V. Andriukaitis po operacijos vėl jaučiasi sveikas ir jaunas

Europos Sąjungos sveikatos ir maisto saugos komisaras Vytenis Andriukaitis po sunkios operacijos iš Vilniaus Santariškių klinikos balandžio 17 dieną atvykęs į Druskininkų „Draugystės“ sanatoriją reabilitaciniam gydymui per dvi savaites smarkiai sustiprėjo.

Vytenis Andriukaitis Druskininkuose.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Vytenis Andriukaitis Druskininkuose.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2015-05-01 18:52, atnaujinta 2018-01-05 06:26

„Praėjus vos mėnesiui po operacijos jaučiuosi sveikas ir jaunas. Tik mano kūnas turi problemų. Reikia jam prisiderinti prie naujo maisto struktūros ir naujų maitinimo ciklų. Pusmečiui griežtas režimas – penkis kartus tuo pačiu metu ne daugiau kaipo 300 gramų virto arba garuose troškinto maisto.Po operacijos numečiau dešimtadalį svorio, bet jis jau stabilizavosi. Teks pirkti naujus drabužius“, -- sakė V.Andriukaitis.

Anksčiau niekada nejautęs poreikio nei turėjęs laiko sanatorijoms, po sunkios ligos „Draugystės“ sanatorijoje pats patyrė, kaip svarbu, kad išsaugotas klasikinis sanatorinis gydymas su naudojamais gamtiniais resursais ir patyręs kvalifikuotų medikų kolektyvas.

„Reikia siekti, kad sanatorijose tokį reabilitacinį gydymą gautų ne tik ligoniai po operacijų, bet ir šis klasikinis gydymo ciklas būtų atstatytas dispanserizuotiems, chroniškomis ligomis sergantiems asmenims“, -- tvirtino pats tuo įsitikinęs buvęs sveikatos ministras, o dabar už sveikatos ir maisto saugą atsakingas ES komisaras.

Pirmosiomis dienomis išėjęs pasivaikščioti, nes sanatorijos gydytojai prie būtinų procedūrų priskyrė ir šią, jau po penkiasdešimt metrų ieškodavo kur prisisėsti. O baigiantis antrai savaitei jau ir kelis šimtus metru pavasarėjančiu parku ar panemune nuėjo be poilsio.

Po septynias valandas trukusios operacijos ir savaitės reanimacijoje atvykusiam į sanatoriją V.Andriukaičiui buvo skirtas ne tik individualus dietinis maitinimas, bet ir specialus masažas, gydomoji mankšta.

Nei purvo ar mineralinio vandens vonios netinka. Mineralinis vanduo – geriausiai „Boržomis" tik tarp valgių virškinamajam traktui reguliuoti.

V.Andriukaitis mintinai dar neišmoko gastroenterologų ir dietologų jam pateikto didelio sąrašo maisto produktų, kurie jam tinka, ir kito – griežtai draudžiamų.

„Mitybos fiziologija – kertinis akmuo po virškinimo organų operacijų. Naujų patiekalų išgirdau. Tokių kaip trintų virtų kopūstų galvučių košė ir kitų.

Kai pagalvoju apie keptą kotletą, antį ar žuvį – seilės nutįsta. Bet apie tokį maistą dabar galiu tik pasvajoti. Visą gyvenimą valgiau viską kas skanu ir kada turėjau laiko. Daugiausia ligoninių valgyklose, Seimo kavinėje. O dabar būtinai teks maitinimąsi derinti su darbu ir komandiruotėmis, kad kas tris valandas penkis kartus per dieną pavalgyčiau“, -- sakė V.Andriukaitis, dietinio ir reguliaraus maitinimosi šalininku iš būtinybės tapęs būdamas 63 metų.

Pasivaikščiojimas – deguonies procedūra, gydomieji masažai, mankštos greit padėjo atstatyti po operacijos ir krintant svoriui pakitusį raumenų tonusą.

Nuolat tikrinti kraujo rodikliai vis gerėja. Bet ir medikamentinio gydymo dar reikia.

Gegužės trečią dieną V.Andriukaitis baigs reabilitacinį gydymą sanatorijoje, nors operaciją atlikę chirurgai rekomendavo tris ar net keturias savaites.

„Pratęsiu jį Briuselyje. Derinsiu gydymą su medicinos įstaigos, kurioje esu prisiregistravęs gydytojais. Negaliu ilgiau būtis sanatorijoje, nes laukai daug būtinų darbų. Stengiausi čia būdams kuo mažiau apie juos galvoti. Bet visiškai išvengti nepavyko. Ten šauniai tvarkėsi mano kabineto vadovas Arūnas Vinčiūnas.

Prie porą dienų telefonu skambinęs už migraciją atsakingas komisaras prašė pagalbos. Reikia daugiau gydytojų ir medicinos aparatūros padidėjusiam imigrantų srautui. Gegužės 11 dieną Rygoje svarbus renginys“, -- dar būdams sanatorijoje darbus jau rikiavo eurokomisaras, pokalbio metu dažnai pagirdamas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoją Vidą Danilienę ir visą sanatorijos kolektyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.