„Darbiečių“ atstatydintas D.Pavalkis: „Pagalvosiu, ar trauktis“

Kiek anksčiau „darbiečiai“ įkūrė darbo grupę, kuri vertino D.Pavalkio ir kitų Darbo partijos deleguotų ministrų darbą. Jai vadovavo vienas partijos vadovų Vytautas Gapšys.

Sprendžiamas ministro D.Pavalkio likimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sprendžiamas ministro D.Pavalkio likimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 26, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:36 PM

Darbo partijos taryba švietimo ir mokslo ministro postą gali pasiūlyti Seimo pirmininko pavaduotojui Vydui Gedvilui. Tai svarstoma partijos tarybos posėdyje sekmadienį Kėdainiuose.

„Jis buvo pas mus jau anksčiau kandidatas į šitą postą, jis komitete vadovavo, jis rengė programą, (...), jis pats iš akademinės bendruomenės, prorektorius universiteto“, – žurnalistams po Darbo partijos tarybos posėdžio sakė partijos įkūrėjas V.Uspaskichas.

Pasak jo, naujojo ministro kandidatūra turėtų būti patvirtinta per savaitę įvyksiančiame partijos prezidiumo posėdyje.

V.Gedvilas yra vienintelis kandidatas į švietimo ministro postą. Jo kandidatūrą posėdžio pabaigoje iškėlė pats V.Uspaskichas.

Kiek anksčiau „darbiečiai“ įkūrė darbo grupę, kuri vertino D.Pavalkio ir kitų Darbo partijos deleguotų ministrų darbą. Jai vadovavo vienas partijos vadovų Vytautas Gapšys.

Be jo, „darbiečių“ politikus vertino partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, prezidiumo narys Vidmantas Žiemelis ir Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Rimvydas Podolskis.

Pasak V.Gapšio, D.Pavalkis neįvykdė visų Darbo partijos programos nuostatų, susijusių su pedagogų atlyginimais, vadovėlių leidyba, švietimo tinklo pertvarkymo. 

Darbo partijos vadovybė į švietimo ir mokslo ministro postą nusprendė deleguoti Seimo pirmininkės pavaduotoją Vydą Gedvilą, kuris sutiko dirbti tokį darbą. 

Išvykęs į komandiruotę

Pats D.Pavalkis sakė sprendimo nekomentuosiantis iki trečiadienio, kai grįš iš komandiruotės Rygoje.

Partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho kritikuotas D.Pavalkis anksčiau tai siejo su nesėkmingais savivaldos rinkimais.

„Aišku, po ne visai pavykusių rinkimų garbės pirmininko reakcija yra man suprantama, tiktai klausimas, kurioje vietoje ieškoti tų, kas yra galbūt labiau atsakingi už nepavykusius savivaldos rinkimus“, – dar kovo mėnesį BNS sakė D.Pavalkis.

Kiek vėliau ministras pakomentavo tokį partijos sprendimą.

Iš švietimo ir mokslo ministro posto sekmadienį partijos narių atšauktas „darbietis“ D.Pavalkis sakė dar pagalvosiąs, ar teikti premjerui atsistatydinimo pareiškimą.

„Pagalvosiu (ar atsistatydinsiu – BNS). Aš, kaip ir švietime, niekada nedariau staigių judesių, galbūt ir kritikos buvo, bet aš galvoju nedaryti staigių judesių, nei padaryti neteisingą. Dalis yra tiesos, bet dalis visiškai netiesa“, – žurnalistams sakė D.Pavalkis, komentuodamas partijos kritiką jo atžvilgiu.

Sekmadienį atšauktas „darbiečių“ švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis atsiliko įgyvendindamas Darbo partijos programą, teigia V.Gapšys.

„Matome, kad šioje vietoje mes stipriausiai atsiliekame nuo užsibrėžtų planų, o švietimas yra viena iš tų strateginių sričių, kuri yra labai jautri visuomenei“, – žurnalistams po Darbo partijos tarybos posėdžio sakė V.Gapšys.

Premjeras lauks argumentų

Darbo partijos tarybai nutarus iš švietimo ir mokslo ministro posto atšaukti D.Pavalkį, premjeras sako dar negalintis pasakyti tvirtos savo pozicijos, ar pritars ministro pasitraukimui. Algirdas Butkevičius sako, jog lauks Darbo partijos vadovų argumentų.

