Badavimas emigrantui nepadėjo – Lietuvoje jo laukė antrankiai

Lietuvos ryto“ žurnalistei dėl griežtų Didžiosios Britanijos imigracijos įstatymo pataisų skundęsis, iš šios šalies dėl teistumo Lietuvoje lauk siunčiamas ir dėl to net bado streiką paskelbęs 43 metų emigrantas Rimantas Magdušauskas pamiršo paminėti, kad sugrįžti į Lietuvą nenori, nes čia yra ieškomas dėl vengimo išlaikyti vaiką.

Vaiką išlaikyti vengiantį R.Magdušauską teismas leido suimti 10 dienų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vaiką išlaikyti vengiantį R.Magdušauską teismas leido suimti 10 dienų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 8, 2015, 6:23 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:48 AM

Ketvirtadienį iš Jungtinės Karalystės išsiųstą R.Magdušauską pasitikę Lietuvos pasieniečiai uždėjo antrankius.

Sulaikytasis buvo perduotas Kelmės rajono policijos pareigūnams, kurie jį parsivežė į komisariatą ir uždarė į areštinę.

Penktadienį R.Magdušauskas stojo prieš Kelmės rajono teismą, kuris turėjo nuspręsti, kokią kardomąją priemonę skirti už vengimą išlaikyti vaiką sulaikytam vyrui.

Apie jam iškeltą bylą sužinojo iš draugų

Lietuvoje už pasikėsinimą nužudyti nuteistas ir bausmę atlikęs R.Magdušauskas į Jungtinę Karalystę išvyko 2013-ųjų pabaigoje. Į užsienį vyras susiruošė po to, kai jo atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo išlaikyti nepilnametę dukrą.

Apie jam iškeltą baudžiamąją bylą R.Magdušauskas sakė iš draugų sužinojęs tik pernai.

Vyras į Lietuvą nesugrįžo ir įsiskolinimo už jo dukters išlaikymą nepadengė.

Ikiteisminį tyrimą dėl vengimo išlaikyti vaiką atliekantys Kelmės rajono policijos pareigūnai besislapstančio R.Magdušausko paiešką paskelbė dar pernai kovo 14 dieną, tačiau Didžiojoje Britanijoje įsikūręs vyras galėjo būti ramus – už tokį nusikaltimą ekstradicija negresia. Sunerimti R.Magdušauską privertė ne jo atžvilgiu Lietuvoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet žinia, kad sugriežtinus Didžiojoje Britanijoje imigracijos įstatymą iš šios šalies per prievartą bus išsiunčiami ne tik tie, kurie čia nusikalto ir atliko bausmę, bet ir tie, kurie kažkada yra kalėję savo tėvynėje.

Pateko į sulaikymo centrą

Kad yra pavojingas Jungtinės Karalystės visuomenei Lietuvoje už pasikėsinimą teistas R.Magdušauskas sužinojo sausio 8-ąją, kai po naktinės pamainos Steiplo daržovių fabrike buvo sulaikytas ir išvežtas į Kolnbruko sulaikymo centrą.

Lietuvis skundėsi, kad policininkai jį į sulaikymo centrą išvežė beveik nuogą – pareigūnai nuomojame bute po darbo jau miegojusį vyrą sulaikė išlaužę duris.

Sulaikymo centre atsidūręs vyras gailėjosi ne tik prarasto darbo, bet ir užgyventi spėto automobilio bei bute likusių daiktų, kurių jis nebeatgaus, jei bus išsiųstas į Lietuvą.

R.Magdušauskas bandė rašyti skundus, tačiau migracijos centre jam buvo pranešta, kad lietuviškai parašytų skundų niekas neskaitys, o vertėjo nesamdys.

Paskelbė bado streiką

„Kaip per Stalino represijas – suveža, sukiša į kalėjimus ir išmeta iš šalies kaip šunis“, – telefonu dar neseniai „Lietuvos rytui“ guodėsi R.Magdušauskas.

Reikalaudamas teismo sprendimo, kuriuo remiantis jis išsiunčiamas iš Jungtinės Karalystės, R.Magdušauskas netgi paskelbė bado streiką.

Vyras tikėjosi, kad gavęs šį dokumentą galės suspėti jį apskųsti ir išvengti gegužės 7-ąją jam grėsusios deportacijos.

Dėl ankstesnio teistumo tėvynėje jį lauk iš Didžiosios Britanijos varančius šios šalies pareigūnus keikęs ir prieš sugriežtintą Didžiosios Britanijos imigracijos įstatymą protestavęs R.Magdušauskas neužsiminė, kad jis Lietuvoje yra ieškomas dėl vengimo išlaikyti savo vaiką.

Už grotų liko dar dešimčiai dienų

Ketvirtadienį vos parskridęs į Lietuvą R.Magdušauskas buvo sulaikytas pasienio kontrolės poste ir perduotas Kelmės policijos pareigūnams.

Penktadienį į Kelmės rajono apylinkės teismą kardomosios priemonės paskyrimui atvesdintas R.Magdušauskas sakė nenustebęs, kad vos sugrįžęs į Lietuvą buvo sulaikytas, nes žinojo apie jam paskelbtą paiešką.

Vyras nustebo tik po to, kai sužinojo, kad jam už grotų dar teks praleisti dešimt dienų – tokiam terminui R.Magdušauską teismas leido suimti.

Griežčiausią kardomąją priemonę vaiką išlaikyti vengiančiam R.Magdušauskui teismas skyrė dėl to, kad jis neturi pastovios gyvenamosios vietos, nors sulaikytasis tvirtino galįs apsistoti pas vieną pažįstamą moterį.

Iš Didžiosios Britanijos išvytam vyrui už vengimą išlaikyti dukrą gresia viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.