Premjeras žada, kad prie pavardžių rašybos Seimas grįš gegužę

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė, kad socialdemokratai gegužę Seimui teiks projektą, kuris leistų nelietuviškas pavardes rašyti originaliai lotyniško pagrindo rašmenimis.

A.Butkevičius: „Tegul pamato, kurie politikai pritaria, kurie nepritaria.“<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius: „Tegul pamato, kurie politikai pritaria, kurie nepritaria.“<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 29, 2015, 11:24 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:49 PM

„Galiu pasakyti, kad prieš dvi dienas partijos valdyboje buvo priimtas sprendimas, kad vėl teiksime šitą įstatymo projektą Seimui ir šitas teikimas turėtų įvykti gegužės mėnesį. Ir tegul pamato, kurie politikai pritaria, kurie nepritaria“, – radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė A.Butkevičius.

Parlamentui yra pateikti du alternatyvūs įstatymų projektai, kaip reikėtų reglamentuoti vardų ir pavardžių rašybą dokumentuose.

Socialdemokratų inicijuojamas projektas asmens dokumentuose leistų originalią pavardės rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis pagrindiniame paso puslapyje. Alternatyvus Seimo narių grupės projektas siūlo tą leisti tik papildomame paso lape.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

2010 metais Seimas atmetė tuometinio konservatoriaus premjero Andriaus Kubiliaus pateiktą Vardų ir pavardžių dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo būtų leista originali pavardžių rašyba lotyniško pagrindo rašmenimis.

Pernai balandį susitikęs su tuometiniu Lenkijos premjeru Donaldu Tusku A.Butkevičius žadėjo, kad įstatymas dėl pavardžių rašybos bus priimtas vėliausiai 2014 metų gegužę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.