Profsąjungos mano, kad artėja nauja vergovės epocha

„Iškovojimus, už kuriuos kraują XIX a. pabaigoje praliejo Čikagos darbininkai, socialdemokratų vadovaujama Lietuvos Vyriausybė ketina paversti niekais“, – kritiškai apie valdžios siūlomą naująjį socialinį modelį į gegužės 1-sios minėjimą susirinkusiems kauniečiams kalbėjo Lietuvos profsąjungų konfederacijos (LPSK) Kauno regioninio centro direktorius Ramūnas Narbutas.

Kauniečiai susirinko į Santakos slėnį švęsti ir protestuoti prieš socialinių garantijų mažinimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečiai susirinko į Santakos slėnį švęsti ir protestuoti prieš socialinių garantijų mažinimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 1, 2015, 2:35 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:38 AM

Švęsti tarptautinės darbo dienos į Santakos slėnį susirinko ne itin gausus būrys kauniečių. Daugiausiai buvo profesinių sąjungų aktyvistų su plakatais, vėliavomis. Pagrindinė, anaiptol ne šventiška gegužės 1-sios šventės tema buvo naujojo socialinio modelio, liberalizuojančio darbo santykius, tema.

Daug ginčų sukėlusi, mokslininkų parengtas įstatymų projektų paketas numato, kad darbdaviai galės lengvesnėmis sąlygomis, paprasčiau priimti ir atleisti darbininkus, mokėti mažesnius išeitinius atlygius.

„Projektas naudingas tik darbdaviams. Darbuotojų socialinės garantijos nurėžiamos. Darbininkai visame pasaulyje dešimtmečius kovojo už 8 valandų darbo dieną. O naujas socialinis modelis numato nenormuotą darbo dieną. Nurašyti atskiri punktai nuo ES šalių įstatymų, atrinkti tendencingai“ – tikino LPSK teisininkė Jovita Jančiauskienė.

Su vaikais į Santakos slėnį atėjusi kaunietė Raminta nerimavo, kaip jai reikės auginti vaikus.

„Įsivaizduokite, jei man viršininkas lieps dirbti viršvalandžius, vyrui taip pat – kaip reikės pasirūpinti vaikais? Juk jeigu liks be priežiūros – gal ir Lietuvoje bus priimti tokie pat drakoniški įstatymai, kaip Norvegijoje, ir atims iš mūsų vaikus?“, – sunerimusi klausė moteris.

Į gegužės 1-sios renginį susrinkę kauniečiai ypač piktinosi, kad pagal naują numatomą tvarką nelieka sekmadienio, kaip privalomos laisvos dienos – poilsiui darbdavys gali skirti bet kurią savaitės dieną.

Socialinio modelio projektą kritikavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė sakydama, kad jis pernelyg skubotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.