Nusprendė patikrinti pašalpų gavėjų blaivumą – fiksavo rekordus

Praėjus dviem dienoms po socialinių pašalpų išmokų, komisija Šeštokų seniūnijoje (Lazdijų r.) aplankė dvidešimt tris šeimas ir iš jų septyniolikoje rado neblaivių paramos gavėjų. Rekordininkas penkiasdešimtmetis į alkoholio matuoklį pripūtė 5,99 promilės, o trijų girčiausių vidurkis siekė 5 promilės.

Alkoholis gali lengvai užvaldyti gyvenimą.<br>Lrytas.lt nuotr.
Alkoholis gali lengvai užvaldyti gyvenimą.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Apr 27, 2015, 8:34 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 5:10 PM

Pasikvietusi į talką du policijos pareigūnus ir seniūnijos piniginės socialinės paramos teikimo komisijos atstovą, Šeštokų seniūnijos socialinė darbuotoja išdrįso užsukti į nuolat alkoholiu piktnaudžiaujančių pašalpų gavėjų namus patikrinti jų blaivumo.

Iš visų 85 pašalpų gavėjų seniūnijoje įtartiniausius 23 padėjo atrinkti aplinkinių, o daugiausia jų artimųjų skundai, kad pinigai išleidžiami alkoholiui.

Praėjus dviem dienom po pašalpų gavimo nuo 16 iki 21 valandos iš visų aplankytų namuose net 17 gyventojų rasti neblaivūs.

Ne į vieno namus policijos pareigūnams vos pavyko prisibelsti, kiti saldžiai miegojo ir neužsirakinę, o kai kurie buvo pričiupti pačiame išgertuvių įkarštyje ar jau nukentėję per muštynes po jų.

Ne vienas pasipiktino, kad tikrintojų sulaukė pasibaigus darbo dienai.

Rekordininku tapęs penkiasdešimtmetis Naujosios Kirsnos kaimo gyventojas Albinas prižadintas iš miegų į alkotesterį pripūtė 5,99 promilės.

Tai išgirdęs jo brolis pradėjo ploti ir pagyrė komisiją, kad ėmėsi tokio reikalingo darbo.

Vyras mėgsta aiškinti, kad už pašalpas atidirbti viešųjų darbų, nes turi nuolat prižūrėti aklą seną tėvą. Dabar girtuoklis nebegalės ne tik pasiteisinti, bet ir bent pusmetį bus priverstas išgyventi be pašalpos.

„Iš bado numirusių dar nebuvo. O nuo alkoholio pasitaikė ne vienas. Todėl ir toliau rengsime tokius patikrinimus. Juk sąžiningai dirbantys pagrįstai piktinasi, kodėl veltui dalinami valdiški pinigai tokiems veltėdžiams alkoholikams“, – tvirtino socialinė darbuotoja Neringa Apolskienė.

Komisija surašė visų aplankytų namų buities tyrimo aktus ir juos pateiks piniginės paramos teikimo komisijai įvertinti.

Šešis mėnesius jos gali būti nebeskiriamos tiems, kurie gautus 102 arba 86 eurus pirmiausia skubėjo išleisti alkoholiui, o ne maistui, drabužiams, mokesčiams už komunalines paslaugas.

Tokiose šeimose augantiems vaikams skirtas socialines išmokas paims patys socialiniai darbuotojai ir nupirks maisto, drabužių, higienos priemonių.

Seniūnė Liana Audzevičienė ir socialinė darbuotoja N.Apolskienė teigė pirmiausia pasiūlančios kenčiantiems nuo alkohilizmo gydytis ir net nuveža pas specialistą į Kauną už savivaldybės skirtus pinigus kelionei.

Bet retas sutinka, nes prarasti socialinę pašalpą bijo mažiau nei gydytis nuo priklausomybės ligų.

Be policijos pareigūnų į tokius namus vieniems seniūnijos darbuotojams pavojinga net užsukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.