D. Pavalkio atsistatydinimas pradžiugino V. Uspaskichą

Darbo partijos prie sienos priremtas Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis po keturias dienas trukusios intrigos vis dėlto nusprendė trauktis. Ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui ketvirtadienį įteiktas prašymas atleisti jį iš ministro pareigų.

D.Pavalkis iš pradžių teigė, kad neatsistatydins, bet vėliau nusprendė trauktis.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
D.Pavalkis iš pradžių teigė, kad neatsistatydins, bet vėliau nusprendė trauktis.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-04-30 13:49, atnaujinta 2018-01-05 08:51

Nebenori neigiamų emocijų

„Likdamas ministro poste neturėčiau galimybės ateityje būti objektyviai vertinamas. Švietimo ir mokslo srityje yra per daug iššūkių, kad būtų galima švaistyti laiką viešųjų ryšių kampanijoms ir neigiamoms emocijoms. Nematau galimybės tęsti pradėtų darbų, todėl apsisprendžiau atsistatydinti“, – Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime cituojamas D.Pavalkis.

Anot Vyriausybės spaudos tarnybos, sprendimą pasitraukti iš posto D.Pavalkis priėmė ketvirtadienį savo noru. Premjeras Algirdas Butkevičius ministro prašo užbaigti pradėtus darbus ir pareigose likti iki gegužės 11 dienos.

Jis dar trečiadienį tvirtino, kad neketina trauktis iš pareigų, nes nesupranta, kodėl yra puolamas, o išeiti sutepta reputacija nenori. Be to, D.Pavalkis prabilo apie patirtą spaudimą ir teigė sulaukdavęs prašymų įdarbinti „darbiečius“.

„Buvo. Bet suprantate, visų partijų iš tikrųjų tam tikra ir atsakomybė, galbūt ir pareiga, turiu omenyje partinė pareiga, padėti savo partijos nariams įsidarbinti. Negaliu pasakyti, kad absoliučiai buvau šioje vietoje šventas. Tikrai, jeigu buvo kompetencijos panašios, padėjau tiems žmonėms ir įsidarbinti“, – trečiadienį TV3 Žinioms sakė ministras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė situacijos nekomentuos, kol nėra gautas premjero teikimas, BNS sakė jos atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Sprendimas yra teisingas

„Aš esu jau pasirašęs teikimą. Ir jį Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei teiksiu antradienį“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė A.Butkevičius. Jis pridūrė, kad jokios kitos ministrų kandidatūros dar nėra svarstomos.

Paklaustas, kaip vertina D.Pavalkio atsistatydinimą, Vyriausybės vadovas teigė, kad tai yra teisingas žingsnis.

„Kai turiu didžiulę politinę patirtį ir pačiam teko atstatydinti iš pareigų, bei žinant, kad norint sumažint politinę įtampą ir jeigu nėra politinės partijos pasitikėjimo, šis sprendimas yra teisingas“, – sakė A.Butkevičius.  Su aršiai kritikuojamu Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu, premjeras sakė jau ilgai nebendravęs.

A.Butkevičius teigė, kad jis dažnai klausdavo švietimo ministro apie „nuotaiką frakcijoje ministrų atžvilgiu“. Buvo galima suprasti, kad D.Pavalkis nesiskundė įtampa partijoje.

Pats švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis spaudos konferencijoje Vyriausybėje atrodė susirūpinęs.

„Politinės emocijos yra įsisiūbavę pakankamai. Aš nemanau, kad dėl mano asmenybės galėtų kilti konfliktai koalicijoje. Aš nusprendžiau pasitraukti, nes dirbti tokioje situacijoje ir toliau vykdyti darbus, nebūtų jokių šansų“, – sakė D.Pavalkis. Jis pabrėžė, kad pasitraukia dėl to, kad išsaugotų koaliciją.

Jis sakė, kad sudėliojus viską į savo vietas, suskaičiavus visus „už“ ir „prieš“ dirbtinės įtampos Lietuvoje kėlimas, ypač tokioje situacijoje, kai yra neramūs laikai, neturi jokios prasmės.

„Neturėdamas Darbo partijos frakcijos palaikymo, negalėsiu nieko padaryti“, – sakė ministras. Savo veiklą jis įvertino gerai, bei padėkojo visiems dirbusiems kartu.

