Valstybinę žemę užgrobti leidžiama! Niekas iš jos neiškrapštys

Tabariškių gatvės gyventojas apkeliavo daugybę įstaigų skųsdamasis dėl savavališkai prie pat jo namų pastatyto aplūžusio vagono, tačiau jo nutempti niekas nesiima, nes tokie yra įstatymai. Mažiausiai dešimt skundų savivaldybei, po kelis – Statybų inspekcijai, žemėtvarkininkams ir policijai.

V.Jasinskis liūdnai prognozavo, kad apleistas ir dvokiantis vagonas priešais jo namų langus stovės dar mažiausiai metus.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jasinskis liūdnai prognozavo, kad apleistas ir dvokiantis vagonas priešais jo namų langus stovės dar mažiausiai metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

May 5, 2015, 9:56 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 9:02 PM

Skundus Užusienyje, Tabariškių gatvėje, gyvenantis Vladislavas Jasinskis rašė dėl akivaizdaus pažeidimo – valstybinėje žemėje pastatyto vagono, kuriame apsigyveno Juozas Velička, su benamiais keliantis orgijas, teršiantis aplinką.

Tikrintojai, uoliai baudomis ir reikalavimais nugriauti apdalijantys kiekvieno nelegalaus statinio šeimininką, šį kartą tik skėsčioja rankomis.

Vieni nuo kitų tik stumdo

Savivaldybės atstovai ir žemėtvarkininkai sutinka, kad užgrobta valstybinė žemė, tačiau pažeidėjo J.Veličkos arba neranda, arba su juo nesusišneka.

Statybų inspekcija V.Jasinskiui atsakė, kad apardytas vagonas – ne statinys, o valdininkai pareiškė, kad tai – ne transporto priemonė.

Bet blogiausia, kad prieš kelias dienas J.Velička pradingo. Juk neradę vagono šeimininko valdininkai sakys, kad nebėra ko bausti.

Žinoma, nesuradę pažeidėjo valdininkai galėtų pradėti vagono pripažinimo bešeimininkiu procedūrą.

Tačiau ji trunka mažiausiai metus. O kur dar teismų maratonas.

„Gali būti, kad šią griuveną pro langus matysiu mažiausiai iki kito pavasario“, – atsiduso V.Jasinskis.

Pavojingos ligos – nesvarbu

V.Jasinskis rodė dar šlapią žemę po vagonu – čia šlapinosi J.Velička ir jo svečiai.

Anot Tabariškių gatvės gyventojo, dabar smarvę dar vėjas išnešioja, o vasarą, kai tvyro karščiai, nė langų nepraversi.

Ir jis, ir kiti gatvės gyventojai baiminasi, kad vagono gyventojo svečiai gali būti tuberkuliozės užkrato nešiotojai. O juk netoli žaidžia vaikai.

Tačiau ne tik skundai dėl savavališkai užimtos valstybinės žemės atsitrenkė it žirniai į sieną. Valdininkai nekreipia dėmesio ir į gyventojų išsakytus įtarimus dėl pavojingų ligų.

„Kadaise vaikystėje suviduriavau. Nuėjau į polikliniką, skyrė vaistų.

Grįžtu namo, o ten kažkas jau viską spėjo chlorkalkėmis dezinfekuoti. Deja, dabar piliečių sveikata niekas nesirūpina“, – atsiduso V.Jasinskis.

Visos paieškos bevaisės

Dvejus metus V.Jasinskis beldžiasi į įvairių valdžios įstaigų duris, bet teisybės niekur neranda. Ne kartą į Tabariškių gatvę vykę savivaldybės atstovai net išmatavo, kad vagonas užima 29 kvadratinius metrus valstybinės žemės.

Jie konstatavo, kad statinio konstrukcijos supuvusios, padangos įaugusios į žemę.

