Ukmergės teismui statys mažesnį ir pigesnį pastatą, nei planuota

Naujo Ukmergės teismo pastato statybas inicijavo Teisingumo ministerija, šis objektas buvo įtrauktas į Valstybinės investicijų 2013–2015 metų programos projektą.

Senasis Ukmergės teismo pastatas jau trečius metus stovi tuščias. Naujajam teismo pastatui numatyta vieta Deltuvos gatvėje.<br>D.Zimblienės nuotr.
Senasis Ukmergės teismo pastatas jau trečius metus stovi tuščias. Naujajam teismo pastatui numatyta vieta Deltuvos gatvėje.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Apr 25, 2015, 12:09 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:27 PM

Naujo Ukmergės teismo pastato statybas inicijavo Teisingumo ministerija, šis objektas buvo įtrauktas į Valstybinės investicijų 2013–2015 metų programos projektą.

Pernai buvo parengtas 1287 kvadratinių metrų ploto teismo pastato statybinis techninis projektas, kainavęs apie 58 tūkstančius eurų, ir išduotas statybos leidimas.

Preliminariais skaičiavimais, visiems statybų ir įrengimo darbams buvo planuota išleisti 1 milijoną 781 tūkstantį eurų, tačiau parengus minėtą projektą kaina pakilo iki 2 milijonų 482 tūkstančių eurų.

„Nacionalinė teismų administracija mano, kad parengtas techninis projektas yra ypač neracionalus ir brangus, o suplanuotas pastato plotas būtų per didelis teismo poreikiams.

Dėl padarytų pakeitimų bus tvirtinamas naujas statybinis techninis projektas, vėl bus prašoma naujo leidimo statyboms.

Tačiau netgi susumavus visas su šiomis procedūromis susijusias išlaidas pavyks sutaupyti apie 20 procentų lėšų“, – sakė Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin.

Pasak jos, neatmetama, jog dėl to pusmečiui, o gal ir ilgesniam laikui turėtų nusikelti Ukmergės teismo pastato statybų pradžia, kuri buvo planuota kitų metų pradžioje.

Ukmergės teismas šiuo metu laikinai glaudžiasi Ukmergės rajono policijos komisariate.

26 teismo darbuotojai iš senojo pačiame Ukmergės miesto centre, Kęstučio aikštėje, stovinčio teismo pastato buvo priversti persikelti dėl teismo patalpose rasto didelio kiekio gyvsidabrio. Per kelis kartus nuo 2012 metų gruodžio vidurio iki 2013 metų kovo mėnesio čia jo buvo aptikta apie 3 kilogramus.

Dėl didelio užterštumo nuodingomis medžiagomis ir siekiant apsaugoti ten dirbančių darbuotojų ir lankytojų sveikatą buvo uždrausta naudotis pastatu.

Daugiau nei 690 kvadratinių metrų ploto 1786 metais statytas pastatas, kuriame jau nuo XIX amžiaus buvo įsikūręs teismas, šiuo metu stovi tuščias.

Iš Ukmergės teismo šį administracinį pastatą nuo praėjusių metų kovo 26 dienos perėmė ir patikėjimo teise valdo valstybinė įmonė Valstybės turto fondas, kuri tais pačiais metais buvo reorganizuota ir prijungta prie kitos valstybinės įmonės Turto banko. „Pernai rugsėjį Ukmergės teismo pastate buvo atlikti gyvsidabrio garų koncentracijos matavimai ir gyvsidabrio garų koncentracija patalpų ore neviršijo leistino dydžio.

Manome, kad toje dalyje patalpų, kuriose dar buvo rasta gyvsidabrio garų, reikia patikrinti ir jo koncentraciją sienose, grindyse, lubose ir kitose statybinėse konstrukcijose.

Tik atlikus pakartotinius gyvsidabrio garų koncentracijos matavimus bus galima priimti sprendimą dėl šio pastato tolesnio panaudojimo“, – sakė Turto banko atstovas Arnoldas Burkovskis.

Jis patikino, kad senojo Ukmergės teismo pastato vertė atskirai nėra nustatyta, tačiau pagal Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą masinio vertinimo būdu nustatyta jo vidutinė rinkos vertė yra apie 144 tūkstančius eurų.

Pasidomėjus, kiekgi kainuoja Visuomenės sveikatos centro atliekami gyvsidabrio garų koncentracijos matavimai, A.Burkovskis atsakė, kad už tai buvo sumokėta daugiau nei 236 eurai (be PVM).

„Turto bankas dėl užteršimo nuodingomis medžiagomis neturėjo galimybės tinkamai naudotis pastatu (perduoti kitoms institucijoms, išnuomoti, parduoti ir kt.), todėl patiriamos išlaidos – daugiausia už elektros energijos tiekimą ir apsaugą – padengiamos iš Turto banko lėšų ir šios sumos nėra didelės“, – sakė A.Burkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.