Įtariamas rusų šnipas skverbėsi į Lietuvos valdžios tarnybas

Lietuvoje sulaikytas šnipinėjimu įtariamas Rusijos pilietis, pirmadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Rusijos pilietis įkliuvo.<br>D.Umbraso nuotr.
Rusijos pilietis įkliuvo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:12 AM

Vykdydamas sudėtingą ilgalaikę žvalgybos operaciją Valstybės saugumo departamentas surinko ir prokuratūrai pateikė duomenis, kurie leidžia įtarti, kad balandžio 29 d. sulaikytas asmuo vykdė prieš Lietuvą nukreiptą žvalgybos operaciją. Jos tikslas buvo prasiskverbti į Lietuvos valstybei vadovaujančias institucijas, Lietuvos teisėsaugos bei žvalgybos tarnybas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas balandžio 30 d. patenkino prokuroro prašymą skirti sulaikytajam griežčiausią kardomąją priemonę ir leido jį suimti trims mėnesiams.    

Turimais duomenimis, sulaikytasis N. F. yra 1977 m. gimęs Rusijos Federacijos pilietis, etatinis Rusijos federalinės  saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas.

Valstybės saugumo departamento vertinimu, bendradarbiaujant su Generaline prokuratūra buvo sustabdytas eilinis Rusijos žvalgybos tarnybų bandymas prieiti prie tik Lietuvos vadovams žinomos informacijos, siekiant manipuliuoti ir daryti įtaką Lietuvos sprendimų priėmimo procesams aukščiausiu lygiu.

Kaip sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė, prokurorų grupė nusprendė daugiau informacijos neviešinti, nes tai galėtų pakenkti tyrimui. Prokuratūros atstovė pabrėžė, kad artimiausiu metu visuomenei bus atskleista daugiau detalių.

Ikiteisminį tyrimą, pradėtą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 119 straipsnio str. 2 dalį, atlieka Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų departamentas, bendradarbiaudamas su Valstybės saugumo departamentu.

BNS priduria, kad tai jau ketvirtas šnipinėjimo atvejis, apie kurį per pastaruosius metus paskelbė Lietuvos teisėsauga ir žvalgyba.

Pernai VSD nustatė du su Baltarusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU galbūt bendradarbiavusius asmenis – valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ dirbusį Romualdą Lipskį ir Lietuvos kariuomenėje paramediku tarnavusį Andrejų Ošurkovą. Jų bylos šiuo metu nagrinėjamos teisme.

Paskutinę praėjusių metų dieną paskelbta apie sulaikytą Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką, kuris, įtariama, šnipinėjo užsienio valstybei teikdamas ją dominančią informaciją, taip pat – ir įslaptintą.  Taip pat sulaikytas asmuo, kuriam minimas karininkas teikė surinktus duomenis. 

Kaip jau skelbė lrytas.lt, prieš kelias savaites pristatydamas Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) atskleidė, jog 2014 m. gruodžio 29 d. slaptos operacijos metu, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir AOTD pareigūnai, sulaikyti du šnipinėjimu prieš Lietuvos interesus įtariami asmenys – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininkas ir Rusijos Federacijos bei Lietuvos Respublikos pilietybes turintis asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos kariuomenės karininkas slapta teikė žvalgybinę informaciją.

Asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos karininkas teikė informaciją, daug metų tarnavo Sovietų Sąjungos kariuomenėje, turėjo pulkininko karinį laipsnį, yra tarnavęs Sovietų Sąjungos kariuomenės dalinyje, kuris buvo dislokuotas Lietuvoje.

Įtariamasis žvalgybinės operacijos prieš Lietuvą laikotarpiu periodiškai lankydavosi Lietuvoje, kur turėjo kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, palaikė senus ir mezgė naujus draugystės ryšius su Lietuvos piliečiais bei turėjo kitų sąsajų su Lietuva.

Ši sulaikymo operacija buvo unikali tuo, kad buvo sulaikytas ne tik šnipinėjimu įtariamas agentas (Lietuvos kariuomenės karininkas), bet ir asmuo, kuris, įtariama, užverbavo Lietuvos kariuomenės atstovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.