Baudų nemokantys pažeidėjai pareigūnams rodo špygą

Kaune egzistuoja savotiška miestiečių kasta – niekada baudų nemokantys ir to daryti nesiruošiantys įstatymų pažeidėjai. Sukauptos baudų sumos skaičiuojamos šimtais tūkstančių eurų, o viena romė valstybei yra skolinga beveik milijoną eurų.

Apdairios prekeivės gali bet kurią akimirką išmesti turimus rūkalus, o vėliau tikinti, kad cigaretės ne jų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apdairios prekeivės gali bet kurią akimirką išmesti turimus rūkalus, o vėliau tikinti, kad cigaretės ne jų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Apr 29, 2015, 7:44 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:22 AM

Sizifo darbas – taip galima apibūdinti policijos, teismų ir antstolių bandymą į doros kelią atvesti oficialiai jokio turto savo vardu neturinčius, niekur legaliai nedirbančius kauniečius.

Tai iš parduotuvių prekes vagiantys narkomanai, viešąją tvarką nuolatos pažeidžiantys valkatos ar kontrabandinėmis cigaretėmis prekiaujančios čigonės.

Ši kauniečių kategorija – tarsi neliečiamieji. Jie puikiai žino, kad, teismui paskyrus dar vieną baudą už įvykdytą piktadarybę, jų gyvenimas niekaip nepasikeis. Net pats rūsčiausias antstolis baudos nesugebės išieškoti, jeigu nusižengėlis neturi jokio turto ir pajamų.

Sumos – išties įspūdingos

Neseniai Kauno Centro policijos komisariato pareigūnai Stoties turgavietėje surengė eilinį reidą. Jo metu policininkai sučiupo kontrabandiniais rūkalais prekiaujančias tris čigones.

Pas 53 metų kaunietę rasti 25 pakeliai baltarusiškų cigarečių. Paaiškėjo, jog ne kartą už nelegalią prekybą rūkalais bausta čigonė net nesiteikia sumokėti skirtų baudų. Ji valstybei skolinga 10 tūkst. 663 eurus.

Ši suma – niekis, palyginti su daugybę metų cigaretėmis prekiaujančios ir policijai nuolatos įkliūvančios kitos čigonės „nuopelnais“.

Ir vėl su įkalčiais įkliuvusi 63 metų moteris yra prikaupusi 974 tūkst. 767 eurus baudų. „Laikinosios sostinės“ duomenimis, ši čigonė Stoties turgavietėje kontrabandinėmis cigaretėmis prekiauja net 15 metų.

Jokio turto neturinti bedarbė puikiai suvokia, kad nei policija, nei antstoliai jai nieko negali padaryti. Vienintelis nepatogumas, kai ir vėl įkliūva pareigūnams, – sugaištas laikas ir negautos pajamos. Mat pareigūnai sulaikytas prekeives nuveža į Aleksoto policijos nuovadą, todėl moterys piktinasi, kad po tokio vizito joms būna keblu nukakti atgal į savo „darbo“ vietą – Stoties turgavietės prieigas.

Pagauti su įkalčiais sunku

„Norint pagauti prekeivę su įkalčiais, tenka įdėti nemažai darbo ir pastangų. Šios moterys mus, pareigūnus, pažįsta, net vardais vadina“, – pripažino Aleksoto policijos nuovados vyresnioji tyrėja Andžela Kečiorienė.

Pareigūnė minėjo, kad gaudant prekeivius griebiamasi pačių įvairiausių gudrybių. Vieni pareigūnai slapta stebi jiems iki skausmo pažįstamas čigones, kiti nuolat pasirengę budėti.

Kai tik gaunamas signalas, kad čigonė pardavė cigarečių, puolama jos sulaikyti.

Tai pavyksta toli gražu ne visada. Apdairios prekeivės gali bet kurią akimirką išmesti turimus rūkalus, o vėliau tikinti, kad cigaretės ne jų.

„Net ir sulaikytos su akivaizdžiais įkalčiais šios moterys nuolatos mums reiškia įvairias pretenzijas, konfliktuoja. Sunku su jomis, tačiau toks mūsų darbas“, – atsiduso Aleksoto nuovados pareigūnė A.Kečiorienė.

