Kryžių kalne iškilo kryžius armėnų genocido aukoms atminti

Kryžių kalne šeštadienį pašventintas kryžius, skirtas prieš 100 metų prasidėjusio armėnų genocido aukoms atminti.

Kryžius armėnų genocido aukoms atminti iškilo greta chačkaro.<br>G.Šiupario nuotr.
Kryžius armėnų genocido aukoms atminti iškilo greta chačkaro.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 25, 2015, 4:54 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:02 PM

Nuo 1915 m. balandžio 24-osios Osmanų imperijoje buvo išžudyta per pusantro milijono armėnų krikščionių, kuriuos Bažnyčia dabar kanonizavo šventaisiais.

Šiaulių armėnų bendruomenės užsakymu skulptorius Dalius Žymantas sukūrė ąžuolinį kryžių. Jis iškilo greta chačkaro, kurį Kryžių kalne 2001 m. pastatė krikščionybės 1700-ąsias metines šventę armėnai.

Tris mėnesius triūsęs menininkas D.Žymantas sakė, kad sukurti šį kryžių buvo nemenkas iššūkis – turėjo būti ir armėniškų motyvų.

Kryžių kartu su Rygoje reziduojančiu Armėnų bažnyčios vikaru Khosrovu Stepanianu pašventino iš Armėnijos atskridęs šventasis tėvas Aharonas. Po to jį šventino ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, meldėsi, kad armėnus ištikusi tragedija nepasikartotų niekada.

Iškilmėse dalyvavo Armėnijos ambasadorius Ara Aivazianas, Šiaulių meras Artūras Visockas, Lietuvos armėnų bendruomenės atstovai. Iškilmių dalyviai buvo įsisegę į atlapą po kalnų neužmirštuolę.

„Mūsų protėviai paaukojo gyvybę dėl religijos. Esame dėkingi Lietuvai, kuri vienintelė iš Baltijos šalių oficialiai pripažino mūsų tautos genocido faktą. Statydami šį simbolinį kryžių tikimės, kad armėnų tragedija ir aukos nebus niekada pamiršti“, – portalui lrytas.lt sakė vikaras Kh.Stepanianas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.