V. Uspaskichas: „Gal tegul A. Butkevičius pasitraukia?“

Trečiadienį valdančiąją koaliciją ištiko krizė. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atsisakė paklusti jį delegavusios Darbo partijos reikalavimui palikti postą. Jis tikino patiriantis partijos spaudimą.

D.Žeimytė V.Uspaskichą smaigstė aštriais klausimais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Žeimytė V.Uspaskichą smaigstė aštriais klausimais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2015, 8:49 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:22 AM

Premjeras Algirdas Butkevičius iš pradžių sakė nesipriešinsiantis D.Pavalkio atsistatydinimui, bet vėliau pakeitė nuomonę. Apie situaciją valdžios koridoriuose aiškinosi „Lietuvos ryto" televizijos žurnalistė Daiva Žeimytė, kalbėdama su Darbo partijos įkūrėju, europarlamentaru Viktoru Uspaskichu. Jis sakė, kad susiklosčius prieštaringai padėčiai, galbūt teks keisti koalicijos sutartį.

– Kuo Darbo partijai neįtiko D.Pavalkis? Kodėl reikalaujate jo atsistatydinimo?

Darbo partija atsako už tas sritis, kurioms vadovauti delegavo ministrus. Mes negalime atsakyti už švietimo sritį, kol jos vadovauja D.Pavalkis. Jo darbo kokybė, jo kompetencija mūsų netenkina.

Dar 2012 metais, kai sudarėme koaliciją ir skyrėme D.Pavalkio paklausiau: jeigu taip atsitiks, kad teks atsistatydinti, ar užteks vyriškumo taip padaryti?

Jis atsakė – taip. Tai tegul ir vykdo pažadą. Koalicijos sutartis įpareigoja, kad D.Pavalkis turėtų atsistatydinti. Jei ne, tada reikia keisti koalicijos sutartį.

– Bet jūs galite pasitraukti iš koalicijos ir pereiti į opoziciją? Kritikuoti gal būtų lengviau, nei dirbti koalicijoje?

– Nesirengiame to daryti. Kodėl turėtume trauktis? Gal tegul socdemai pasitraukia? Mes pasirengę konstruktyviai dirbti, ir reikalaujame, kad koalicijos sutarties būtų laikomasi. Priešingu atveju ją keiskime.

– Sakėte, kad D.Pavalkio darbas jūsų netenkino. Bet kelios švietimo profsąjungos atsiuntė jį palaikančius laiškus, dalis universitetų rektorių pareiškė jam paramą?

– Aš irgi gavau trijų profsąjungų laiškus, kuriuose reiškiamas nepasitenkinimas D.Pavalkio darbu. Jo nekompetencija skundėsi privačių universitetų rektoriai. Mūsų partijos programa numato remti privačių universitetų steigimą, o D.Pavalkis to nedarė. Darbo partija siekia, kad Lietuvos jaunimas galėtų siekti kokybiško išsilavinimo Lietuvoje, o ne išsivažinėtų po užsienio aukštąsias mokyklas.

– Kodėl reikalaujate būtent D.Pavalkio galvos? Juk ir kai kuriais kitais Darbo partijos ministrais skundžiamasi. Pavyzdžiui, abejojama Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės kompetencija. Net Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ją įvertino kritiškai. Ką apie tai manote?

– Aš turiu krūvą pareiškimų apie įvairius ministrus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija daug nuveikė vykdydama Darbo partijos programą, pateikdama projektus, numatančius didinti pensijas, gerinti socialines paslaugas.

Bet ministerijos parengtus projektus blokuoja, atmeta prezidentūra, prezidentė Dalia Grybauskaitė atmeta.

– Taip išeina, kad ką tik daro D.Grybauskaitė, V.Uspaskichui viskas blogai?

– Teisinga būtų sakyti – viskas, ką sugalvoja V.Uspaskichas, D.Grybauskaitei netinka.

– Kodėl jūs nuolat švaistotės ultimatumais? Kaip kad dabar – keisti koalicijos sutartį? Jums patinka erzinti premjerą A.Butkevičių?

– Ne, tai jis mane turbūt erzina. Prieš pietus kalba vienaip, po pietų kitaip. Jokiais ultimatumais aš nesišvaistau. Pasakiau aiškiai – koalicijos sutartis numato, kad jei partija reikalauja atstatydinti jos deleguotą ministrą, tai ir turi būti padaryta. Taip parašyta koalicijos sutartyje. O jei nedaroma, tai ir sakau – tuomet reikia keisti sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.