Juoką pro ašaras kelia tikrintojų išvada, kad lįsti po vagonu valyti srutų nėra saugu. Va, jeigu vagoną pavyktų nukelti, tada būtų galima iškuopti.

Nenorėdami prisiimti atsakomybės, savivaldybės atstovai rodė pirštais į kitus – esą tegu ekologinė policija nutempia neeksploatuojamą vagoną.

Arba Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) tegu įvertina pažeidimą.

Taip, NŽT Vilniaus skyriaus specialistai surašė patikrinimo aktą ir nurodė, kad vagonas stovi valstybinėje žemėje.

Bet tikrinant jiems nepavyko nustatyti vagono savininko, tad pagalbos kreipėsi į Naujininkų seniūniją.

Naujininkų seniūnijos darbuotojai skėsčiojo rankomis – jie nežino, kam priklauso vagonas, tai ir išdėstė rašte.

NŽT nusiplovė rankas V.Jasinskiui parašiusi: „Tik nustačius asmenis, kurie pastatė vagoną ir tokiais veiksmais užėmė valstybinę žemę be valstybinės žemės patikėtinio sutikimo, bus galima inicijuoti administracinio teisės pažeidimo bylą ir kaltus asmenis nubausti teisės aktų nustatyta tvarka.“

Prirašė krūvas protokolų

Tiesa, dar kartą nuvažiavęs į Tabariškių gatvę NŽT specialistas Zbignevas Valeckis šių metų vasarį J.Veličką surado ir net protokolą sugebėjo surašyti.

Bet vėl bėda – J.Velička nesutiko, kad būtų surašytas administracinis nurodymas. Tad administracinė byla Vilniaus miesto apylinkės teisme neišnagrinėta iki šiol.

Nedaug naudos ir iš savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnų apsilankymo.

Nors jie dar praėjusių metų birželį Tabariškių gatvėje užfiksavo Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimų, surašė protokolus, J.Velička baudų, aišku, nesumokėjo.

Seimo kontrolierius tyli

Dėl Nacionalinės žemės tarnybos ir savivaldybės atstovų veiksmų V.Jasinskis kreipėsi į Seimo kontrolierių.

Anot skundo autoriaus, niekas nė piršto nepajudina, nors vagonas stovi valstybinėje žemėje, jis yra avarinės būklės, jame vyksta benamių orgijos, aplinka nusėta šiukšlėmis. Niekam nė motais, kad valkatos vagone tuštinasi, o fekalijos ir šlapimas teka pro skylę ant žemės.

Nors valdininkai jau daugiau nei porą metų neužtikrina tinkamo valstybinės žemės naudojimo, Seimo kontrolierius Augustinas Normantas nusprendė skundo tyrimą nutraukti, nes teisme neišnagrinėta administracinė byla.

Buvusi žmona pardavė namą

Kadaise J.Velička buvo labai turtingas žmogus.

Pasistatė namą Skaidiškėse, kurį jis pats vadino dvaru. Jis buvo kelių statybos įmonių savininkas, paskui ėmėsi pelningo naftos verslo.

J.Velička pradėjo nuo traukinių bilietų perpardavimo. Kai buvo atidaryta Gariūnų turgavietė, tokie verslininkai kaip jis supirkdavo kasose bilietus į Maskvą, o paskui juos perparduodavo atvykstantiems apsipirkti rusams.

Kitą namą J.Velička pasistatė gražioje Tabariškių gatvėje. Kaimynai dar prisimena, kaip pas jį atvažiuodavo turtingi žmonės. Tai buvo prieš dešimtmetį.

Bet dar gyvendamas Skaidiškėse vyras pradėjo gerti, išsiskyrė su žmona, tapo nereikalingas dviem dukterims. Didžiulio namo Tabariškių gatvėje jis taip ir nespėjo įrengti. Buvusi žmona kaimynui V.Jasinskiui pardavė pastatą.

Tad už likusius pinigus J.Velička nusipirko vagoną ir jį atitempė prie jam priklausiusio namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.