Trūksta teisinių galių

Kauno Centro policijos komisariato viršininkas komisaras Raimundas Abugelis pripažino – situacija, kai pažeidėjams skirtos baudos piktybiškai nemokamos ir kaupiasi milijoninės skolos, ydinga.

R.Abugelis įsitikinęs, kad kovojant su šiais asmenimis reikėtų taikyti kitokią taktiką. Konstatavus užfiksuotų veikų periodiškumą – taikyti baudžiamąją atsakomybę už vertimąsi uždrausta veikla, įrodant versliškumo požymius.

Paklaustas, ar policija pajėgi sutramdyti net 15 metų kontrabandinėmis cigaretėmis prekiaujančią ir beveik milijoną eurų baudų sukaupusią čigonę, R.Abugelis konstatavo liūdną faktą. Taikomos sankcijos nėra veiksmingos.

„Atiminėdami cigaretes mes ją finansiškai žlugdome. Tačiau tai, jog ji šia veikla verčiasi ir toliau, liudija, kad šios poveikio priemonės nėra veiksmingos“, – sakė R.Abugelis.

Centro policijos komisariato viršininkas minėjo, jog vienintelė išeitis – kriminalizuoti šiuos pažeidimus.

Sugebėjo išvyti čigonus

R.Abugelis mano, kad dalis atsakomybės už Stoties turgavietėje vykstantį chaosą turėtų tekti ir ją valdančiai bendrovei.

„Privatus verslas ir teritorijos šeimininkas gali tai, ko policija niekada neįstengs atlikti. Bendrovė „Kautra“, įsigijusi autobusų stotį, kreipėsi pagalbos į policiją ir labai greitai įvedė tvarką. Apsaugos darbuotojai išgujo valkatas ir girtuoklius, nebeliko nelegalių vežėjų“, – pavyzdį pateikė R.Abugelis.

Komisaras stebėjosi, kad iš Stoties turgavietės administracijos nesulaukia jokių raštų su prašymu padėti įvesti tvarką.

„Administracija labai uoliai ir aktyviai renka mokesčius iš prekeivių, tačiau tarsi nemato čia pat vykstančios nelegalios prekybos. Manau, kad situacija iš esmės pasikeistų, jeigu už šioje teritorijoje vykstančius pažeidimus sankcijų sulauktų turgavietę valdanti įmonė“, – svarstė R.Abugelis.

Pasak policijos atstovų, jau kuris laikas Aleksoto turgavietėje nebeliko cigaretėmis prekiaujančių asmenų. Juos išvijo turgavietės valdytojų pasamdyti apsaugininkai.

„Kažkada anksčiau čigonų kompanija iš tiesų pardavinėjo cigaretes. Kreipėmės pagalbos į vietos nuovadą, ir bendromis jėgomis šiuos žmones pavyko išstumti. Daugiau jie turguje nesirodo, nes puikiai žino – mes jų veiklos netoleruojame“, – sakė Aleksoto turgavietę valdančios bendrovės direktorius Eugenijus Vytenis Gidra.

Stoties turgavietę valdančios bendrovės direktorius Saulius Tumonis sakė, kad išvaikyti cigaretėmis prekiaujančias čigones esą nėra taip paprasta. Jo teigimu, prekeivių sumažėja, kartais vėl padaugėja.

„Kontrabandinėmis cigaretėmis prekiaujama turgavietės prieigose. Ką šioje situacijoje gali padaryti bendrovės darbuotojai? Mes neturime tokių teisių, kokias turi policija. Turime apsaugos darbuotojus, tačiau jie teritoriją saugo naktimis“, – teisinosi bendrovės „Stoties turgavietė“ vadovas.

Prilygino Sizifo darbui

Kaune dirbantis antstolis Marius Lekečinskas minėjo, kad su piktybiškai priteistų baudų nemokančiais pažeidėjais tenka susidurti nuolatos. Didesnioji dalis už pažeidimus asmenims skiriamų ir antstoliams išieškoti perduodamų baudų yra beviltiškos.

Negalėdami išieškoti lėšų iš jokio turto ir pajamų neturinčių žmonių antstoliai priversti dirbti nuostolingai, o patiriamas išlaidas kompensuoti pelningų bylų sąskaita.

