną palatą su čigonu. Tada buvo nuspręsta, kad Saidaras gali būti paguldytas į kitą palatą, kurioje gulėjo dvi jaunos čigonės su mažyliais.

„Tu – čigonas, su čigonais ir gulėk“, – tokius žodžius iš medikų, R.Jablonskaitės teigimu, išgirdo jos sūnus.

Saidaras pareiškimą palaikė pasityčiojimu iš jo tautybės. Nelaukdamas, kol jam bus rasta palata, abiejų plaučių uždegimu sergantis jaunuolis paliko daiktus ir vienmarškinis išėjo iš ligoninės.

R.Jablonskaitės teigimu, neįgalus, skaityti, rašyti ir net skaičiuoti nemokantis jos sūnus būtų neradęs kelio namo. Laimė, vaikinas prie ligoninės sutiko pažįstamą žmogų, kuris jį palydėjo.

„Nors pagal amžių sūnui reikėjo gydytis vaikų skyriuje, mūsų tauta tokio amžiaus jaunuolį laiko vyru. Juolab kad sūnus ir pats turi 7 mėnesių dukrytę. Pagal čigonų papročius moterys negali gulėti vienoje palatoje su svetimu vyru“, – kalbėjo R.Jablonskaitė.

Tiesa, sutrikusiems ir naujos vietos Saidarui beieškantiems medikams tuo metu nebuvo atskleista, kad iš dviejų palatoje su kūdikiais gulinčių čigonių viena yra jo sugyventinė.

Septyniolikmetė Džamilė slaugė savo sergančią dukrą, kurios tėvas yra tas pats Saidaras.

„Jei būčiau gulėjusi viena, viskas būtų buvę gerai, bet palatoje gulėjo dar viena moteris. Kai mes nesutikome priimti į palatą vyro, susirinko daugiau ligonių – jie sakė, kad mes – vagys, galime apvogti kitus ligonius, todėl niekas nenori gulėti su mumis.

Į čigonų prašymą medikai neatsižvelgė. O kai lietuvė pasakė nenorinti gulėti vienoje palatoje su čigonu, ji iš karto buvo išgirsta“, – piktinosi 17-metė Džamilė.

Parvykęs į namus Saidaras atsisakė daugiau važiuoti į ligoninę.

Iki šiol niekas nekeldavo triukšmo

Saidaro šeima dėl šios istorijos kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, tačiau ištyrusi skundą tarnyba neįžvelgė diskriminacijos.

Respublikinės Panevėžio ligoninės infekcinių ligų korpuso vaikų skyriaus gydytoja Giedrė Vyšniauskienė paaiškino, kad skyriuje dažniausiai gydomi vaikai, kurie guli kartu su motinomis ar tėvais: „Tai nebuvo išskirtinis atvejis, kai paauglį paguldome šalia motinos su vaiku. Taip būna neretai, nes mes neturime vienviečių palatų. Tačiau iki šiol dėl to nebuvo kilę triukšmo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.