Lietuvos kariams skirtas žurnalas sunervino homoseksualus

Išvydę naują žurnalo „Karys“ numerį Lietuvos homoseksualai pasijuto nesmagiai. Vieno iš rašinių apie skleidžiamą propagandą iliustracijoje lyg niekur nieko atsirado ir gėjų vėliava. Ji pavaizduota greta tarybinio paveiksliuko su pašlovinimu Stalinui.

Žurnale „Karys“ prie teksto apie propagandą suplevėsavo vaivorykštinė vėliava.<br>Žurnalas „Karys“.
Žurnale „Karys“ prie teksto apie propagandą suplevėsavo vaivorykštinė vėliava.<br>Žurnalas „Karys“.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 24, 2015, 10:14 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:10 PM

Žurnale “Karys“ publikuojamos kariuomenės naujienos, įvairūs reportažai iš karių gyvenimo ir tarnybos, rašomi analitiniai straipsniai konfliktų temomis. Tačiau balandžio mėnesio numeris nuolatinius skaitytojus nustebino.

„Kai perskaičiau šį straipsnį, nesupratau, kodėl ten LGBT vėliava“, – sakė Lietuvos gėjų lygos (LGL) pirmininkas Vladimiras Simonko.

Sovietų ir gėjų propaganda panaši?

Be įdomių reportažų apie tankistus, NATO Specialiųjų operacijų pajėgas (SOP) ar kariškių pratybas, čia buvo galima rasti ir informacijos apie propagandą. Publikaciją „Trumpas propagandisto pradžiamokslis“ apie propagandinį informacinį karą ir jo poveikį žmonių protams iliustruoja du plakatai.

Vienas vaizduoja parade žygiuojančią tarybinę liaudį su raudonomis vėliavomis. Širdingame užraše rusų kalba siunčiami linkėjimai draugui Josifui Stalinui. Šalia esančiame paveikslėlyje vaizduojamas tas pats paradas, tik jau su vaivorykštinėmis vėliavomis. Tai homoseksualų judėjimo (LGBT) vėliava.

Publikacijoje kalbama apie propagandą ir tai, kad gabiose rankose tai virsta informaciniu ginklu, kuriuo siekiama informuojant daryti įtaką arba dezinformuoti. Todėl nieko keista, kad tokios iliustracijos siunčiama žinutė gali būti suprasta dviprasmiškai.

„Perskaičiau tą straipsnį du kartus. Man buvo sunku suprasti, kuo dėta ta iliustracija. Palinkėsiu autoriams susitelkti į rimtesnius dalykus, susijusius su Rusijos propaganda. Kodėl taip vaizduojama, kokią žinią ši iliustracija perduoda tai tikslinei grupei, kuriai skirtas šis straipsnis? Aš suprantu, kad tai yra su neigiama konotacija.

Gal šios iliustracijos parengtos be autoriaus žinios? Tačiau man buvo neskanu matyti tą paveiksliuką tokiame kontekste. Ministerijos valdininkai turėtų bent užmesti akį į tai, ką daro jai pavaldi redakcija“, – sakė V.Simonko.

Apie homoseksualus – nė žodžio

Kaip pabrėžė žurnalo „Karys“ redaktorius Darius Varanavičius, straipsnyje nėra nė vieno žodžio apie homoseksualius asmenis, todėl iliustraciją reikėtų suprasti kaip juodosios propagandos galimybes, kuriai nėra jokių tabu.

„Pasižiūrėjus internete galima pamatyti dar ne tokių vėliavų. Juodoji propaganda gali būti bet kokia. Su ja apdergti galima bet ką. Sumontuoti ir padaryti galima bet ką ir bet kaip – nėra jokių tabu. Jeigu kam nors kyla aliuzijų, tai kiekvieno skaitančiojo asmeninio vertinimo klausimas. Apie tos specifinės iliustracijos niuansus tekste nėra nė vieno žodžio“, – sakė žurnalo „Karys“ redaktorius D.Varanavičius.

Jis pabrėžė, jog skaitytojų grupė yra gana protinga, kad visas norimas perduoti asociacijas suvoktų teisingai.

„Kaip suprantu, viskas, kas pavaizduota žurnale, atitinka ir ministerijos požiūrį, ir nuomonę. Ne kartą kėlėme klausimą – kokių pažiūrų yra Krašto apsaugos ministerija? Ar tokių kaip NATO partneriai – JAV, Kanada, kitos šalys? Nes tose šalyse LGBT klausimas yra net ne klausimas, o norma.

Įsivaizduokime, atvažiuoja karys iš JAV ir staiga paaiškėja, kad jis homoseksualus. Ir mūsų tūlas lietuvis, ką tik pakviestas, perskaitęs tą žurnalą, supras, kad iš JAV ne sąjungininkai, o tiesiogiai propaganda atvažiavo?“, – retoriškai klausė V.Simonko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.