Dėl stiklinės su kūju ir pjautuvu – policijos tyrimas

Socialdemokratų suvažiavime – sovietinė simbolika. Tribūnoje, iš kurios buvo žeriama kritika valstybės vadovei Daliai Grybauskaitei dėl pozicijos Rusijos atžvilgiu, stovėjo ir stiklinė su sovietine simbolika.

Pareigūnai pranešė, kad Vilniaus 5-asis policijos komisariatas pradėjo administracinę teiseną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pareigūnai pranešė, kad Vilniaus 5-asis policijos komisariatas pradėjo administracinę teiseną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

May 6, 2015, 10:36 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:12 PM

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai tikina, kad tai nutiko be partijos žinios. Be to, tai galėjo būti provokacija. Kaip tribūnoje atsirado stiklinė?

Stiklinė su kūju ir pjautuvu

Partijos suvažiavime iš „Litexpo“ konferencijų salės tribūnos kalbėję pranešėjai siurbčiojo šiltą arbatą. Akylesnė akis galėjo pastebėti, kad įmantrus sidabro spalvos stiklinės laikiklis yra pažymėtas  sovietine simbolika. Kūjis ir pjautuvas įkomponuotas į stiklinės dėklo šoną.

Partijos atstovai sakė, kad nežino, kaip ši stiklinė atsirado tribūnoje. LSDP atstovė spaudai Jolanta Bielskienė teigė, kad tai galėjo būti provokacija.

„Apie stiklinę su draudžiamais simboliais sužinojome iš jūsų ir galime tik padėkoti už žurnalistų pastabumą. Turiu pabrėžti, kad LSDP informacijos centro komanda, rengusi suvažiavimo pateikimą ir viešinimą, nurodė, kad ant kalbėtojo tribūnos turi būti padėta arbatos.

Tai, kad arbata buvo pateikta puodelyje su sovietine simbolika, visiškas nesusipratimas. Puodelį ant tribūnos pastatė ūkinės dalies darbuotojai, tai galutinai išsiaiškinsime pagal vidines procedūras“, – teigė ji.

Ji pabrėžė, kad partijos suvažiavimo apipavidalinimas buvo iš pagrindų pakeistas. Atsisakyta seno tipo prezidiumo stalo, scena sukurta kaip televizijos studija.

„Galbūt ne visiems toks atsinaujinimas patiko, tad neatmetame ir sąmoningos provokacijos galimybės“, – sakė J.Bielskienė.

Sovietinį daiktą atnešė savas

„Litexpo“ Konferencijų ir renginių organizavimo skyriaus vadovas Justinas Bortkevičius portalui lrytas.lt sakė, kad renginių metu užsakovai gauna standartines paslaugas.

Jie gali naudotis stalais, ekranais ir kita technika. Jokių relikvijų, juolab sovietinių, „Litexpo“ neturi. Jeigu klientas pageidauja, gali atsivežti ir savo inventorių.

Būtent taip ir padarė socialdemokratai. Jau ne pirmo suvažiavimo metu partijos narys Arvydas Kregždė tribūnoje padėtą stiklinę su arbata įdeda į jau matytą sidabro spalvos laikiklį.

„Ten yra stiklinės įdėklas. Kadangi arbata įpilama į stiklinę, tam, kad būtų geriau paimti, kad stiklinė neiškristų, aš paprastai ją įdedu į laikiklį. Tai nėra kuo nors išskirtinis laikiklis. Jį turiu nuo senų laikų, kai dirbau Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Todėl pagalvojau, kad galima panaudoti suvažiavimo metu“, – sakė A.Kregždė. Taip papuošta stiklinė stovėjo ne vieno LSDP suvažiavimo metu.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK) numato, kad sovietinio kūjo ir pjautuvo naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas užtraukia baudą nuo 144 iki 289 eurų. Daiktą, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo įrankis, pareigūnai konfiskuoja.

„Aš net neatkreipiau dėmesio. Nuo senų laikų yra likusi tradicija padėti arbatos, kad neišdžiūtų burna. Taip  gražiau. Norėjosi, kad būtų tvarkinga“, – paaiškino socialdemokratas.

Policijos departamento specialistė Simona Ludavičiūtė sakė, kad, įvertinęs viešoje erdvėje esamą medžiagą, Vilniaus 5-asis policijos komisariatas pradėjo administracinę teiseną.

Politikai turi būti pasiruošę

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis sakė, kad politikai ir politinės partijos turi būti pasiruošusios visokioms netikėtoms situacijoms.

Jis pabrėžė, kad ir ką jos darytų, visada atsiras priežasčių kritikuoti ir neigiamai pateikti vieną ar kitą veiksmą, objektą ar simbolį. L.Bielinis atkreipė dėmesį, kad politinės partijos – grupė įvairių žmonių, turinčių visokiausių įsitikinimų ir skirtingai suvokiančių grožį.

„Tokį atvejį įvardyčiau ne kaip viešųjų ryšių problemą. Tai paprasčiausiai žmonių, dirbančių politinėje partijoje, nesugebėjimas matyti, įpratimas žiūrėti į daiktus inertiškai ir nepastebėti juose jokio simbolio“, – sakė L.Bielinis.

Profesoriaus teigimu, visos Lietuvos partijos viešųjų ryšių srityje yra gana silpnos. Be to, dažniausiai pačios partijos viduje yra žioplai aplinką suvokiančių žmonių, kurie vienaip ar kitaip pakiša partijai koją savo kalbėjimu ir elgesiu. Jo manymu, tokie partijos nariai turėtų pagalvoti apie komunikacijos kursus.

„Tačiau visame pasaulyje lygiai tas pats – Prancūzijoje Jeano-Marie Le Peno, Amerikoje didžiųjų prezidentų ir jų aplinkos nesusipratimai... Net Rusijoje, kai atrodo, kad viskas sugriebta į viešuosius ryšius, apsikvailinimai eina vienas po kito – nuo paties prezidento, nekalbant apie jo aplinką.

Tai vyksta ne todėl, kad politikai nesugeba susivokti, o todėl, kad jie yra be galo intensyviai stebimi. Bet koks išsprūdęs žodis netikėtoje situacijoje tampa viešu, absoliučiu ir netinkamu“, – sakė profesorius L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.