„Rytoj susitiksiu su švietimo ir mokslo ministru – pasikalbėsime. Tikiuosi sulaukti tam tikros informacijos ir iš Darbo partijos vadovybės, nes yra koalicijoje susitarimas, kad tokiu atveju turi būti nurodytos priežastys – jei siūlo atstatydinti ministrą. Pokalbių metu bus matysi“, – BNS sakė A.Butkevičius.

„Šiandien dar negaliu pasakyti – kalbėsime argumentų kalba“, – pridūrė premjeras, paklaustas, ar pritartų ministro D.Pavalkio atsistatydinimui.

Pasak premjero, švietimo sistemai šiuo metu keliami dideli iššūkiai, rengiamasi jos pertvarkai, todėl ministerijos vadovas turi būti kompetentingas, įsigilinęs į situaciją. D.Pavalkiui premjeras priekaištų neturi, ministras vykdo Vyriausybės programą, rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

Išvados buvo nepalankios

Darbo grupė rekomendavo atšaukti iš pareigų D.Pavalkį. Po paties ministro ir daugybės tarybos narių pareiškimų nuspręsta D.Pavalkį atšaukti iš pareigų. Už tokį sprendimą balsavo 53, prieš – 8, susilaikė – 15 Darbo partijos tarybos narių. 

Darbo grupė vertino, kaip Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, vicepirmininkas Vydas Gedvilas, partijos deleguoti ministrai ir viceministrai vykdo Darbo partijos programą bei koalicijos susitarimus.

V.Uspaskichas anksčiau neatmetė galimybės, kad darbo grupės išvados gali lemti kai kurių pareigūnų tolesnę politinę karjerą. Jis yra pareiškęs, kad turi priekaištų visiems Darbo partijos ministrams, išskyrus žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę.

Be jos ir D.Pavalkio, Darbo partija yra delegavusi ne partijos narį energetikos ministrą Roką Masiulį, kultūros ministrą Šarūną Birutį bei socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę.

Svarstoma, kad kitą savaitę D.Pavalkis turėtų įteikti atsistatydinimo pareiškimą Vyriausybės vadovui A.Butkevičiui.

Prieš rinkimus bando persitvarkyti

Sprendimas iš posto atstatydinti švietimo ir mokslo ministrą D.Pavalkį gali būti susijęs su siekiu pertvarkyti Darbo partiją prieš artėjančius Seimo rinkimus, mano politologas.

„Matyt, tai lemia suvokimas, kad Darbo partija po truputėlį nyksta iš politinio žemėlapio. Pats Viktoras Uspaskichas aiškiai suvokia, kad jeigu kažko esminio pertvarkant partiją nebus padaryta dabar, tai tiesiog gresia pralaimėti rinkimus. Manau, kad čia yra bandymas išlaikyti Darbo partiją kaip potencialią partnerę ir būsimosiose Vyriausybėse ir atitinkamai tokių radikalių permainų imamasi dabar, nes po to bus per vėlu“, – BNS sekmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto daktaras Tomas Janeliūnas.

Jo teigimu, tikėtina, kad naujasis kandidatas į ministrus bus matomesnis ir daugiau rinkėjų dėmesio pelnyti galintis žmogus. Jis neatmeta ir sekmadienį partijos nariu tapusio buvusio „tvarkiečio“, buvusio aplinkos ministro, dabar – europarlamentaro Valentino Mazuronio kandidatūros.

Politologo vertinimu, didelės kritikos iki šiol nesulaukęs D.Pavalkis tikriausiai tiesiog yra aukojamas, vykstant pertvarkai.

„Gana keista žinia – man nešauna į galvą kažkokių D.Pavalkio klaidų, kurios būtų privertusios jį atstatydinti. Pastaruoju metu netgi daugiau kritikos sulaukdavo kita Darbo partijos ministrė A.Pabedinskienė, ypač prezidentė ją kritikavo ir atrodė, kad jau tikrai virš jos daug debesų telkiasi. Su D.Pavalkiu lyg ir nebuvo tokių akivaizdžių politinių ginčų kaip su kitomis institucijomis“, – sakė T.Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.