„Tie žmonės, kurie skirtas baudas moka ir yra nepiktybiniai, pas mus dažniausiai ir nepatenka. Bene lengviausia išieškoti už Kelių eismo taisyklių pažeidimus skirtas baudas“, – sakė antstolis.

Anot M.Lekečinsko, prie beviltiškų kategorijos priskiriamos baudos, skirtos iš parduotuvių vagiantiems narkomanams, viešąją tvarką pažeidžiantiems ar be bilieto viešuoju transportu važiuoti mėgstantiems asocialiems asmenims.

„Už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis skiriamos solidžios baudos, tačiau šiems žmonėms jos nieko nereiškia. Sprendžiant iš pavardžių, dominuoja vienos tautybės atstovai, dažniausiai negaunantys net ir pašalpų“, – sakė antstolis.

M.Lekečinskas akcentavo – būtina imtis skubių reformų sugriežtinant atsakomybę, nes tuščiai švaistomos valstybės lėšos.

„Dirba policininkas, teismas ir antstolis. Absurdiškiausia, jog nuo pat pradžių visi žino, kad nebus pasiekta absoliučiai jokių rezultatų. Apsisuks ratas, ir žmogus vėl tą patį nusižengimą darys, nes jokių poveikio priemonių nepajus.

Kita vertus, net ir taikant administracinį areštą asocialiems asmenims policijos areštinė bus ne poveikio priemonė, o galimybė ramiai išsimiegoti ir sočiai pavalgyti. Manau, turi keistis pati visuomenė, kad sumažėtų tokių pažeidimų“, – sakė M.Lekečinskas.

Antstolis Raimundas Stanislauskas minėjo nemažą klientūros dalį sudarančius beviltiškus skolininkus savo akimis išvystantis itin retai.

Renkasi poilsį areštinėje

Tai nutinka nebent tada, kai jie nusprendžia ką nors savo gyvenime pakeisti ir prašo baudą pakeisti administraciniu areštu.

„Atlikti administracinį areštą sudarytos neblogos sąlygos. Kai kurie žmonės tiesiai pasako nenorintys dirbti viešųjų darbų, esą verčiau pasėdėsiantys už grotų. Kai kurie žmonės tiesiog naudojasi galimybe pailsėti. Tiesa, areštinėje žmogus negali būti ilgiau nei 30 parų“, – sakė antstolis R.Stanislauskas.

Vertindamas susidariusią situaciją, kai net ir daugybę kartų įkliuvusios ir įspūdingą baudų kraitį sukaupusios cigarečių prekeivės vėl daro nusižengimus, antstolis tikino – būtinos reformos.

„Tai, kas vyksta dabar, – tik rezultato neduodantis jėgų švaistymas ir laiko gaišimas“, – įsitikinęs R.Stanislauskas.

Baudų nemoka ir kelių chuliganai

Danas Česnauskas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas

„Nors šiuo metu galioja griežtos nuobaudos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, kai kurie asmenys jaučiasi nebaudžiami.

Pasitaiko atvejų, kai iš vieno vairuotojo konfiskuojami du, trys ar net daugiau automobilių. Jie paskirtų baudų nemoka, neturėdami vairuotojo pažymėjimo įsigyja bet kokį automobilį ir juo toliau važinėja.

Praėjusiais metais Kauno apskrityje konfiskuota 212 automobilių, nubausta 60 tūkst. 886 vairuotojai. Jiems skirta 2 mln. eurų baudų, o išieškota kiek daugiau nei pusė – 1,24 mln. eurų. Manau, situacija iš esmės pasikeistų ėmus taikyti kitų šalių praktiką.

Jeigu esi valstybei skolingas, nesumokėjęs visų skirtų baudų, automobilio negali nei drausti, nei registruoti, nei parduoti.

Padėtis pasikeistų ir tuo atveju, jeigu vairuotojo pažymėjimas būtų grąžinamas tik tada, kai sumokama bauda, nes dabar baudos mokėjimas ir vairuotojo pažymėjimo grąžinimas – du skirtingi dalykai.

Todėl turto savo vardu neturintys, kelis kartus neblaivūs pagauti vairuotojai tyčia oficialiai neįsidarbina, vengia mokėti skirtas baudas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.