Dainius Pavalkis: „Man buvo daromas spaudimas“

Po Vyriausybės posėdžio D.Pavalkis pareiškė, kad savo partijos spaudimui nepasiduos ir atsistatydins tik tuo atveju, jei taip nuspręs premjeras ir politinė taryba.

D.Pavalkis traukiasi?<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
D.Pavalkis traukiasi?<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 29, 2015, 10:28 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:49 PM

„Žinote, mes šnekame... Ko gero, tai bus paskutinė mano šneka“, – Ministrų kabineto diskusijoje savo pasisakymą pradėjo D.Pavalkis.

Po Vyriausybės posėdžio D.Pavalkis pareiškė, kad savo partijos spaudimui nepasiduos ir atsistatydins tik tuo atveju, jei taip nuspręs premjeras ir politinė taryba.

„Visų pirma, ne taip vyksta politiniai procesai, tai yra labiau kaip (Darbo partijos, – ELTA) susidorojimas, dėl ko aš nesuprantu (...). Jeigu visa politinė taryba ir dabartinė koalicija vardan Lietuvos ramybės ir Vyriausybės išlikimo tokiam sprendimui pritars, aš būsiu priverstas trauktis“, – kalbėjo D. Pavalkis, pridūręs, kad didelių priekaištų apie savo darbą neišgirdo iš prezidentės Dalios Grybauskaitės, su kuria buvo susitikęs trečiadienio rytą.

Iš posto verčiamas ministras neatmetė galimybės, kad, nerandant sutarimo dėl jo likimo, jis bus priverstas palikti Darbo partiją. Anot D. Pavalkio, jis dažnai sulaukdavo partijos spaudimo dėl tam tikrų pareigybių skyrimo ministerijoje, taip pat dėl švietimo politikos programinių nuostatų.

„Aš ne visada pasidaviau ir reikalavimams, ir spaudimui, bet kiek įmanoma bandžiau atsižvelgti į mane delegavusios partijos interesus“, – sakė D. Pavalkis, atsisakęs įvardyti konkrečius spaudimą dariusius asmenis.

Premjeras neskuba

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad dėl švietimo ir mokslo ministro likimo nuspręs, išanalizavęs iš Darbo partijos gautą medžiagą apie ministro darbą.

Pats ministras atsistatydinti kol kas taip pat neketina.

Premjeras A. Butkevičius teigė iš Darbo partijos atstovų sulaukęs dokumento, kuriame išvardyti neįgyvendinti D. Pavalkio darbai, taip pat pasiūlymai ateičiai.

„Per šią savaitę aš susipažinsiu su pateiktais pasiūlymais, tuos pasiūlymus perdaviau savo patarėjams (...), kad juos ir palygintų su mūsų ankstesne analize“, – po Vyriausybės posėdžio kalbėjo premjeras.

Anot A. Butkevičiaus, Darbo partija kol kas tikrai neketina trauktis iš valdančiosios koalicijos.

„Buvo labai aiškiai pasakyta vienu balsu, kad jie nesiruošia trauktis iš valdančiosios daugumos“, – sakė premjeras.

Darbo partijos raginamas atsistatydinti D.Pavalkis trečiadienio rytą susitiko su premjeru ir prezidente Dalia Grybauskaite, susitikimų rezultatai nebuvo nekomentuojami.

„Darbiečiai“ – griežti

Trečiadienį su premjeru susitikę Darbo partijos atstovai pareiškė, kad  D.Pavalkis turėtų atsistatydinti dar šiandien, nes priešingu atveju ministrui pirmininkui bus pateiktas ministro atstatydinimo pareiškimas.

Vyriausybėje Darbo partijos poziciją dėl D. Pavalkio atšaukimo iš švietimo ir mokslo ministro posto Premjerui pristatė Vytautas Gapšys ir Valentinas Bukauskas.

„Artimiausiomis valandomis laukiame ministro atsistatydinimo. Jeigu tokio pareiškimo artimiausiomis valandomis nebus, bus sušaukta politinė taryba“, – žurnalistams sakė V. Gapšys.

Anot V. Gapšio, jei D. Pavalkis neatsistatydins, politinė taryba gali būti šaukiama kitą savaitę ir Premjeras ministro atstatydinimo pareiškimą vėliau privalės teikti Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Paklaustas, ar D. Pavalkiui gali būti pateikta interpeliacija, V. Gapšys sakė, kad yra ir „paprastesnių būdų ministrui atstatydinti“.

„Ministras turėtų suprasti, kad programos nevykdymas yra pakankamai didelė atsakomybė, ir pateikti savo atsistatydinimo pareiškimą“, – sakė V. Gapšys.

