Vilniuje daugės privačių vaikų darželių?

Naujoji Vilniaus valdžia kibo gliaudyti darželių problemą. Jie pranešė, kad keisis darželių eilių sudarymo principas ir bus siūlomas „darželio krepšelis“. Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasišovė vietos valstybiniame darželyje negavusiems vilniečiams skirti 100 eurų kompensaciją, kuri padėtų tėvams leisti mažylį į privatų darželį.

Naujasis Vilniaus meras apsilankė ir vaikų darželyje „Žilvinėlis“.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujasis Vilniaus meras apsilankė ir vaikų darželyje „Žilvinėlis“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 27, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:13 PM

Lankydamasis Vilniaus  “Žilvinėlio“ lopšelyje-darželyje ir pabendravęs su vaikais Vilniaus miesto vairą parėmęs meras sakė, kad jų tikslas – geresnė darželių kokybė ir įvairovė. Jis akcentavo, kad labai aiškios įsisenėjusios problemos. Viena – elementarus darželio vietų trūkumas. Kita – nelogiška registracijos tvarka.

Permainos nuo kitų metų

Pirmadienį spaudos konferencijoje paskelbta, kad šių metų registracija vyks kaip ir numatyta, tačiau nuo ateinančių metų žadamos naujovės. Galutinis sprendimas bus priimtas gegužės viduryje.

„Pasirinkome būdą padėti tiems tėvams, kurių vaikai nepatenka į valstybinius darželius skiriant 100 eurų papildomą krepšelį. Į privačius darželius patenka 3 tūkst. vaikų. Negalime garantuoti, kad visi vaikai pateks nuo rugsėjo mėnesio“, – sakė Vilniaus meras R.Šimašius.

Mero teigimu, tai paskatins ir naujų ne valstybinių darželių vietų kūrimą ateityje. Anot jo, išmokos turėtų būti skiriamos ne darželiams, o tėvams. Permainoms, pasak mero, reikėtų bent pusės metų, tad nesitikima, kad jau rugsėjo 1-ąją privačiuose sostinės darželiuose bus pakankamai vietų.

„Tikimės, kad dalis jų vis dėlto spės sureaguoti ir ne vienas šimtas vietų bus papildomai įsteigta grupėse“, – sakė meras.

Meras patikino, kad statant naujus darželius bus siekiama tai daryti ne savivaldybės, o verslo lėšomis.

„Jei savivaldybei reikia pastatyti naują darželį arba iš esmės rekonstruoti ir pritaikyti patalpas kitas, tai yra keli milijonai eurų. Jei pažiūrime, kokiam skaičiui vaikų tai atitektų, tai mes ne tik po 100, bet kartais ir po 200 eurų galime skirti bent dešimt metų visam tam skaičiui vaikų. Mūsų tikslas yra pasitelkti privatų sektorių – tai yra greičiau ir efektyviau“, – teigė meras.

Privačius darželius sostinėje lanko 3 tūkst. vaikų. Nutarus dalinai kompensuoti tėvų išlaidas, privačiuose darželiuose vaikų daugės. Skaičiuojama, kad kompensacijoms šiemet prireiks apie 1,6 mln. eurų. Lėšų atsidaro iš naujo įvertinus investicijų programos lėšas.

Lems ne loterija, o amžius

Naujoje tvarkoje keisis eilių sudarymo principas: bus svarbus ne užregistravimo laikas, o vaiko amžius. Pavyzdžiui, vis dar negavusiam vietos keturmečiui bus didesnė tikimybė patekti į darželį, nei trimečiui. Nauja tvarka galios besirengiantiems darželius lankyti nuo 2016 metų.

Vicemeras Valdas Benkunskas sakė, kad vaikų registravimo tvarka strigo pastaruosius ketverius metus. Jau šį trečiadienį tarybai bus siūloma atšaukti pakeitimus.

„Mes suspenduojame tos tvarkos paskutinius pakeitimus, kurie buvo padaryti nueinančiosios tarybos paskutiniame posėdyje, kuriame buvo pasakyta, kad registracija vyksta nuolat“, – sakė V.Benkunskas.

Politikas taip pat žadėjo, kad bus siekiama skaidrumo registracijos eilėse, kuomet tėvai galės pamatyti, kaip ir dėl ko eilės pasikeitė.

„Vienas iš mūsų peržiūrimų objektų yra tie išimtiniai atvejai, kam vietos ikimokyklinio ugdymo įstaigose suteikiamos be eilės arba privilegijų tvarka. Tos privilegijos kai kuriais atvejais yra objektyvios, galbūt ir teisingos, bet tai turi būti daroma viešai ir sistema tai turi rodyti“, – sakė vicemeras.

R.Šimašiaus teigimu, senoji registracijos tvarka bus stabdoma tik teikiant prašymus 2016-2017 metams, šiemet  egistracija toliau vyks „kaip numatyta“. Dėl visų tvarkos detalių dar esą bus diskutuojama ir pakeitimai tarybai bus pristatyti gegužės viduryje.

Spaudos konferencijoje dalyvavo Vilniaus meras R.Šimašius, mero pavaduotojas vicemeras V.Benkunskas, Tarybos narys Vytautas Mitalas, Kultūros, Švietimo ir sporto departamento vadovas Gintaras Petronis bei Tėvų forumo atstovai.

Ankstesnė priėmimo tvarka nepasiteisino

Įsigaliojusi tvarka, kad vaikus galima registruoti tik tais metams, kai vaikas bus leidžiamas į įstaigą anksčiau nepasitvirtino. Tiek praėjusių metų sausį, tiek šiemet sistema strigo. Dalis tėvų piktinosi, kad prašymus dėl to pateikė pavėluotai. Šiemet sausio 12-osios vidurnaktį užstrigus registracijos sistemai, visi prašymai buvo anuliuoti ir tėvų bemiegės naktys nuėjo veltui. Registracija buvo pakartota kovo 25-ąją 8 valandą ryto, tačiau sistema vėl veikė su sutrikimais.

Šiais metais į Vilniaus darželius jau užregistruota apie 8,3 tūkst. prašymų, apie 3000 laukė eilėje darželių nuo praėjusių metų. Iš darželių į mokyklas nuo rudens išeis apie 6000 vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.