Algirdas Butkevičius: „Koalicijos griūties tikrai nebus“

Valdančiąją koaliciją ištiko krizė. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atsisakė paklusti jį delegavusios Darbo partijos reikalavimui palikti postą. Jis tikino patiriantis partijos spaudimą.

A.Butkevičius: „Koalicijos griūties tikrai nebus“
A.Butkevičius: „Koalicijos griūties tikrai nebus“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 9:40 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:53 AM

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius ketvirtadienį patikino, kad koalicijos griūties tikrai nebus: „Jei nepavyksta susitarti su ministru politine kalba, tai bus priimti politinės tarybos sprendimai“.

„Tikiuosi ramiai priimti sprendimus ir nesivadovauti emocijomis. Emocijos kyla dėl to, kad žmonės pamiršta, jog problemą reikia spręsti atsisėdus kabinete išklausius vieną ar kitą pusę ir tada priimti sprendimą. Sprendimo negalima priimti išgirdus nuomones viešoje erdvėje. Jei kaip ministras pirmininkas vadovaučiausi emocijomis – būtų tragedija“, – sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“.

Prasidėjo kaltų paieškos

Pasak premjero A.Butkevičiaus, Darbo partijos taryba teisingai priėmė sprendimą. Po tarybos posėdžio Valentinas Bukauskas paskambino jam ir pasakė, kad priėmė tokį sprendimą ir, kad norės susitikti.

„Pasakiau, kad galėsime susitikti trečiadienį ir priimsime sprendimus. Žiūriu, iki to susitarto laiko audringa atmosfera visuomenėje susiformavo ir kaltų ieškojimai prasidėjo. Vakar susiorganizavome susitikimą, jie atnešė savo analizę ir pasiūlymą, kurie paremti Vyriausybės programa. Vakar tik vidurdienį pas mane tie dokumentai atgulė ant stalo. Jei jų partijos narys Švietimo ir mokslo ministras nesureagavo politinį partijos sprendimą, tai ši medžiaga bus svarstoma“, – teigė premjeras.

A.Butkevičius teigė, kad partija gali atšaukti ministrą ir koalicijos sutartyje aiškiai parašyta. Partija gali priimti sprendimus teikiant kandidatus. Lygiai taip pat pagal koalicijos sutartį gali atstatydinti.

Paklausus, tai kur yra problema, jei partija gali atstatydinti, ministras pirmininkas aiškino, kad jam svarbu, jog ministrų kabinetas dirbtų stabiliai. Iki Seimo rinkimų liko tik pusantrų metų. „Reikia man žinoti, koks žmogus ateis. Dabar įtemptas laikotarpis, nes prasidėjo ES lėšų panaudojimas ir dokumentų derinimas su ES komisija. Svarbu, kad darbas vyktu sklandžiai“.

Sprendimą priims politinė taryba

Trečiadienį tik įvyko pirmas susitikimas. Sprendimas bus priimtas politinėje taryboje, kurios susitikimas bus tik antradienį.

„Politinė taryba tam turi organą, kad šis kausimas būtų apsvarstytas. Vienas kelias, kai politinė taryba atneša sprendimą. Kitas, kai ministras pirmininkas išreiškia nepasitenkinimą. Trečias, kai politinėje taryboje yra priimami sprendimai. Tai demokratinis kelias ir aukštos politinės kultūros pavyzdys“, – teigė premjeras.

Premjeru teigimu, Vyriausybė atliko išsamią analizę, kaip kiekviena ministerija įgyvendino programas. Toje analizėje daugiausiai priemonių neįgyvendino Švietimo ir mokslo ministerija. Pasak A.Butkevičiaus, reikėtų analizuoti priežastis, kodėl neįgyvendino. Čia argumentų ir priekaištų galima rasti labai daug. Jų galima rasti ir kituose ministerijose.

„Čia daugiau politiniai priekaištai. Mano patarėjai iki vakar atliko tyrimą, kad padarė per šiuos metus ir išanalizavo Darbo partijos pasiūlymą“, – sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.