10-ties vaikų mama: „Sunkiausia buvo, kai likau viena“

Devynis, vienuolika ar trylika vaikų pagimdžiusios ir užauginusios mamos tik šypteli girdėdamos, kad šiuolaikinėms mamoms begalę rūpesčių kelia viena ar dvi atžalos.

J.I.Žemlauskienė atsiėmė apdovanojimą iš Prezidentės rankų.<br>M. Kulbio nuotr.
J.I.Žemlauskienė atsiėmė apdovanojimą iš Prezidentės rankų.<br>M. Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Apr 29, 2015, 5:21 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:23 AM

Artėjančios Motinos dienos proga prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė valstybinius apdovanojimus beveik pusšimčiui daugiavaikių mamų.

Mamos sunkiai tramdė ašaras

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu iš viso buvo apdovanotos 47 mamos, išauginusios ir gerai išauklėjusios septynis ir daugiau vaikų. Į iškilmingą ceremoniją Prezidentūroje mamas atlydėjo ne tik jų sutuoktiniai, vaikai, bet ir gausus vaikaičių bei provaikaičių būrys.

Klausydamasi šventinių sveikinimų ne viena į Prezidentūrą pakviesta daugiavaikė mama sunkiai tramdė susijaudinimo ašaras, o paskelbus kiekvieną apdovanojamos daugiavaikės mamos pavardę pilnutėlėje Prezidentūros salėje nugriaudėdavo garsūs plojimai.

Prezidentė: „Jūsų dėka Lietuva turi ateitį“

„Ateina gegužės mėnuo, labai svarbus dėl įvairių progų, o viena svarbiausių – Mamų diena. Pirmą gegužės sekmadienį visi susirenkame šeimose padėkoti, kad jūs esate. Šiandien dėkosime jums, kurios užaugino daug vaikų.

Tokios šeimos yra svarbiausios mūsų visuomenėje, nes jūs auginate Lietuvą ir esate puikus pavyzdys ne tik savo vaikams ir anūkams, bet mums visiems. Jūsų dėka Lietuva auga ir gražėja, o svarbiausia – turi ateitį“, – sveikindama susirinkusias mamas kalbėjo D.Grybauskaitė.

Dešimties vaikų mama linkėjo sveikatos

Klaipėdos rajone gyvenanti Janina Irena Žemlauskienė per gyvenimą užaugino dešimt vaikų, o jauniausias sūnus, kuriam šiuo metu 29-eri, atlydėjo mamą į Prezidentūrą. Moteris jau yra net keturiolikos anūkų močiutė.

„Gavusi kvietimą labai nustebau. Jei aš tuo metu, kai augo mano vaikai, būčiau turėjusi tokias sąlygas, kokias turiu dabar, jokio vargo kaip nebūta. Juk vandens į namus reikėdavo kibirais parsinešti, pasišildyti, o dabar viskas kitaip – daug patogiau. Šiuolaikinėms mamoms tikrai nėra kuo skųstis, juk jos tik augina vaikus, o man ir dirbti teko“, – pasakojo moteris.

J.I.Žemlauskienė pasakojo, kad dirbti dėl šeimos turėjusi labai sunkiai – teko šešiolika metų melžti karves. Prekybos mokyklą baigusi moteris yra dirbusi parduotuvėje ir kepykloje, o paskui persikraustė gyventi į kaimą.

Kalbėdama apie sunkiausias gyvenimo akimirkas moteris buvo atvira: „Kai buvau 45-erių, mirė vyras, likau su dešimtimi vaikų. Jauniausiam sūnui dar nebuvo net devynerių. Tai buvo pats sunkiausias laikas gyvenime. Nebuvo jokių bėdų turgų... Tada reikėjo į gyvenimą kabintis pačiai, mano ramstis buvo vaikai. Džiugu, kad jie klausė manęs ir buvo mano parama.“

Daugiavaikė mama pasakojo visada buvusi optimistė: „Kas iš to , kad verksi, niekas nepasikeis, reikia stengtis ir kapstytis iš bėdų. Labiausiai kitoms mamoms linkiu sveikatos, nes tai svarbiausia. Jei bus sveikatos,  bus ir pinigų, ir laimės, ir džiaugsmo“, – šypsojosi pašnekovė.

Lietuvos mamoms linkėjo ramybės šeimoje

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinta septynių vaikų mama Irena Žmudinavičienė pasakojo, kad ją į šventę Prezidentūroje atlydėjo ne visi vaikai, nes kiti šiuo metu gyvena ne Lietuvoje.

„Rytoj kaip tik švęsiu 63-iąjį gimtadienį, bet tikra nesitikėjau, kad prieš tai teks atvykti čia. Dar sovietmečiu buvau apdovanota kaip daugiavaikė mama ir tikrai nesitikėjau dar ko nors sulaukti“, – šypsojosi pašnekovė.

„Manau, kad dabar vaikus auginti gerokai lengviau, nei tuomet, kai mano buvo maži. Daug kas pasikeitė. Pamenu, juk ir į darbą reikėjo eiti, tokių atostogų anuomet nebuvo“, – sakė I.Žmudinavičienė ir patikino, kad šiuolaikinės moterys labai daug problemų įžvelgia ten, kur jų tikrai nėra.

Artėjančios Motinos dienos proga pašnekovė Lietuvos mamoms linkėjo užauginti dorus ir gerus vaikus. „Linkiu sveikatos ir ramybės šeimoje“, – sakė septynių vaikų mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.