V. Gapšys teigė, kad Premjeras žadėjo elgtis taip, kaip „numatyta koalicinėje sutartyje“, ir politinėje taryboje sutikti su D. Pavalkio atšaukimu.

„Koalicinė sutartis yra galiojantis dalykas, mes suprantame, kas kokias atsakomybes turime“, – kalbėjo „darbietis“.

Susitikime su Premjeru apie potencialius kandidatus pakeisti D. Pavalkį kol kas nebuvo kalbama.

„Artimiausiu metu mūsų partijos prezidiumas tuos kandidatus aptars“, – teigė V. Gapšys.

„Darbiečiai“ D. Pavalkio darbui negailėjo kritikos – pasak V. Gabšio, ministru piktinasi dalis akademinės bendruomenės, o D. Pavalkio komandiruočių išlaidos nusileidžia tik užsienio reikalų ministrui. Su Švietimo ir mokslo ministerijos vadovu „darbiečiai“ pastarąsias porą dienų nebuvo susitikę ir aiškios jo pozicijos kol kas nežino.

„Aš tikiuosi, kad jis elgsis kaip normalus politikas – išgirdęs visas nuomones priims reikiamus sprendimus“, – komentavo V. Gapšys.

V.Uspaskicho sąlygos: „Perdarom koalicinę sutartį“

Prieš susitikimą su D.Pavalkiu trečiadienio rytą A.Butkevičius radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė, kad Darbo partijos motyvus, kodėl D.Pavalkis turėtų trauktis, tikisi išgirsti iš partijos atstovų.

„Kol kas neturiu šitų motyvų, bet aš šiandien susitiksiu ir su Darbo partijos vadovybės trim nariais: tai ponu V.Gapšiu, V.Bukausku ir K.Daukšiu, jie irgi lankysis pas mane, ir tikrai aš manau, kad jie išdėstys tuos motyvus. O žinote, jeigu kalbėtume apie ministrų darbą, tai Vyriausybė reikalauja, kad kiekvienas ministras vykdytų Vyriausybės programą“, – sakė premjeras.

Ministras pirmininkas „darbiečių“ žingsnį siejo su pasirengimu 2016 metų Seimo rinkimams. „Manau, kad tos emocijos kai kurios dar yra nenusiraminę po savivaldybių tarybų rinkimų ir, savaime suprantama, jau dalis partijų ruošiasi ateinantiems Seimo rinkimams ir bando ieškoti tam tikros terpės politiniam Lietuvos gyvenime“, – dėstė A.Butkevičius.

V.Uspakichas antradienį pareiškė, kad jei „darbiečių" tarybos atšauktas D.Pavalkis pats nesitrauks iš posto arba jį palaikys premjeras, tai apsunkins koalicijos darbą

 “Kad apsunkins darbą koalicijoje – tai taip, todėl kad šita ministerija pagal koalicinį susitarimą priklauso Darbo partijai ir, svarbiausia, atsakomybė. Kodėl premjeras ir prezidentė per dvejus su puse metų nepagyrė D.Pavalkio viešai, o dabar veliasi į intrigas. Jeigu paskirta Darbo partijai atsakomybė, Darbo partija ir neša atsakomybę – arba perdarom koalicinę sutartį: paimkite ministeriją kartu su D.Pavalkiu, nepatinka ministerija – paimkite D.Pavalkį patarėju sau. Viskas tvarkoje“, – LNK žinioms sakė V.Uspaskichas.

Gina ministrą

Ginti iš užimamų pareigų atšaukiamą Darbo partijos deleguotą švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį stojo ir Vilniaus rajono lietuvių bendruomenė. Valstybės vadovams adresuotame laiške pabrėžiama, kad Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujant D. Pavalkiui švietimo situacija rajone, kuriame lietuviai yra mažuma, gerėjo.  

Sekmadienį Darbo partijos taryba D.Pavalkį nutarė atšaukti iš ministro posto. Tiek D.Pavalkis, tiek A.Butkevičius sakė kol kas neapsisprendę, ar įgyvendinti „darbiečių“ reikalavimus.

Buvęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojas, profesorius, 54 metų D.Pavalkis švietimo ir mokslo ministru tapo 2012-ųjų pabaigoje.

D. Pavalkis anksčiau yra buvęs Naujosios sąjungos (socialliberalų) narys, su šia partija 2008 metais yra kandidatavęs į Seimą. Po nesėkmingų rinkimų jis 2011 metais įsiliejo į Darbo partijos gretas.

Darbo partijos taryba teigia, kad jis neįgyvendino partijos programinių nuostatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.