Referendumui dėl dvigubos pilietybės vers platesnį kelią

Dvigubos pilietybės įteisinimo idėją palaikanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) siūlys skubiai taisyti Referendumo įstatymą.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 28, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:34 PM

Anot partijos, be šio įstatymo pakeitimų dvigubos pilietybės per artėjančius 2016 metų Seimo rinkimus įteisinti nepavyktų. Tai esą lemia reikalavimas gauti daugiau kaip pusės piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus, paramą.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad dviguba pilietybė pagal Liberalų sąjūdžio siūlomą kelią be Referendumo įstatymo pakeitimo taptų realybe tik, jei už tai pasisakytų arti 100 proc. atėjusiųjų balsuoti.

„Dvigubos pilietybės priešininkų tikrai yra daugiau. Todėl jei mes iš tiesų norime atsiliepti į pasaulio lietuvių bendruomenių prašymą, jei norime ne tik referendumo, bet ir rezultato – turime skubiai taisyti Referendumo įstatymą“, – sako „valstiečių“ vadovas.

R Karbauskis aiškina, kad tikėtinas rinkėjų aktyvumas, kaip įprastai, bus apie 50 proc. ir už dvigubą pilietybę balsuos apie 60-70 proc. atėjusiųjų rinkėjų, tačiau to nepakaks, kad referendumo sprendimas būtų priimtas ir panaikintų galiojantį Konstitucijos ribojimą dvigubai pilietybei.

„Todėl artimiausiu metu mes siūlysime pakeisti Referendumo įstatymą ir tik tada skelbti referendumą. Šį pakeitimą būtina padaryti Seime dar šį pavasarį, o už jį turėtų balsuoti ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių“, – pažymi R.Karbauskis.

Lietuvos referendumo įstatymo 7 straipsnis numato, kad Konstitucijos pirmojo skirsnio „Lietuvos valstybė“ pakeitimas, kuriame yra nuostata dėl dvigubos pilietybės draudimo, yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Šiuo metu juose yra daugiau nei 2,5 mln. piliečių, o tai reiškia, kad už tokį sprendimą turi balsuoti daugiau nei 1 mln. žmonių.

LVŽS pranešime primenama, kad analogiški pakeitimai buvo Lietuvai stojant į Europos Sąjungą. Tada buvo pakeistas tas pats Referendumo įstatymo 7 straipsnis – dalinis Lietuvos valstybės kompetencijų perdavimas tarptautinių organizacijų institucijoms tapo įmanomas paprasta referendume dalyvavusių piliečių balsų dauguma.

Kaip ELTA jau skelbė, Liberalų sąjūdžio frakcija ragina priimti Seimo nutarimą, kuris leistų kartu su būsimais Seimo rinkimais surengti privalomąjį referendumą dėl dvigubos pilietybės.

Liberalai siūlo referendumui pateikti tokį sprendimo tekstą: „Pritariu, kad LR Konstitucijos 12 straipsnio antroji dalis – „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“ – būtų pripažinta netekusia galios“. Taip pat siūloma nustatyti, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės būtų rengiamas 2016 m. spalio 9 d. kartu su Seimo rinkimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.