D.Pavalkis teigė dar neapsisprendęs kada paliks Darbo partijos gretas. Paklaustas kas vykdo jo anksčiau minėtą „susidorojimą“, ministras konkrečių pavardžių neįvardijo.

„Ar vykdo partija, ar vykdo keletas žmonių, negaliu pasakyti. Jeigu pasižiūrėti į balsavimo rezultatus partijos taryboje.  Penkiasdešimt balsavo už tai, kad atleistų, tačiau 35 buvo prieš. Nebuvo mušama į vieną pusę. Jeigu ne pono V.Gapšio išstojimas prieš balsavimą, dar neaišku, kaip būtų pasibaigę“, – sakė atsistatydinęs ministras.

V.Uspaskichas sveikina sprendimą

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas sveikina D. Pavalkio sprendimą atsistatydinti ir žada pasiūlyti tris kandidatus jį pakeisti.

„Jis man paskambino prieš eidamas paduoti pareiškimą, kalbėjome su juo. Kitaip nebūna, per 25 metus nežinau nė vieno ministro, kuris būtų išsilaikęs poste, jei politinė partija būtų išreiškusi ministru nepasitikėjimą“, – BNS sakė V.Uspaskichas.

Jis žadėjo, kad į švietimo ministro pareigas pateiks tris kandidatus. V.Uspaskicho teigimu, partijos prezidiumas kandidatus turėtų patvirtinti kitos savaitės pradžioje.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Anksčiau kandidatu į švietimo ministrus įvardytas „darbietis“ Vydas Gedvilas BNS sakė, kad lauks partijos vadovybės oficialaus sprendimo.  

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Darbo partijos deleguotas ministras D.Pavalkis iš pareigų partijos tarybos sprendimu buvo atšauktas balandžio 19 d. Trečiadienį D.Pavalkis teigė iš savo posto savanoriškai nesitrauksiantis ir lauksiantis Premjero sprendimo. A.Butkevičius savo sprendimą dėl švietimo ir mokslo ministro žadėjo pateikti tik įvertinęs iš „darbiečių“ gautus dokumentus apie D.Pavalkio darbo įvertinimą.

Darbo partija ministrą nusprendė atstatydinti dėl partijos rinkimų programos nevykdymo švietimo srityje, tačiau pats D.Pavalkis užsiminė patyręs „darbiečių“ spaudimą skiriant ministerijos pareigūnus ir švietimo politikos klausimais.

„Aš esu jau pasirašęs teikimą. Ir šį teikimą Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei teiksiu antradienį“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė A.Butkevičius. Jis pridūrė, kad jokios kitos kandidatūros nėra svarstomos. 

Paklaustas, kaip vertina D.Pavalkio atsistatydinimą, Vyriausybės vadovas teigė, kad tai yra teisingas žingsnis.

„Kai turiu didžiulę politinę patirtį ir pačiam teko atstatydinti iš pareigų, bei žinant, kad norint sumažint politinę įtampą ir jeigu nėra politinės partijos pasitikėjimo, šis sprendimas yra teisingas“, – sakė A.Butkevičius. Su aršiai kritikuojamu Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu, premjeras sakė ilgai nebendravęs.

A.Butkevičius teigė, kad jis dažnai klausdavo švietimo ministro apie „nuotaiką frakcijoje ministrų atžvilgiu“. Buvo galima suprasti, kad D.Pavalkis nesiskundė.

Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis spaudos konferencijoje Vyriausybėje atrodė susirūpinęs.

„Politinės emocijos yra įsisiūbavę pakankamai. Aš nemanau, kad dėl mano asmenybės galėtų kilti konfliktai koalicijoje. Aš nusprendžiau pasitraukti, nes dirbti tokioje situacijoje ir toliau vykdyti darbus, nebūtų jokių šansų“, – sakė D.Pavalkis.

Jis sakė, kad sudėliojus viską į savo vietas, suskaičiavus visus „už“ ir „prieš“ dirbtinės įtampos Lietuvoje kėlimas, ypač tokioje situacijoje, kai yra neramūs laikai, neturi jokios prasmės.

„Neturėdamas Darbo partijos frakcijos palaikymo, negalėsiu nieko padaryti“, – sakė ministras. Savo veiklą jis įvertino gerai, bei padėkojo visiems dirbusiems kartu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.