Sugriežtinta karių uniformų dėvėjimo tvarka

Ketvirtadienį Seimas pritarė Krašto apsaugos ministerijos inicijuotiems Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 62 straipsnio ir Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 213 straipsnio pakeitimams, kuriais numatoma uždrausti asmenims, neturintiems teisės dėvėti kario uniformą, dėvėti ne tik kario uniformą, kaip kad jau yra nustatyta šiuo metu, bet ir atskiras uniformos dalis ar skiriamuosius ženklus.

Šiuos uniformos elementus gali dėvi tik kariai.<br>KAM archyvo nuotr.
Šiuos uniformos elementus gali dėvi tik kariai.<br>KAM archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-23 15:47, atnaujinta 2018-01-06 02:28

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, minėtais įstatymų pakeitimais taip pat numatoma didinti baudas už kario uniformos ir atskirų jos dalių ar skiriamųjų ženklų nešiojimą.

Vadovaujantis priimtu įstatymo pakeitimu bus vertinamos tik Vyriausybės nutarimu patvirtintos ir Lietuvos kariuomenės užsakymu gaminamos kario uniformos dalys, skiriamieji ženklai ir uniformų elementai. Svarbu tai, kad Lietuvos kariuomenės uniformos siuvamos iš patentuotu raštu marginto audinio, kurio laisvai prekyboje nėra.

Uniformos elementai, kuriuos dėvint asmuo nebūtų identifikuotas kaip karys (kaklaraiščiai, diržai, kariniai batai), neturintys skiriamųjų Lietuvos kariuomenės ženklų, taip pat oficialiose pardavimo vietose įsigyti nepatentuotu raštu marginto audinio drabužiai gali būti dėvimi laisvai. Lietuvos vėliavėlė yra valstybės simbolis, už kurį nebus baudžiama.

Siūlomiems įstatymų pakeitimams pritarta atsižvelgiant į patirtį Ukrainoje ir siekiant mažinti galimybes kitų valstybių karinių pajėgų atstovų, dėvinčių uniformas be atpažinimo ženklų, nelegaliam veikimui taikos metu. Įstatymų pakeitimais taip pat siekiama apsaugoti visuomenę nuo grėsmės, kuomet kario statuso ir atitinkamai tam tikrų įgaliojimų neturintys asmenys dėl dėvimų atskirų uniformos dalių būtų palaikyti ir veiktų kaip kariai, ar dėl savo veiksmų diskredituotų Lietuvos kariuomenę.

Asmenys pagal įstatymus atsakys tik už tų uniformos elementų ar skiriamųjų ženklų dėvėjimai, kurie vizualiai bus lengvai identifikuotini kaip Lietuvos kariuomenės simbolika. Neteisėtas kario uniformos, atskirų kario uniformos elementų, skiriamųjų ženklų dėvėjimas viešose vietose užtrauks baudą nuo 28 iki 144 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.